Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā 0 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Krievija plāno likvidēt divas no 11 laika joslām

Krievijas valdības nodoms samazināt laika joslu skaitu izraisījis pretrunīgu sabiedrības reakciju, jo Kremļa idejas pretinieki žēlojas, ka reforma viņiem laupīs stundu gaišā diennakts laika un palielinās izdevumus par elektrību. Tomēr iedzīvotāju protesti diez vai pamudinās amatpersonas mainīt lēmumu. Paredzams, ka laika joslu reforma stāsies spēkā jau 28. martā, kad Krievija pāries uz vasaras laiku.

Kremļa priekšlikums

Krievija pašlaik ir sadalīta 11 laika joslās, sākot no Kamčatkas, kur vietējais laiks par deviņām stundām apsteidz Maskavas laiku, līdz pat Kaļiņingradai, kur vietējais laiks par stundu atpaliek no Maskavas laika. Valdībai iesniegtais reformas plāns paredz atteikties no divām laika joslām, tātad 11 joslu vietā paliktu tikai deviņas. Saskaņā ar šo plānu Samaras apgabals un Udmurtijas reģions tiktu pievienoti Maskavas laika joslai. Pārmaiņas skartu arī vistālāko Krievijas laika joslu, jo Čukču autonomais apgabals un Kamčatka tiktu pārcelti uz Magadanas laika joslu. Tādējādi šajā Tālo Austrumu reģionā laika starpība ar Maskavu turpmāk būs astoņas stundas līdzšinējo deviņu vietā. Iespējams, nākotnē reforma tiks turpināta, vēl vairāk samazinot laika joslu skaitu. Šo ideju atbalsta Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs, kurš paudis viedokli, ka tas varētu veicināt valsts vienotību.

Vieniem rīts, citiem vakars

Reformas piekritēji uzskata, ka laika joslu skaita samazināšana pozitīvi ietekmēs valsts pārvaldi un ekonomiku, jo pašlaik daudzās laika joslas sagādā lielas neērtības. Piemēram, kamēr Maskavā cilvēki ēd brokastis un pošas uz darbu, Tālo Austrumu pilsētās jau domā par došanos mājās un vakariņām. Tas ievērojami apgrūtina biznesa sakarus starp Krievijas reģioniem. «Katru reizi, kad runāju ar maskaviešiem, viņiem nav ne jausmas, ko nozīmē septiņu stundu laika starpība. Viņi zvana pulksten 10 vai 12 vakarā un jautā: «Kāpēc tu neesi darbā?»» raidstacijai Brīvā Eiropa stāsta Vladivostokas augstskolas pasniedzējs Jurijs Avdejevs.

Laikraksts Vedomosti secina, ka lielā laika starpība pastiprina reģionu iedzīvotāju nošķirtību no valsts centra. Nav noslēpums, ka laika joslu skaita samazināšana ir arī politisks projekts. Kā piemērs tiek minēta Ķīna, kur Mao Dzeduns pēc komunistu nākšanas pie varas noteica, ka visa valsts turpmāk dzīvos pēc vienota laika.

Krievijā pagaidām nav plānots pārcelt visu valsti uz Maskavas laiku, tomēr arī nelielās reformas izraisījušas iedzīvotāju neapmierinātību. Piemēram, Samaras apgabalā tūkstošiem cilvēku parakstījuši petīciju, kas vērsta pret pāriešanu uz Maskavas laiku. «Mēs gribam dzīvot dienā, nevis naktī!» uzsver petīcijas autori. Viņi raizējas, ka reforma nozags stundu gaišā diennakts laika, palielināsies noziedzība un autoavāriju skaits, pieaugs izdevumi par elektrību. «Mēs ceram, ka mūs uzklausīs, jo mūsu ir daudz,» vēsta vietējais deputāts Mihails Matvejevs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?