Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +13 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Kritizē Kerija vizīti Sočos

Pretrunīgus novērtējumus saņēmusi ASV galvenā diplomāta - valsts sekretāra - Džona Kerija šonedēļ notikusī vizīte pie Krievijas prezidenta Vladimira Putina Kremļa līdera brīvdienu rezidencē olimpiskajā pilsētā Sočos. Lai arī tikšanās nav atrisinājusi ASV un Krievijas domstarpības ģeopolitiskajos jautājumos, izskan viedoklis, ka Dž. Kerija brauciens ir solis pretī attiecību uzlabošanai. Citi oponē, ka no ASV valsts sekretāra apmeklējuma ieguvējs ir tikai V. Putins un viņa režīms.

Atklāta diskusija

Sočos, kur augstais viesis no Vašingtonas ieradās otrdien, viņš vispirms tikās ar Krievijas ārlietu ministru Sergeju Lavrovu, no kura par piemiņu saņēma divus grozus ar vietējiem tomātiem un T kreklu ar Otrā pasaules kara tematiku. Pēc tam viņš pavadīja gandrīz četras stundas pie sarunu galda ar V. Putinu.

Pirms Dž. Kerija brauciena uz Sočiem ASV Valsts departaments informēja, ka sarunās ar Krievijas līderiem tiks apspriesti militārie konflikti Ukrainā un Sīrijā, kā arī kodolsarunas ar Irānu. «Šī vizīte ir daļa no mūsu centieniem uzturēt tiešu saziņu ar Krievijas augstākajām amatpersonām un skaidri izklāstīt ASV viedokli,» paziņoja Valsts departaments.

ASV un Krievijas attiecības zemāko punktu kopš aukstā kara beigām sasniedza pērn, kad Krievija anektēja Krimu un veica militāru iebrukumu Austrumukrainā. ASV uz Krievijas agresiju atbildēja ar ekonomiskajām sankcijām, kas jūtami situšas pa Krievijas kabatu. Tajā pašā laikā amerikāņiem vajadzēja sadarboties ar Maskavu, lai izbeigtu karu Sīrijā un vienotos ar Irānu par tās kodolprogrammas ierobežošanu.

Pēc sarunas ar V. Putinu Dž. Kerijs paziņoja, ka viņiem bijusi «atklāta diskusija». Viņš aicināja visas Ukrainas konfliktā iesaistītās puses ievērot februārī Minskā parakstīto pamiera vienošanos un norādīja, ka tas esot priekšnoteikums, lai atceltu sankcijas pret Krieviju. Tajā pašā laikā viņš atturējās pieminēt Krimas aneksiju.

Novērsa uzmanību

Analītiķi uzsver, ka Dž. Kerija vizīte Krievijā uztverta pozitīvi, jo, par spīti Krievijas agresijai Ukrainā, V. Putinam bijusi iespēja sevi pozicionēt kā «samierinātāju, kas ir atvērts dialogam», raksta Voice of America. «Viņš arī vēlas padomju ēras attieksmi pret Krieviju, kad tā tika uztverta kā līdzvērtīga, bet alternatīva balss Savienotajām Valstīm.»

Krievijas parlamenta augšpalātas Ārlietu komitejas vadītāja vietnieks Andrejs Kļimovs uzskata, ka amerikāņi mainot attieksmi pret Krieviju. «Iespējams, viņi mēģina mainīt kursu. Tam, ko viņi ir darījuši līdz šim (sankcijas un stingra retorika - red.), nav bijusi vēlamā ietekme uz Krieviju, tādēļ viņi maina taktiku,» politiķi citē The Christian Science Monitor.

Ar ierašanos Sočos Dž. Kerijs izdarījis pakalpojumu V. Putinam, jo viņa vizīte daļēji novērsa uzmanību no todien publicētā ziņojuma par Krievijas militāro klātbūtni Ukrainā. Ziņojuma idejas autors ir nogalinātais Kremļa kritiķis Boriss Ņemcovs.

Laikraksts The New York Times uzskata, ka Dž. Kerija vizīte bijusi riskanta, bet attaisnojama, jo ASV esot nepieciešama Krievijas līdzdalība Sīrijas krīzes risināšanā un finiša taisnē iegājušajās sarunās ar Irānu.

Savukārt ietekmīgā amerikāņu izdevuma The Wall Street Journal redakcijas slejā ar virsrakstu Kerijs ir tik ļoti jauks pret Putinu kritizēta Dž. Kerija pārlieku diplomātiskā valoda pēc tikšanās ar V. Putinu un Krimas aneksijas nepieminēšana.

«Ukraiņiem vajadzētu satraukties, redzot, ka Kerija kungs brīvprātīgi atdod viņu teritoriju ASV interešu Tuvajos Austrumos vārdā. Rietumeiropieši secinās, ka amerikāņi neiebildīs, ja viņi atvieglotu sankcijas pret Krieviju. Bet igauņi, moldāvi, poļi un citi austrumeiropieši brīnīsies, vai arī viņu teritorijas ir apspriežamas,» skarbi ironizē izdevums.

«Putins [pēc Dž. Kerija vizītes] saprata, ka var piesavināties, ko vēlas, pārciest viltus sašutumu un sankcijas un saglabāt iegūto apmaiņā pret jauniem miera solījumiem.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Veicina Alcheimera slimību

Dzīvošana spožām gaismām izdaiļotās metropolēs ir vilinoša, bet varētu izrādīties visai bīstama izvēle. Tāds secinājums izriet no amerikāņu zinātnieku pētījuma.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?