Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Kremlis piežmiedz medijus

Ziņu portāls Lenta.ru, sociālais tīkls VKontakte, telekanāls Doždj, izdevumi Kommersant un Vedomosti un radiostacija Eho Moskvi ir pazīstamākie Krievijas neatkarīgie mediji, kas pēdējos gados cietuši no Kremļa uzbrukumiem. Vieniem - Lenta.ru - tas beidzās ar gandrīz visa redakcionālā sastāva aiziešanu, bet citi, piemēram, Doždj un Eho Moskvi, joprojām mēģina sniegt objektīvu informāciju par spīti milzīgajam varas spiedienam.

Par pēdējo Kremļa upuri kļuvis mediju holdings RBK, kuru pagājušajā nedēļā pameta trīs vadošie redaktori. Oficiālais viņu aiziešanas iemesls bija it kā domstarpības ar īpašniekiem par RBK attīstības virzieniem. Tomēr kā patiesais iemesls minēts RBK paspārnē esošo preses izdevumu, ziņu aģentūras un televīzijas atmaskojošie materiāli par Krievijas prezidenta Vladimira Putina radiniekiem un draugiem.

Nospiesti uz ceļiem

Kopš V. Putina atgriešanās Krievijas prezidenta amatā 2012. gadā Kremlis arvien uzstājīgāk cenšas apklusināt savus kritiķus. Sevišķi uzskatāmi tas kļuva pēc 2014. gadā veiktās Krimas pussalas aneksijas un Krievijas militārā iebrukuma Austrumukrainā. Kremļa kontrolētie mediji, bet jo īpaši televīzijas kanāli, kas ir galvenais informācijas avots vairākumam Krievijas iedzīvotāju, nodarbojas ar Kremļa politikas slavināšanu un nereti izplata klajus melus.

Savukārt neatkarīgie mediji, kuri vēlas sniegt daudzpusīgu un varai kritisku informāciju, ir burtiski nospiesti uz ceļiem, neraugoties uz to, ka vairums no tiem sasniedz Krievijas apmēriem niecīgu auditorijas daļu.

Piemēram, pret telekanālu Doždj 2014. gada sākumā prokuratūra uzsāka izmeklēšanu saistībā ar tā mājaslapā publicētu aptauju, kurā tika jautāts, vai Padomju Savienībai 1941. gadā nevajadzēja atkāpties no Ļeņingradas, atstājot to nacistiskās Vācijas rokās, lai izvairītos no vairāk nekā miljona cilvēku bojāejas Ļeņingradas blokādes laikā. Vadošie Krievijas kabeļu un satelītoperatori pārtrauca Doždj izplatīšanu.

Organizācijas Reportieri bez robežām veidotajā jaunākajā Pasaules preses brīvības indeksā Krievija ierindojusies 148. vietā no 180 valstīm. «Pret neatkarīgajiem medijiem, kas tiek dēvēti par valsti destabilizējošu «piekto kolonnu», izvērstas raganu medības,» norāda organizācija.

Cilvēktiesību organizācijas Freedom House nesen publiskotajā ziņojumā par preses brīvību pasaulē 2015. gadā Krievijas preses brīvības statuss novērtēts kā «nebrīvs».

Pēdējais bastions

Miljardierim Mihailam Prohorovam, kurš kandidēja 2012. gada Krievijas prezidenta vēlēšanās, piederošais RBK ir vienīgais neatkarīgais Krievijas medijs, kura auditorijas apmērs ir vienādā līmenī ar Kremļa kontrolētajiem medijiem. Tirgus pētījumu kompānijas TNS dati liecina, ka RBK interneta portālu ik mēnesi apmeklē 11 miljoni lasītāju, vēsta BBC. Divu gadu laikā, kad RBK galvenā redaktore bija nu jau amatu pametusī Jeļizaveta Osetinska, tas kļuva arī par vienu no ietekmīgākajiem Krievijas medijiem un par pēdējo pētnieciskās žurnālistikas bastionu valstī. Medija žurnālisti izpētījuši V. Putina jaunākās meitas vīra Kirila Šamalova biznesa impēriju, ko viņš izveidojis, pateicoties miljardiem dolāru vērtiem valsts pasūtījumiem.

Pirms vairākām nedēļām, kad atklātībā nonāca informācija par tā dēvētajiem Panamas dokumentiem, RBK paspārnē esošais laikraksts publicēja rakstu par V. Putina sirdsdraugu čellistu Sergeju Rolduginu, kura vārds minēts saistībā ar vairākiem ofšoriem, caur kuriem, iespējams, atmazgāti divi miljardi dolāru (1,77 miljardi eiro). Pēc publikācijas notika kratīšana M. Prohorova birojā, izskanēja baumas par RBK pārdošanu un par J. Osetinskas došanos mācību atvaļinājumā pusgadu agrāk, nekā plānots.

Parādījušies minējumi, ka pēdējais piliens Kremļa pacietības kausā bijis pagājušajā nedēļā RBK publicētais raksts par austeru audzētavu, kas ierīkota Krievijas Melnās jūras kūrortpilsētā Gelendžikā blakus greznai villai, kas tiek dēvēta par «Putina pili», jo medijos izskanējusi informācija, ka tā celta Krievijas prezidenta vajadzībām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?