Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Krupis būs jānorij

Māris Zanders

Dīvaini: tik ilgi dzīvodami blakus Krievijai, mēs, šķiet, esam pārsteigti, uz ko šī valsts ir spējīga, un nu nezinām, kā reaģēt. No vienas puses, tiek vīstītas dūrītes un runāts par Krievijas televīzijas kanālu «izslēgšanu» Latvijas teritorijā, no otras puses, valdības locekļi publiski pavēsta, ka ekonomiskās sankcijas pret Krieviju esot «ļoti nevēlamas». Tas nav pārmetums satiksmes ministram - būtu dīvaini, ja Matīss priecātos par kritumu viņa vadītajā nozarē. Runa ir par to, ka par tik ciešas ekonomiskās sasaistes ar Krieviju riskiem runāts jau gadiem, bet nu izrādās, ka praktiska rīcība šīm runām nav sekojusi. Un nu esam izcili muļķīgajā situācijā, kad nereaģēt uz Kremļa nelietībām it kā nevar, bet pilnīgi saprotami negribas arī piedzīvot bezdarba līmeņa kāpumu.

Glupākais ir tas, ka paši vien esam vainīgi (ja neskaita iespējamu sūrošanos par Latvijas ģeopolitisko novietojumu). Gadiem ilgi daudzu pašmāju gudrinieku attieksme pret Rail Baltica projektu bija vīzdegunīga atgādināšana, ka mums kravu pietiek «austrumi-rietumi» virzienā, attiecīgi nekādi «ziemeļi-dienvidi» nav nepieciešami. Gadiem ilgi jebkādas reformas enerģētikā, kas būtu vērstas uz piegāžu dažādošanu, tika izsmietas, piesaucot Krievijas pragmatiskumu tās ārpolitikā un aicinot necelt paniku. Gadiem ilgi jūsmots par peļņas iespējām, ko dodot Latvijas ģeogrāfiskais novietojums, ignorējot, ka šim novietojumam ir arī trūkumi. Samācījušies brīnišķīgo atziņu «nauda nesmird», piemirsām, ka mazu valstu gadījumā tas nav tik vienkārši. Šai tuvredzīgajai politikai, kā teica klasiķis, ir vārdi un uzvārdi. Un to salasās tik daudz, ka pieklājīgāk būtu, ja mūsu labieši vismaz tagad atturētos no vīrišķīgu seju rādīšanas un solījumiem drošu roku izvadīt dzimteni caur tuvākajos mēnešos gaidāmajām krācēm. Vienkārši paklusējiet, lūdzu.

Šīs kļūdas nav izlabojamas nedz mēneša, nedz gada laikā. Līdz ar to šobrīd iznākums ir skaidrs: vai nu mēs zaudēsim naudu, vai arī morālas tiesības vāvuļot par Kremļa politikas impēriskumu. Tomēr mēs vismaz varam beidzot nopietni kā ekonomiskās politikas prioritāti izvirzīt atkarības no Krievijas mazināšanu, mazāk rakstīt koncepcijas par visu iespējamo uz pasaules, bet mierīgi un reālistiski nofiksēt, kas darāms, lai pēc 3-5 gadiem šādas pazemojošas situācijas nebūtu. Mēs neesam vienīgā zeme ar pārliecīgu ekonomisku atkarību no kādas citas valsts, un ir piemēri, kad to izdevies mazināt (starp citu, nav runa tikai par atkarību no Krievijas). Neapstrīdot Ukrainas notikumu kontekstā izskanošos aicinājumus vairāk līdzekļu veltīt valsts militārajai varēšanai, svarīgi neaizmirst, ka ekonomiskā drošība arī ir būtiska drošības jēdziena sastāvdaļa. Drošība nenozīmē bravūrīgu bļaustīšanos, ekonomikas diversificēšana nenozīmē populistiskus solījumus. Šis ir vēlēšanu gads. Aicinājums partijām nevis izmantot Ukrainas traģēdiju tukšvārdīgiem savstarpējiem apvainojumiem, bet kā stimulu - diemžēl ļoti nepatīkamu - ekonomiskiem priekšlikumiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?