Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Kopā pret naudas izkrāpējiem

Medijos nereti izskan doma, ka Eiropas Savienības (ES) fondi Latvijā tiek izkrāpti. Socioloģiskie pētījumi rāda, ka arī iedzīvotāji ES fondu jomā saskata augstu krāpšanas līmeni. Tāpēc Finanšu ministrija (FM) krāpšanas apkarošanas jautājumiem pievērš pastiprinātu uzmanību.

2013. gadā FM izstrādāja un apstiprināja ministrijas un tās padotības iestāžu iekšējo stratēģiju cīņai ar krāpšanu. Tā ietver ES fondu administrēšanu, nodokļu nemaksāšanas un kontrabandas apkarošanas jautājumus, kā arī pasākumus cīņai ar krāpšanu valsts iepirkumu jomā. Kā vienu no pasākumiem var minēt panākto vienošanos apmainīties ar iestāžu rīcībā esošo informāciju, kas uzkrāta dažādās datubāzēs un riska reģistros, kā arī iegūta, piedaloties starptautiskās sadarbības projektos.

Tāpat kā FM, arī Iekšlietu ministrija, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs, Prokuratūra, Tieslietu ministrija, Valsts kontrole un daudzas citas iestādes izstrādājušas savas iekšējās stratēģijas krāpšanas pazīmju identificēšanai un cīņai ar dažādiem krāpšanas paveidiem. Diemžēl krāpšanai ir starpdisciplinārs, starpnozaru un arī starptautisks raksturs. Viens konkrēts krāpšanas gadījums var ietvert gan kontrabandu, gan nodokļu nelikumīgās shēmas, gan viltotus preču dokumentus, neesošu darījumu apliecinošus līgumus, mākslīgi sadārdzinātas cenas, «karuseļa efekta» shēmas, korupciju, naudas atmazgāšanu un dažādas citas vēl briesmīgākas darbības. Noziedzīgajai pasaulei ir liela pieredze spēku apvienošanā, kopēju shēmu veidošanā un darbības tīklu ar stingrām tradīcijām veidošanā, kamēr valsts iestādes darbojas katra savas kompetences un samērā šaurā lauciņa ietvaros. Ņemot vērā šo vērtējumu, secināts, ka jāveido vienots stratēģiskais ietvars, kurā būtu apkopoti un koordinēti daudzu iestāžu pūliņi kopīgai cīņai ar krāpšanu. FM iniciatīva tika atbalstīta vairāku valsts iestāžu sanāksmē, kurā piedalījās gan izmeklēšanas, gan ES fondus administrējošās iestādes.

Neviena no iestādēm gan neuzņēmās koordinējošo lomu. Taču FM speciālisti uzstāja, ka šāda stratēģija, pieaicinot profesionāļus, jāizstrādā, un iesaistītās puses šo iniciatīvu atbalstīja bez iebildumiem.

Lai sagatavotu kvalitatīvu starpnozaru stratēģiju, nepietiek ar vienu vai pāris godīgiem valsts pārvaldes ekspertiem, kuriem ir augstākā ekonomista vai finansista izglītība. Krāpšanas izmeklēšana pasaulē tiek uzticēta īpaši apmācītiem krāpšanas izmeklēšanas speciālistiem, kādi FM štatā nav paredzēti. Ja FM speciālisti kopā ar izmeklēšanas speciālistiem izstrādās paraugstratēģijas formu cīņai ar krāpšanu, tālākai tās attīstībai varēsim gatavot savus speciālistus kādā no iestādēm, kuru pamatfunkcija ir krāpšanas gadījumu izmeklēšana un kura varētu uzņemties starpnozaru darbību koordināciju. Šo iemeslu dēļ tika nolemts pamatstratēģijas izstrādi uzticēt ārpakalpojuma veicējiem.

Papildus jānorāda, ka aizdomas par krāpšanu ES fondu realizētajos projektos raksturīgas ne tikai Latvijai, bet lielākajai daļai ES dalībvalstu. Tādēļ Eiropas Komisija kā vienu no nosacījumiem ES fondu finansējuma piešķiršanai 2014.-2020. gada plānošanas periodā izvirzījusi pretkrāpšanas pasākumu definēšanu un ieviešanu.

*FM ES fondu revīzijas departamenta direktore

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?