Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +13 °C
Smidzinošs lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Krievijas uzņēmēju rokās - vēl viens piena flagmanis

Viens no Latvijas lielākajiem piena pārstrādes uzņēmumiem Valmieras piens (VP) pārdots mazpazīstamam Krievijas uzņēmējam Jevgeņijam Varovam, kurš kļuvis par 91,89% VP akciju īpašnieku. VP ir jau otrais lielais piena pārstrādes uzņēmums, kas neilgā laikā nonāk Krievijas uzņēmēju kontrolē. Miljardieris Andrejs Bezhmeļņickis šovasar kļuva par Rīgas piena kombināta (RPK) līdzīpašnieku un investoru, ieguldot uzņēmumā ap 8,5 miljoniem latu.

«Draudus no tā [pārdošanas] nozarei neredzu,» komentējot darījumu, sacījis Latvijas Piensaimnieku centrālās savienības valdes priekšsēdētājs Jānis Šolks un uzsvēris, ka nozīmīgākais ir VP stabilitāte, jo «no tik liela piena pārstrādātāja kā Valmieras piens var būt atkarīgs pat 1000 zemnieku liktenis», vēsta BNS.

Vairāk nekā 60% no Latvijas piena pārstrādes tirgus kontrolē septiņi uzņēmumi - RPK, Preiļu siers (lielākais akcionārs Jāzeps Šņepsts), VP, Tukuma piens (kontrolē Igaunijas uzņēmēji), Talsu piensaimnieks (pieder 191 akcionāram), Rīgas piensaimnieks (100% pieder Kaimanu salās reģistrētam DCEMF Holdings), Smiltenes piens (lielākie akcionāri - Gita Mūrniece un Ģirts Strazds). Pārējā tirgus daļa sadalīta starp aptuveni 30 mazākiem uzņēmumiem.

J. Varovs pēdējā laikā galvenokārt darbojies nekustamo īpašumu biznesā Krievijā, taču viņam esot pieredze arī lauksaimniecības sektorā, tostarp piena pārstrādes biznesā, Dienai sacīja VP pircēja konsultants IBS Prudentia valdes priekšsēdētājs Kārlis Krastiņš. VP Krievijas uzņēmējs nopircis no SIA Privāto aktīvu pārvalde, kura pastarpināti pieder ekspremjera Andra Šķēles ģimenes locekļiem. Darījuma summa atklāta netiek. K. Krastiņš uzsvēra, ka pircēja mērķis esot piecu gadu laikā dubultot ražošanas apjomu, palielinot VP eksporta apjomu, galvenokārt - Krievijas virzienā. Uzņēmuma vadītājs turpmāk būs Harijs Panke, kurš līdz šim bija VP padomes priekšsēdētājs. Valdē strādās arī J. Varovs un finansiste Jūlija Kuzņecova.

«Latvijas piena produkti vienmēr augstu kotējušies Krievijas tirgū, sevišķi Maskavas un Pēterburgas reģionos. Es saskatu lielu šo produktu eksporta potenciālu Krievijas un ES tirgos,» paziņojumā presei norāda J. Varovs. Viņaprāt, Latvijas tirgū «pastāv plašas konsolidācijas iespējas». Par iespējamo VP apvienošanos ar RPK nesen intervijā laikrakstam Deloviji vesti norādīja viens no RPK akcionāriem Ivars Strautiņš. K. Krastiņš atturējās komentēt J. Varova turpmākos investīciju plānus Latvijā, taču nenoliedza, ka atsevišķi Latvijas piena pārstrādes uzņēmumi ir gana pievilcīgi, kā arī: «Nozare no konsolidācijas kopumā tikai iegūtu.»

Diena jau ziņoja, piena pārstrādes nozares uzņēmējiem par apvienošanos ir arī pretējs viedoklis. Kompānijas Daugava īpašnieks Aigars Vaivars uzskata: «Ja lielie kombināti sāks uzpirkt visu Latvijas pienu, un loģiski, ka viņi uzpirks un pārstrādās, un vedīs ārā uz Krieviju, radīsies piena deficīts. Un, ja ir piena deficīts, pieaugs tā cena.»

VP apgrozījums pērn bija 29,6 miljoni latu, bet zaudējumi - 885 000 latu, vēsta LETA.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?