Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Krievija uzsāk «piena karu» pret Lietuvu

Krievija pirmdien oficiāli apstiprināja iepriekš izteiktos brīdinājumus par Lietuvas piena produktu importa aizliegumu. Kremlis arī agrāk ir izmantojis pārtikas produktu importa ierobežojumus, lai izdarītu spiedienu uz kaimiņvalstīm. Lietuvas gadījumā Krievijas rīcība, visticamāk, ir saistīta ar Viļņas aktīvo atbalstu vairāku postpadomju valstu ciešākai sadarbībai ar Eiropas Savienību (ES), kuras prezidējošā valsts pašlaik ir tieši Lietuva.

Antibiotikas sierā un pienā

Krievijas patērētāju tiesību aizsardzības organizācijas Rospotrebnadzor vadītājs Genādijs Oniščenko vakar paziņoja, ka ir pilnībā pārtraukta Lietuvas piena produktu ievešana Krievijas teritorijā saistībā ar kvalitātes prasību pārkāpumiem.

«Lietuvā ražoto piena produktu pārbaudēs mēs atklājām vairākus pārkāpumus likumdošanā, kas ir saistīta ar patērētāju tiesībām un cilvēku slimību kontroli un novēršanu,» teikts G. Oniščenko paziņojumā, kas bija publicēts Rospotrebnadzor interneta vietnē.

Amatpersona precizēja, ka Lietuvā ražotā sierā un pienā konstatēta antibiotika tetraciklīns, bet biezpienā atklātas zarnu nūjiņu baktērijas. Atsevišķiem lietuviešu pienu produktiem patiesais sastāvs atšķiroties no tā, kas ir minēts uz iepakojuma. Piemēram, kādā biezpiena izstrādājumā, kam uz iepakojuma esot norādīts, ka tas ir dabisks, atrasti konservanti.

G. Oniščenko norādīja, ka ieviestie ierobežojumi neradīs neērtības Krievijas patērētājiem, jo Lietuvas piena produkti aizņem tikai vienu procentu no visa piena produktu importa. Lietuvas oficiālā statistikas biroja dati liecina, ka šī gada pirmos septiņos mēnešos lietuvieši uz Krieviju eksportējuši 31 tonnu piena produktu 363 miljonu litu (72,6 miljoni latu) vērtībā.

Latvijas Piensaimnieku centrālās savienības vadītājs Jānis Šolks Dienai sacīja, ka Krievijas - Lietuvas piena karš uz Latvijas piensaimniekiem var atsaukties divos scenārijos. Ja Lietuva piena eksportu pārorientēs uz citiem lielākiem tirgiem, tas mūsu piensaimniekus neietekmēs.

Bet, ja Lietuva nolems palielināt piena eksportu uz tuvējām kaimiņvalstīm, tajā skaitā Latviju, mūsu piensaimniekiem var būt problēmas. Lietuvā piena vidējā iepirkuma cena esot par santīmu zemāka nekā pie mums, tādēļ lētāku lietuviešu piena produktu ienākšana pastiprinās konkurenci šeit un apgrūtinās Latvijas piena ražotājus.

Vaicāts, vai ir bijuši signāli, ka Krievija varētu aizliegt arī Latvijas piena produktu importu, J. Šolks atbildēja noraidoši.

Kremļa dusmas

Krievijas muita vēl pirmdien pēcpusdienā nebija saņēmusi Rospotrebnadzor pavēli par Lietuvas piena produktu importa pārtraukšanu. Arī Lietuvas Pārtikas un veterināro dienestu un Zemkopības ministriju vakar nebija sasniegusi oficiāla informācija, ka Krievija ir sākusi Lietuvas piena produktu blokādi.

Lietuvas premjerministrs Aļģirds Butkēvičs aicināja nepārvērtēt paziņojumus par iespējamiem ierobežojumiem Lietuvas preču eksportam uz Krieviju. «Nevienam nav aizliegts rakstīt [paziņojumus], mums pats svarīgākais ir mierīgi tos izlasīt un turpināt strādāt un eksportēt gan piena produktus, gan gaļu un liellopus,» A. Butkēviču citē portāls Delfi.lt.

Lietuvas un Krievijas attiecības ir pasliktinājušās kopš jūlija, kad Lietuva kļuva par ES prezidējošo valsti. Novembrī Viļņā notiks ES un Austrumu partnerības valstu samits, kura laikā ar vairākām postpadomju valstīm paredzēts parakstīt asociācijas un brīvās tirdzniecības līgumus.

Pret vairāku kaimiņvalstu, bet jo īpaši Ukrainas, tuvināšanos ES atklāti iebilst Krievija, kas vēlas to pievienošanos Maskavas vadītajai Muitas savienībai, bet vēlāk arī Eirāzijas savienībai.

Tādēļ Kremlis ir pastiprinājis spiedienu ne vien uz Ukrainu un Moldovu, kuru atsevišķu pārtikas produktu importu nesen ieviesa Rospo-trebnadzor, bet arī uz Lietuvu, kas lobē šo valstu tuvināšanos Briselei. Pirms Lietuvas piena produktu aizlieguma Krievija septembrī uz robežas pastiprināja pārbaudes kravām, kas ienāk no Lietuvas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?