Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Kopbraukšanas izkropļošana

Diskusijas sabiedrībā izraisījis mēģinājums iestrādāt Autopārvadājumu likumā divu standartu pasažieru pārvadājumu sistēmu Latvijā. Tas būtībā nozīmēs nelicencētu regulāro pasažieru pārvadājumu legalizēšanu, kā arī līdzšinējās pasažieru pārvadājumu sistēmas sagraušanu. Šāda iniciatīva ir pretrunā ar līdzšinējo valsts mērķi sakārtot nozari, lai radītu caurspīdīgu un pārskatāmu pasažieru pārvadājumu sistēmu un beidzot pilnībā no aprites izslēgtu nelegālos pārvadātājus.

Realitātē komerciālā kopbraukšanas ideja Latvijā jau darbojas. Ir cilvēki, kuri citiem regulāri par maksu «palīdz» nokļūt, piemēram, no Rīgas un uz to vai arī no Kalnciema uz galvaspilsētu. Pasažieris jeb «kopbraucējs» par šo pakalpojumu šoferim maksā to pašu naudu, cik maksā biļete sabiedriskajā transportā, vai dažkārt arī mazāk. Šāda regulāra piepelnīšanās būtībā ir nelicencēta komercdarbība, kas valstij rada zaudējumus, jo par katru neiekasēto biļeti papildus jādotē tajā pašā maršrutā braucošais sabiedriskais transports. Šāda rakstura kopbraukšanas esamība izprotama tikai vietās, kur sabiedriskā transporta pakalpojumu nav vai to pieejamība ir ļoti ierobežota.

Komerciālās kopbraukšanas atzīšana būtībā ir dubultās sistēmas radīšana, mēģinot ar likumu legalizēt nelegālos pārvadātājus. Proti, pārvadātāji, kuri iepriekš pasažierus sarunāja pa telefonu vai stāvot pieturvietās, tagad pasažierus vedīs, izmantojot noteiktas interneta platformas. Šie pārvadātāji varēs turpināt darboties ar atvieglotiem noteikumiem ārpus vispārējās kārtības. Viņiem nebūs jāievēro tie paši noteikumi, kas citiem pārvadātājiem, piemēram, nebūs nepieciešams iegūt licenci, nebūs jāpiedalās Autotransporta direkcijas konkursos, lai saņemtu tiesības pārvadāt pasažierus noteiktā maršrutā. Šāda pieeja ir netaisnīga un godīgu konkurenci kropļojoša.

Šobrīd jau plaši savu neizpratni pauduši legālo taksometru pakalpojumu sniegšanas uzņēmumi. Neizpratnē ir gan nozares eksperti, gan arī Satiksmes ministrija, kas saprot, ja likuma grozījumus pieņems iesniegtajā redakcijā, jau nākamgad būtiski samazināsies sabiedriskā transporta ieņēmumi un valsts budžetā tiks iecirsts kārtējais robs, jo būs nepieciešams atrast papildu finansējumu.

Sekas šādai pieejai ir ļoti paredzamas - pieaugs valsts budžeta izdevumi par sabiedriskā transporta tīkla nodrošināšanu, jo samazināsies pārvadātāju biļešu ieņēmumi. Savukārt sarūkot reģistrētajam pasažieru skaitam, nāksies samazināt reisu skaitu maršrutos. Pilnībā slēgt maršrutus nevarēs, jo tos plaši izmanto valsts īpaši atbalstītās pasažieru grupas.

Legalizētie nelegālie pārvadātāji tāpat kā agrāk pasažierus pārvadās tikai naudīgajos maršrutos, kur iespējams gūt stabilu peļņu. Viņiem būs radītas ekskluzīvas peļņas gūšanas iespējas, un šī nauda ies garām valsts budžetam. Savukārt iedzīvotāji no saviem maciņiem būs spiesti kompensēt ieņēmumu iztrūkumu ar augstākām biļešu cenām un lielākām valsts budžeta dotācijām, jo valstij būs jāturpina dotēt pustukšos maršrutus.

* SIA Ekspress Ādaži valdes priekšsēdētājs

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?