Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Kosmētika kā suvenīrs

Zāļu maisījumi linu maisiņos komplektā ar tautasdziesmu - tāds ir dabiskās kosmētikas zīmola Anna Liepa pieteikums tirgū. Tapis Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) biznesa inkubatorā, šis ir viens no retajiem piemēriem Latvijā, kad zinātnieku un uzņēmēju sadarbības rezultātā top patērētājiem pieejams produkts, turklāt - strauji augošajā dabiskās kosmētikas segmentā.

Ražo pēc ticējumiem

Iespējas laboratorijās izstrādāt jaunus produktus un testēt tos, kontakti ar potenciālajiem sadarbības partneriem un pārliecība par savas idejas dzīvotspēju - Latvijas Biokosmētikas institūta valdes locekles Ieva Miežubrāle un Ivonna Grīnvalde nosauc galvenos ieguvumus no darbošanās RSU paspārnē. Jau divus mēnešus nopērkami tur tapušie produkti - pagaidām tikai kompreses un maisījumi vannām, taču tuvākā gada laikā produktu klāsts tiks papildināts ar ziedēm. Tās patlaban ir izmēģināšanas stadijā. Eksperimentēšanas posms produktiem ir visai garš - kompresēm un vannas maisījumiem tas aizņēma gandrīz gadu.

Uzņēmējas atzīst, ka viens no lielākajiem ražošanas procesa izaicinājumiem bijis pielāgot vecmāmiņu un vecvecmāmiņu receptes mūsdienu prasībām - pārkvalificēt visus senos mērus - saujas, šķipsnas, nažagalus - gramos, kā arī ievērot visas senču noteiktās procedūras zālīšu novākšanā un pagatavošanā. Piemēram, daži augi pēc ticējumiem ir jāievāc tumsā, stāsta I.Miežubrāle. No pagātnes nācis arī produktu nosaukums - Anna Liepa. Visi pieci uzņēmuma tapšanā visaktīvāk iesaistītie par Annu sauc kādu zālīšu vākšanā un lietošanā pieredzējušu vecmāmiņu vai vecvecmāmiņu. Savukārt liepa latviešu kultūrā tradicionāli tiek uzskatīta par sieviešu spēka koku, skaidro uzņēmējas.

Izejvielas produktiem nāk galvenokārt no divām bioloģiskajām saimniecībām - Alūksnes rajona Mauriņiem un Dobeles rajona Niedrēm. Kontaktus ar šiem zemniekiem I.Grīnvalde iedibinājusi laikā, kad radījusi Latvijas tūrisma informācijas portālu vietas.lv.

Sertifikāts prasa gadu

Savas biznesa idejas īstenošanā viņas izmantojušas tikai pašu kapitālu. Līdz šim ieguldīti apmēram 25 tūkstoši latu, lielākā daļa - iekārtās un apgrozāmajos līdzekļos. Uzņēmējas stāsta, ka lēmums neiet uz banku nav tik daudz saistīts ar pašreizējo sasalumu kreditēšanas jomā, bet gan ar principu paļauties tikai uz sevi un neko nesasteigt, saka I.Grīnvalde.

Uzņēmums patlaban meklē telpas, lai apvienotu ražošanu zem viena jumta. I.Miežubrāle atzīst - lai gan piedāvājumu ir daudz, uzņēmumam ar ierobežotām iespējām ieguldīt naudu apjomīgā remontā izvēle ir visai maza. Procesā ir arī vairāku produktu patentēšana, bet starptautisko ekosertifikātu iegūšana atlikta uz vēlāku laiku - tagad tam trūkst gan laika, gan naudas, atzīst I.Miežubrāle.

MADARA Cosmetics līdzīpašniece Lotte Tisenkopfa-Iltnere uzsver, ka Annas Liepas produktu «piegājiens ir interesants», taču kosmētikas dabiskumam tomēr jābūt apliecinātam ar īpašu sertifikātu. Viņa ir pārliecināta, ka sertificēšanās ir paveicama arī nelielam uzņēmumam, taču atzīst, ka process ir diezgan garš - tas var aizņemt līdz pat gadam. MADARA savu dabiskumu apliecinošo sertifikātu Eccocert ieguva apmēram pirms pusotra gada, bet sertificēšanās izmaksas L.Tisenkopfa-Iltnere neatklāj.

Arī uz Izraēlu

Biokosmētikas institūta pārstāves stāsta, ka produktu pircēji ir ar divu veidu mērķiem - vieni pērk lietošanai pašiem, otri - dāvināšanai. Otrajā kategorijā esot arī diezgan daudz tūristu, jo šie produkti labi pilda suvenīru funkciju - uz iepakojuma ir latviešu zīmes, iekšā - katrā pa tautasdziesmai. Tāpēc Biokosmētikas institūts sadarbojas ar vairākām viesnīcām Rīgā un reģionos.

Kosmētika nopērkama arī pirtslietu veikalā, tirdzniecības centrā Mc2 un ekoveikalā Dabas bērns. Savukārt lielveikalos tirgošanās gan nav plānota, atzīst I.Miežubrāle, jo bez kompetenta pārdevēja paskaidrojumiem pircējam nebūs motivācijas to iegādāties. Produkti maksā no diviem līdz desmit latiem.

Nākotnes plānos ir arī eksports - pagaidām potenciālie partneri Eiropas valstīs, ASV, Izraēlā, Turcijā un Dienvidāfrikā pēta un izmēģina produktu paraugus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?