Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +16 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Kremlis izlūdzas tikšanos

Starptautiskās situācijas saasināšanās likusi ASV prezidentam Barakam Obamam uz brīdi iepauzēt jau divus gadus ilgstošos centienus izolēt Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, piekrītot pirmdien, 28. septembrī, ANO Ģenerālās asamblejas vispārējo debašu nedēļā vismaz uz stundu ar viņu tikties, vēsta AFP. Baltais nams paziņojis, ka ASV puse piekritusi tikties pēc vairākkārtējiem Krievijas lūgumiem, lai gan sākotnēji šāda tikšanās nebija plānota.

Spriedze, kas abu valstu starpā valda, ir skaidri nolasāma arī abu pušu paziņojumos par sarunu galveno tēmu. Krievijas prezidenta preses sekretārs Dmitrijs Peskovs paziņojis, ka galvenā sarunu tēma būs situācija Sīrijā. Savukārt Baltais nams uzsvēris, ka galvenais jautājums būs situācija Ukrainā, lai gan Sīrijas tēma arī tikšot skarta.

Bāzu izbūve

Krievijas laikraksts Kommersant atgādina, ka B. Obama un V. Putins pēdējo reizi uz īsu brīdi satikās Āzijas un Klusā okeāna ekonomiskās sadarbības organizācijas (APEC) samitā Pekinā 2014. gada novembrī. Uz maijā notikušajām uzvaras 70. gadadienas svinībām Maskavā B. Obama neaizbrauca. Pēdējā oficiālā abu līderu tikšanās notika G8 samitā Ziemeļīrijā 2013. gada jūnijā.

Attiecības starp ASV un Krieviju saasinājās pēc tam, kad Krievija anektēja Krimu 2014. gada martā. ASV un daudzas citas valstis ieviesa sankcijas pret Krieviju, vienlaikus kā nepieņemamu nosodot Krievijas inspirēto karu Austrumukrainā, kur tā atbalsta separātistus ar ieročiem un arī karavīriem.

Pēdējā laikā V. Putina vadītā Krievija, kas īpaši uzsvērusi atbalstu Sīrijas prezidenta Bašāra el Asada režīmam, sākusi strauji palielināt militāro klātbūtni Sīrijas Vidusjūras piekrastē, kur atrodas tās militārā bāze.

Bloomberg ziņo, ka Kremlis jau esot sagatavojis lūgumu parlamentam apstiprināt divu tūkstošu karavīru pārvietošanu uz Sīriju, lai viņi palīdzētu gaisa triecienos pa B. el Asada pretiniekiem.

ASV amatpersonas vairākkārt paudušas bažas par Krievijas pieaugošo iesaistīšanos Sīrijas konfliktā, sūtot ieročus un munīciju, kā arī lidmašīnas Sīrijas valdības spēkiem. Medijos tika publiskoti satelītuzņēmumi, kuros redzams, ka Krievija būvē divas militārās bāzes netālu no militārā kompleksa Latākijā. Līdz pagājušajai otrdienai Krievija Sīrijā bija nogādājusi 28 kaujas lidmašīnas (12 Su-24 bumbvedēju, 12 Su-25, kas apbruņoti ar gaiss-zeme raķetēm, četrus Su-30 iznīcinātājus), divu tipu no attāluma vadāmus lidaparātus un 20 helikopteru, vēstīja BBC.

Pentagona amatpersonas pagājušās nedēļas pirmdienā apstiprināja, ka Krievijas droni jau lido Sīrijas debesīs. Nedēļas otrajā pusē parādījās ziņas, ka Sīrijas armija gaisa triecienos pa nemierniekiem sākusi izmantot Krievijas bruņoto spēku lidmašīnas. Tika gan apgalvots, ka lidmašīnas pilotējuši sīrieši.

Krievijas mērķi

Kremlis apgalvo, ka atbalsta Sīrijas režīmu, lai valsts nesabruktu tādā pašā haosā, kāds notika Lībijā un savā ziņā arī Irākā. Intervijā amerikāņu televīzijai CBS V. Putins pagājušajā nedēļā uzsvēra, ka neesot citas iespējas atrisināt Sīrijas krīzi, kā nostiprināt esošās valstiskās institūcijas un palīdzēt tām cīņā pret terorismu: «Tajā pašā laikā jāmudina uz sarunām arī ar veselīgo opozīcijas daļu un uz reformu veikšanu.»

Kremļa taktika pamazām gūst arī atbalstītājus Rietumos. Vācijas kanclere Angela Merkele pagājušajā nedēļā, runājot par migrantu krīzi Eiropā, teica, ka būtu jāiesaista Krievija Sīrijas krīzes risinājumu meklēšanā. Viņa arī pieļāvusi B. el Asada pārstāvju iesaistīšanu sarunās par Sīrijas nākotni.

Analītiķi pamanījuši, ka ASV amatpersonas mainījušas kategorisko pozīciju par B. el Asada palikšanu pie varas vismaz pašreizējā brīdī, kad par galveno ļaunumu tiek uzskatīta islāmistu kustības Islāma valsts asiņainā izplešanās reģionā.

BBC analītiķis Marks Urbans raksta: «Neviens īsti nezina, vai Krievija turpinās sūtīt karaspēku uz Sīriju un kāds būs tā galvenais uzdevums - Krievijas bāzu aizsardzība vai ofensīva. Varbūt Putina runa ANO radīs kādu skaidrību par viņa plānu un to, cik tālu tā realizēšanai piekritīs ASV un citas valstis. Pagaidām tikai varam skatīties, kas notiek Sīrijā, un uzdot jautājumus: kad sāksies plašāki uzbrukumi, izmantojot Krievijas spēkus un bruņojumu? Ko par tiem varēs pateikt, analizējot izraudzītos mērķus? Kā Krievija reaģēs, ja tiks sagūstīti tās karavīri? Vai Sīrijā tiks izvietots lielāks Krievijas karavīru skaits?»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?