Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +17 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Krīze administratoriem ir pļaujas laiks, pēc tam var grauzt maizi

«Būs jau kaut kad «treknie gadi» atkal, tad viņi atkal sēdēs un grauzīs maizi,» jautāts par maksātnespējas administratoru atalgojuma sistēmu, atsaka bijušais tieslietu ministrs Aigars Štokenbergs (Vienotība). Maksātnespējas administratora aroda piekopējam atšķirībā no lielākās daļas pārējās sabiedrības ekonomiskā nestabilitāte un krīzes ir visīstākais pļaujas laiks, kad iespējams brangi nopelnīt. Par spīti tam, ka maksātnespējas administratoru atalgojuma sistēmā problēmas saskata abās politiskās frontes pusēs sēdošie, straujas izmaiņas tajā nav gaidāmas.

Administratora atalgojums par maksātnespējas procesa vadīšanu sastāv no vienreizējās iemaksas divu minimālo mēnešalgu apjomā, kā arī procentiem no maksātnespējīgās personas kreditoriem atdotajām summām. Ja par to tiek panākta vienošanās kreditoru sapulcē, administratoram var tikt piešķirta arī mēnešalga par savu pienākumu pildīšanu. Līdz ar to, tiekot pie pamatīga reāli strādājoša uzņēmuma bankrota organizēšanas, nopelnīt var iespaidīgi. Tas arī aktīvākajiem nozares darboņiem ļāvis krīzes gados iegādāties luksusklases auto un medijos lepoties ar augsto dzīves līmeni.

Tomēr paši maksātnespējas administratori ar esošo kārtību ir nemierā, norādot, ka tā neveicina ieinteresētību uzņēmuma darbības atjaunošanā. Piemēram, Latvijas Sertificēto maksātnespējas administratoru padomes priekšsēdētājs Ilmārs Krūms pat atsaucas uz bēdīgi slaveno Palink lietu: «Principā pēc šādas kārtības administrators būtu bijis ieinteresēts izpārdot visus aktīvus, nevis atjaunot uzņēmuma darbību. Viņš pats būtu nopelnījis vairākus miljonus, bet valsts saņemtu prasību no ārvalstu investoriem par vairākiem simtiem miljonu lielajām zaudētajām investīcijām.»

Viņš šo kārtību skaidro ar «lobēšanas disbalansu» starp kreditoriem un uzņēmējiem, kas esot nosvēries par labu kreditoriem. Līdzīgu tēzi izsaka arī Tieslietu ministrijas parlamentārais sekretārs Aigars Lūsis (VL-TB/LNNK), kurš pats ir sertificēts maksātnespējas administrators.

Arī A. Štokenbergs, kura partija maksātnespējas jautājumos lielākoties ir administratoriem pretējā frontes pusē, atzīst, ka viņam kā uzņēmējam problemātiska šķiet situācija, kas administratoram liek būt ieinteresētam pēc iespējas ātrākā uzņēmuma aktīvu izpārdošanā, «nevis, piemēram, investora piesaistē, kurš atjaunotu uzņēmuma darbību».

Tomēr, par spīti tam, attiecībā uz šo jomu skaļi izskanējušu iniciatīvu no iesaistītajām pusēm vēl nav, un paredzams, ka Saeimā briestošajā cīņā šis jautājums neieņems centrālo lomu. «Pat ja kas principiāli savādāks tiks iesniegts, tik un tā netiks pieņemts,» paredz I. Krūms.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?