Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +14 °C
Smidzinošs lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Kritēriji laikam par grūtu

Vai nu noteiktie kvalitātes kritēriji likās par grūtu un nesasniedzamu, vai arī par mazu likās solītā papildu «kvalitātes nauda» - iespējams, tādēļ tikai 14 no aptuveni pustūkstoša Rīgas reģiona ģimenes ārstu pieteikušies kvalitātes brīvprātīgā novērtējuma programmā. Veselības ministrija (VM) šo programmu veidoja, lai pacientiem palielinātu ģimenes ārstu pieejamību un motivētu labos ārstus strādāt. Kopumā programmā piedalīsies 118 ģimenes ārstu, kas ir aptuveni 10% no Latvijas ārstiem, kuri atbilda obligātajiem pievienošanās kritērijiem.

VM līdzīgu atsaucību pirmajam pusgadam jau gaidīja, saka Egita Pole, VM pārstāve. Programmā līdz jūlija beigām varēja pieteikties ģimenes ārsti, kuri ir līgumattiecībās ar valsti vismaz sešus mēnešus, nesaņem fiksēto maksājumu kā jaunatvērta prakse un kuriem ir vismaz 1200 reģistrētu pacientu vai pediatra praksei - vismaz 400 pacientu. Tādas Latvijā ir 1117 prakses no visām 1370. Programmas mērķis ir finansiāli atbalstīt labi un kvalitatīvi strādājošus ārstus un popularizēt viņus pacientu vidū, vēsta Veselības norēķinu centrs. Programmā VM noteikusi virkni kvalitātes kritēriju. Piemēram, ģimenes ārsta praksei būs jāizveido interneta mājaslapa, lai pacientiem būtu iespēja sazināties ar praksi elektroniski. Vidēji lielai praksei jābūt nodrošinātai ar ģimenes ārstu un divām māsām vai ārsta palīgiem, kas palīdz atslogot ārsta darbu. Otras māsas darbu apmaksā VNC. Ģimenes ārstam pacients jāpieņem četru darba dienu laikā, jānodrošina arī profilakses darbs utt.

Ja ģimenes ārsts izpilda vismaz 70% visu kritēriju, viņš var pretendēt uz «kvalitātes naudu». Tās apjoms atkarīgs no padarītā, taču maksimālā summa ir 2500 latu praksei gadā, nākamajam pusgadam attiecīgi 1250 latu. Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas prezidents Pauls Princis, kurš nav pieteicis programmai savu praksi Kurzemē, saka - «kritēriji ir sarežģīti izpildāmi, ieguvums nav samērojams ar nosacījumiem». Viņš arī pieļauj, ka Rīgā ir kāda daļa prakšu, kurās nav 1200 pacientu, līdz ar to tās nevarēja pieteikties. Asociācija esot iebildusi pret vairākiem punktiem kritēriju pašreizējā redakcijā, piemēram, par to, ka prakses vērtē pēc tā, cik bijuši nosūtījumi pie speciālistiem, neatliekamās palīdzības izsaukumi praksē reģistrētajiem pacientiem.

Pieteicies gan ir ģimenes ārsts no Rīgas Andris Lasmanis. «Protams, galvenais jau ir prestižs. Pacienti būs apmierināti un, kas zina, varbūt pie tā kvalitatīvā ārsta citreiz paņems līdzi arī savu kaimiņu,» viņš smaidīdams saka, kāpēc pieteicies. Viņš jau tagad esot pacientiem pieejams, taču nu apņēmies, ka prakse strādās vēl papildu stundas ārpus darba laika, tas ir viens no programmas papildu kritērijiem. Ārste Sarmīte Veide nav pieteikusies, jo kopš maija neesot izdevies praksei atrast otru māsu, kas ir viens no kritērijiem.

«Īstenībā man jau nav ko zaudēt, interesanti būs paskatīties, cik daudz no kritērijiem varu izpildīt,» saka ģimenes ārste Inga Sviklāne no Zilupes Latgalē. Jau tagad viņas praksē strādā divas māsas. Dažus kritērijus gan visdrīzāk neizdošoties piepildīt, līdz ar to maksimālo summu nevarēs saņemt. «Taču kritēriji ir labi izstrādāti. Ļoti pareizi ir tas, ka vidējam personālam vairāk jārunā ar pacientiem, mums arī tagad mazo bērnu vecāki jāinformē par traumatisma riskiem,» viņa saka.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?