Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Krievijas medijiem savdabīgs skatījums uz Ukrainas notikumiem

Kremlim patīk uzsvērt savu neiejaukšanos Ukrainas notikumos. Tajā pašā laikā Krievijas ietekmīgākie mediji, no kuriem daudzus kontrolē valsts, kaimiņvalstī notiekošo nereti atspoguļo Kremlim izdevīgā gaismā.

Liela daļa Krievijas iedzīvotāju informāciju iegūst no televīzijas pārraidēm, bet valstī lielākie telekanāli atrodas Kremļa pārraudzībā. Tieši televīzijas līdz šim izcēlušās ar savdabīgāko skatījumu uz Ukrainas politisko krīzi.

Decembra sākumā, kad Kijevas Neatkarības laukumā sāka slieties pirmās barikādes un opozīcija Ukrainas valdībai pieprasīja parakstīt asociācijas līgumu ar Eiropas Savienību (ES), Krievijas vadošās televīzijas - Rossija, Pirmais kanāls un NTV - ziņoja, ka aiz protestiem Kijevā stāv Rietumi. Pazīstamais žurnālists Dmitrijs Kiseļovs, kurš vada raidījumus telekanālā Rossija, pat nosauca galvenos protestu inscenētājus - ASV Valsts departamentu un ASV valsts sekretāra vietnieci Viktoriju Nulandu.

Ierasta prakse bijusi faktu sagrozīšana, piemēram, paziņojot, ka Neatkarības laukumā atrodas daži simti protestētāju, lai gan patiesībā to skaits ir bijis vairāki desmiti tūkstošu.

Nav izticis arī bez ironizēšanas par Ukrainas opozīcijas atbalstītājiem. Šajā ziņā pirmrindnieks bijis tieši D. Kiseļovs, kurš ir paziņojis, ka protestos Ukrainā piedalās nacionālisti un fašisti.

D. Kiseļova izteikumi aizkaitināja protestētājus. Kāds no viņiem 15. decembra vakarā telekanāla Rossija žurnālistam, kurš tiešraidē ziņoja no Neatkarības laukuma, iespieda rokā Oskara statuetei līdzīgu priekšmetu. «Pasniedziet šo Oskaru telekanālam Rossija un Dmitrijam Kiseļovam par meliem un blēņām, ko jūs izplatāt par cilvēkiem Neatkarības laukumā,» sacīja vīrietis.

Žurnālista Vladimira Solovjova vadītajos «diskusiju raidījumos» telekanālā Rossija pēdējā laikā bieži izskanējis atbalsts Ukrainas varasiestāžu veiktajām «kontrteroristiskajām operācijām» pret protestētājiem Kijevā, atbalstīts arī uzskats, ka vajadzības gadījumā Krievijai ir jādodas palīgā Ukrainas valdībai. Izskanējuši viedokļi, ka Krimas pussalā vajadzētu ievest Krievijas karaspēku, lai aizsargātu tur dzīvojošo krievu kopienu pret «teroristu» uzbrukumiem.

Oriģināli izcēlies ziņu kanāla Rossija 24 laika ziņu moderators Vadims Zavodčenkovs. Kad decembrī Ukrainu skāra aukstuma vilnis, viņš paziņoja, ka to esot izraisījusi «agresija un pretlikumīgas darbības» protestos Kijevas Neatkarības laukumā.

Janvāra sākumā V. Zavod-čenkovs vērsās pie «radikāļiem», kā Krievijas oficiālie mediji dēvē protestētājus, ar aicinājumu izbeigt automašīnu riepu dedzināšanu Kijevas centrā, jo tādējādi viņi sevi pakļaujot nopietnam riskam saslimt ar vēzi.

Krievijas mediji notikumus Ukrainā izmantojuši arī, lai uzbruktu pazīstamākajiem Krievijas opozīcijas pārstāvjiem, kuri atbalsta ukraiņu opozicionārus. Televīzijas kanāla Rossija interneta izdevums Vesti pagājušajā nedēļā vēstīja, ka TV zvaigzne Ksenija Sobčaka ir bijusi Kijevā, kur viņa visur esot rādījusies, tērpusies ukraiņu tautastērpā.

No Krievijas televīzijām neatpaliek arī prokremliskā prese. Laikraksta Komsomoļskaja pravda pagājušās piektdienas vāku rotāja sarkaniem burtiem izcelts virsraksts: «Sagrābuši Ukrainu, banderovieši mērķēs uz Krieviju».

Avīze Izvestija pagājušās nedēļas sākumā paziņoja, ka tā sauktie Maidana protesti nevarot gūt panākumus, jo pretējā gadījumā Ukraina sadalīšoties divās daļās. Viena kļūšot par nastu Eiropas Savienībai, bet otra paplašināšot Krievijas ietekmi reģionā. Laikraksts secināja, ka tas ir viens no iemesliem, kāpēc Rietumi nelabprāt palīdzot protestētājiem: «Viņi vēlas, lai Ukraina arī turpmāk paliktu par pretkrievisku buferzonu.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?