Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Kremļa oponenti baidās par nākotni

Olimpiskā lāpa Sočos ir nodzisusi, un pasaules uzmanība pamazām novēršas no Krievijas, kas pat daudzkārt kritiski noskaņotajā Rietumu presē ir izpelnījusies neviltotus atzinības vārdus par spēju teicami noorganizēt ziemas olimpiskās spēles.

Krievijas opozīcija un cilvēktiesību aizstāvji uztraucas, ka triumfu izbaudošajam Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam varētu atraisīties rokas, lai ar jaunu sparu apspiestu oponentus.

Apliecinājums šīm bažām nāca jau dienu pēc olimpiādes noslēguma, kad pirmdienas vakarā netālu no Maskavas Manēžas laukuma policija aizturēja 420 cilvēku, kuri protestēja pret dažas stundas iepriekš pieņemto tiesas lēmumu piespriest reālu cietumsodu septiņiem no astoņiem apsūdzētajiem Bolotnaja laukuma lietā.

Aizturēto vidū bija arī pazīstamie opozicionāri Boriss Ņemcovs un Aleksejs Navaļnijs, kuriem tiesa otrdien piesprieda arestu - attiecīgi desmit un septiņas diennaktis.

Uzpurņi protestētājiem

Pirms olimpiskajām spēlēm Kremlis centās radīt iespaidu par politiskā atkušņa iestāšanos Krievijā, ar V. Putina rīkojumu no ieslodzījuma atbrīvojot bijušo oligarhu Mihailu Hodorkovski un pankgrupas Pussy Riot dalībnieces Mariju Aļehinu un Nadeždu Tolkoņņikovu.

V. Putina oponenti šo rīcību nodēvēja par kosmētisku, jo Kremlis tikai gribējis nomierināt Rietumus, kur plašu sašutumu izpelnījās arī Krievijas pieņemtais antigeju likums, kas aizliedz homoseksuālisma propagandu nepilngadīgo vidū.

Spēļu laikā Soču varasiestādes neaizliedza protestus, tomēr tie varēja notikt tikai kādā nomaļā parkā, kas atradās tālu no olimpiskajiem objektiem. «Protestu zona bija joks. Tā atradās vietā, uz kuru neviens nedevās,» Starptautiskās Olimpisko spēļu vēsturnieku biedrības prezidents Deivids Valečinskis sacīja interneta izdevumam The Verge.

Arī spēļu laikā dažiem protestētājiem tika uzlikti «uzpurņi». 12. februārī vietējam vides aktīvistam Jevgeņijam Vitiško, kurš kritizēja Soču olimpisko objektu celtniecības darbu ietekmi uz vidi, tiesa piesprieda trīs gadus cietumā par to, ka viņš ar krāsu apzīmēja sētu ap īpašumu, kas pieder Krasnodaras novada gubernatoram.

Pagājušajā nedēļā policija Soču olimpiskajā parkā aizturēja pazīstamo itāļu transpersonu aktīvisti Vladimiru Luksuriju, kura publiski kliedza: «Ir labi būt gejam.» Savukārt Pussy Riot dalībnieces, kuras Sočos filmēja videoklipu V. Putinu kritizējošai dziesmai, aizturēja uz aizdomu pamata par zādzību, bet pēc atbrīvošanas viņām uzbruka kazaki.

Putins pievilkšot skrūves

Cilvēktiesību aizstāvji uzskata, ka olimpisko spēļu norise Krievijā neko fundamentāli nav mainījusi.

«Izņirgāšanās, aizturēšanas, aresti, safabricētas apsūdzības un netaisnīgas prāvas pret aktīvistiem laikā, kad valstī atradās mediji no visas pasaules, kaitētu spēļu norisei,» cilvēktiesību organizācijas Amnesty International Maskavas biroja vadītājs Sergejs Ņikitins sacīja aģentūrai Reuters. «Kad spēles ir beigušās un pasaules mediji ir pametuši Krieviju, viss atkal ir pa vecam.»

Cita ietekmīga cilvēktiesību organizācija Human Rights Watch bažījas, vai starptautiskā sabiedrība turpmāk notikumiem Krievijā sekos tikpat cieši kā pirms olimpiskajām spēlēm.

Daudzi analītiķi ir vienisprātis, ka V. Putina režīms tuvākajā laikā varētu pievilkt skrūves opozīcijai un ierobežot vārda brīvību, jo esot skaidrs, ka Kremlim ir bažas par Ukrainas scenārija iespējamo atkārtošanos pašu teritorijā. «Represijas pieaugs proporcionāli Putina reitinga kritumam,» uzskata opozicionārs B. Ņemcovs.

Bijušais padomju disidents Andrejs Mironovs, kurš savulaik uzskatu dēļ nonāca aiz restēm, domā, ka Krievijas opozīcijas kustības vienīgā cerība ir veiksmīga notikumu attīstība nupat revolūciju piedzīvojušajā kaimiņvalstī Ukrainā. «Es ceru, ka eiropieši un amerikāņi saprot - labākais veids, kā palīdzēt demokrātijai Krievijā, ir palīdzēt Ukrainai,» A. Mironovu citē raidorganizācija PRI.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?