Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +18 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Kredīts uz trīcošas rokas

Nebanku kredītdevēju tirgū parādījies jauns spēlētājs SIA Banknote. Tas ieņem nišu, kas Latvijā līdz šim nav bijusi pārāk pazīstama, proti, kredītu izsniedz nevis pārskaitījuma veidā, bet izmaksā skaidrā naudā. Banknote.lv mājaslapā kā viens no mudinājuma saukļiem izvēlēties šo kompāniju skan: «Jā, ja tev nepatīk, ka ātrie kredīti atspoguļojas bankas kontā.»

Šāda informācijas slēpšanas politika radījusi zināmu apjukumu un liek jautāt, kāpēc kredītņēmējam varētu būt izdevīgi saņemt aizdevumu skaidrā naudā. Ir izskanējusi informācija par gadījumiem, kad pret personu vērsta parādu piedziņa, un tad kontā ieskaitītais ātrais kredīts vieglāk nonāk parādu piedzinēju rokās. Tāpat ir dzirdēts, ka bankas atsakās piešķirt hipotekāro kredītu, redzot, ka klients ir ņēmis ātro kredītu. Atsevišķās bankās ir jāpaiet vismaz pusgadam, lai klienta paņemto ātro kredītu neņemtu vērā.

Tiesa gan, DNB bankas ekonomists Pēteris Strautiņš šādam apgalvojam ne visai piekrīt. «Tīri teorētiski, ja cilvēks bieži aizņemas, lai atdotu citus kredītus, tas liecina par zināmu impulsivitāti lēmumu pieņemšanā. Tajā pašā laikā neuzskatu, ka nebanku kredītņēmējs automātiski hipotekāro kredītu nesaņems. Jautājums, ko viņi grib slēpt, un tas jau nav jautājums bankai,» saka P. Strautiņš. Ideja, ka tādas lietas būtu jāslēpj, viņam liekas absurda pašos pamatos. «Cilvēki neko neiegūs, no bankas kaut ko noslēpjot. Drīzāk ir jādalās informācijā, lai pēc tam nonāktu pie kopīga sprieduma, vai cilvēkam tiešām būtu jāuzņemas hipotekārā kredīta saistības,» viņš bilst.

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) pārstāve Marija Makareviča norāda, ka šāda prakse ir jauna, tomēr pārkāpumu aicinājumā neesot. Iemesli gribēt saņemt naudu uz rokas var būt dažādi. «Jā, iespējams, atsevišķos gadījumos tādā veidā cilvēki grib izvairīties no kaut kādām saistībām, bet es to nevaru komentēt,» viņa piebilst.

Patērētāju tiesību aizsardzības centrā (PTAC) nekādus pārkāpumus saistībā ar Banknote.lv nesaskata. Centra pārstāve Ilze Žunde atklāj, ka normatīvie akti patlaban neuzliek par pienākumu piešķirt kredītus tikai bezskaidrā naudā. I. Žunde arī stāsta, ka nebanku kredītdevējiem parasti ir savi atsevišķi reģistri, līdz ar to neesot nozīmes, vai kredīts izsniegts skaidrā naudā vai ar pārskaitījumu. «Tīri teorētiski, protams, pastāv riski, un skaidras naudas plūsmu ir grūtāk kontrolēt. Ja nauda ir bankas kontā, tās izsekojamība ir vieglāka,» teic I. Žunde.

Iemeslu daudz

SIA Banknote valdes loceklis Agris Evertovskis Dienai uzsver, ka šādam pakalpojumam ir priekšrocības ne tikai attiecībā uz bankām, bet arī citiem nebanku kreditētājiem. Kā vienu no argumentiem viņš min, ka Banknotei ir viszemākās procentu likmes, ja salīdzina ar citiem uzņēmumiem, kas aizdod līdzīgas summas uz līdzīgiem termiņiem. Tomēr, pēc Dienas novērojumiem, tas neatbilst patiesībai. Aizņemoties 250 eiro uz 36 mēnešiem, ik mēnesi būs jāmaksā 24,69 eiro. Tajā pašā laikā, piemēram, Incredit.lv 250 eiro uz 36 mēnešiem piedāvā par ikmēneša maksu 13,06 eiro.

Komentējot ieguvumus no tā, ka aizdevums neparādās klienta konta izdrukā, A. Evertovskis norāda, ka tas atvieglo iespējas tikt pie kredīta tiem, kuriem nav bankas konta. Uzņēmums veicis arī aptauju, kurā «85% mērķa grupas respondentu norādījuši, ka viņiem labāk patīk darījumi skaidrā naudā. Galvenais iemesls: tā ir vieglāk sekot līdzi savai finansiālajai situācijai». A. Evertovskis skaidro, ka kredīta saņemšana skaidrā naudā ļauj izvairīties arī no komisijas maksām par naudas izņemšanu bankomātā.

«Aptaujā 92% mērķa grupas respondentu norādīja, ka nevēlas, lai ātrā aizdevuma ņemšanas fakts būtu redzams konta vēsturē. Tas ir saprotams, jo cilvēku finansiālā situācija un kredīti ir privāta lieta. Kā zināms, mūsdienās bankas arvien vairāk cenšas vākt privāto cilvēku informāciju, kas uz tām tiešā veidā neattiecas, lai izmantotu saviem dažādajiem komerciālajiem nolūkiem,» uzsver A. Evertovskis.

Latvijas Nebanku kredītdevēju asociācijas vadītāja Baiba Fromane jauno piedāvājumu izprot: «Asociācijā ik pa brīdim vēršas klienti, kuriem ir pietiekami ienākumu, lai saņemtu kredītu, tomēr komercbankas to atsaka, norādot, ka ir izmantots cits finanšu pakalpojums, kuru nav segusi banka, tādējādi ļaunprātīgi izmantojot tām pieejamo informāciju. Nebanku kreditēšanas nozarē ir dažādi finanšu pakalpojumi, līdz ar to ir saprotams, ka savā mārketinga praksē kreditētāji uzsver savas priekšrocības.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?