Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Krievija gatavojas krīzei

Eiropas Savienība (ES) un ASV brīdinājušas, ka ieviesīs ekonomiskās sankcijas pret Krieviju, ja Maskava turpinās destabilizēt situāciju Ukrainā. Sankcijas nozīmētu pamatīgu triecienu Krievijas tautsaimniecībai, kas jau tagad ir smagā situācijā, jo pēdējos mēnešos no Krievijas masveidā aizplūst kapitāls, bet valdība brīdina par recesiju. Finanšu ministrs Antons Siluanovs šomēnes paziņoja, ka Krievijas ekonomiku sagaida «lielākās grūtības kopš 2008. gada globālās krīzes».

Drūmas prognozes

Šonedēļ Krievijas Finanšu ministrija nāca klajā ar prognozi, ka gada otrajā ceturksnī valsts ekonomiskā izaugsme turpinās palēnināties. Arī 2014. gada pirmajos trīs mēnešos Krievijas tautsaimniecības izaugsmes temps piedzīvoja kritumu, samazinoties par 0,5%, salīdzinot ar 2013. gada pēdējo ceturksni. Iekšzemes kopprodukta (IK) samazināšanos divus ceturkšņus pēc kārtas uzskata par recesiju.

No janvāra līdz martam Krievijas ekonomika pieauga par 0,8%, salīdzinot ar šo pašu periodu gadu iepriekš. Finanšu ministrija prognozē, ka drīz IK pieaugums var noslīdēt tuvu nullei. «0,8% izaugsme pirmajā ceturksnī, salīdzinot ar pērno gadu, nozīmē, ka nākotnē tā būs sliktāka. Mēs sagaidām, ka otrajā un trešajā ceturksnī tā būs daudz mazāka par 0,8% - tuvāk nullei, un neizslēdzam, ka pat ar negatīvu vērtību,» vēsta ministrija.

Nīkuļojošā izaugsme nes līdzi arī augstu inflāciju, tomēr lielākās galvassāpes Krievijas valdībai rada investīciju aizplūšana, kas saistīta ar krīzi Ukrainā un iespējamām ekonomiskām sankcijām pret Krieviju.

Krievijas Finanšu ministrija lēš, ka līdz gada beigām no valsts aizplūdīs 70-80 miljardi dolāru (50-58 miljardi eiro). Savukārt Ekonomikas ministrijas prognozes liecina, ka valsti «pametīs» investīcijas 100 miljardu dolāru (72 miljardi eiro) apmērā, raksta NEWSru.

Gada pirmajā ceturksnī no Krievijas izvesti aptuveni 64 miljardi dolāru (46 miljardi eiro). Pērn 12 mēnešos vietējie un ārvalstu uzņēmumi no Krievijas uz citām valstīm pārvietoja 63 miljardus dolāru (45,6 miljardi eiro).

Tas liek domāt, ka patiesais aizplūdušās naudas apjoms krietni pārsniegs birokrātu aprēķinus. Piemēram, bijušais Krievijas ekonomikas ministrs Aleksejs Kudrins uzskata, ka no Krievijas izvedīs vairāk nekā 160 miljardus dolāru (116 miljardi eiro).

Pamatīgs slogs Krievijas ekonomikai būs arī nesen anektētā Krima. Reitingu aģentūras Standard & Poor's analītiķe Karena Vartapetova raidsabiedrībai Radio Brīvā Eiropa sacīja, ka Maskavai ik gadu tiešajās subsīdijās būs jānovirza vismaz 1,1 miljards dolāru (800 miljoni eiro) Melnās jūras pussalas uzturēšanai.

Jāskatās Āzijas virzienā

Ja ES un ASV patiešām pieņems stingrākus mērus pret mūsu austrumu kaimiņu, tad Krievijas ekonomikai draud vēl lielākas nepatikšanas. Pasaules Banka martā brīdināja, ka Rietumu sankciju gadījumā Krievijas IK šogad varētu samazināties par 1,8%.

Krievijas premjerministrs Dmitrijs Medvedevs otrdien solīja, ka valdība spēšot mazināt sankciju sekas, tomēr brīdināja par «agrāk nepieredzētiem izaicinājumiem» valsts tautsaimniecībai.

«Mums nevajag pārtraukt sadarbību ar ārvalstu, tostarp rietumvalstu, uzņēmumiem, bet mēs būsim gatavi nedraudzīgiem soļiem,» D. Medvedevs sacīja uzrunā parlamentā. «Nepieļausim, ka mūsu pilsoņi kļūst par politisko spēļu ķīlniekiem.»

Krievijas premjers sacīja, ka valstij ir jāstrādā pie nacionālās maksājumu sistēmas izveides, jādiversificē gāzes eksporta tirgus un jānostiprina ekonomiskā sadarbība ar Āzijas valstīm.

Ekonomists Arnis Sauka laikrakstam Diena sacīja, ka Krievijas ekonomiskās situācijas pasliktināšanās noteikti ietekmēs arī Latvijas tautsaimniecību, jo mūsu valstij joprojām ir ciešas ekonomiskās saites ar kaimiņvalsti.

Runājot par iespējamām Eiropas Savienības un ASV ekonomiskajām sankcijām pret Krieviju, viņš pasvītro Latvijas neatkarību un drošību. «Uzņēmēji cietīs, nav šaubu, bet tā ir cena, kas jāmaksā par valsts neatkarību. Ekonomiskās intereses ir svarīgas, bet tās ir sīkums salīdzinājumā ar neatkarības zaudēšanu, kas nozīmētu tautsaimniecības sabrukumu,» uzskata A. Sauka.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?