Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +16 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Krustvārdu mīkla un Gārfīlds - 09.03.2016

Jau vairākus gadu desmitus vasarās, slimību skartas, sažūst gobas un vīksnas. Savukārt pēdējā desmitgadē līdz ar silto ziemu ienākšanu Latvijā aizvien vairāk izplatās arī ošus postoša infekcija. Lai arī gobu un ošu audzes pašreiz samazinās, tomēr izzušana tām nedraud. Jāsagaida jauna, veselīga koku paaudze, kas spēs pretoties slimībām.

«Ošu audžu platības Latvijā savulaik palielinājās, mērķtiecīgi tās apsaimniekojot, pat sākot veidot ošu tīraudzes. Parastais osis Fraxinus excelsior L. un parastā goba Ulmus glabra Huds. Latvijā ir vietējās sugas. Taču Latvijā, it sevišķi dzelzceļu tuvumā, sastopamas arī daudzas svešzemju sugas,» skaidro Latvijas Valsts mežzinātnes institūta Silava pētniece Ilze Pušpure un norāda, ka vislielākās ošu platības bijušas ap 1998. gadu. Vēlāk tās samazinājušās - gan piedzīvojot infekcijas, gan, iespējams, upju iztaisnošanas dēļ, jo abām sugām biotopi ir upju ielejas.

Šīs sugas ir cietie lapu koki, tas nozīmē, ka to koksne ir izturīga. Abām sugām mēdz būt gan krāsaini, gan bezkrāsaini kodoli. Oša koksne labi iztur triecienus, padodas liekšanai, tāpēc plaši tiek izmantota mēbeļu ražošanā. Gobai ir blīva, cieta, izturīga un sīksta koksne, kas arī labi padodas liekšanai.

Aptuveni pirms desmit gadiem Latviju sasniedza patogēnā sēne Hymenoscyphus fraxineus, kas lika vispirms atmirt ošu zaru galiem un pēc tam iznīcināja aizvien resnākas koka daļas. Sākās strauja ošu audžu destrukcija, ošu stādīšana tika pārtraukta, un arī dabiski tie vāji atjaunojās. Savukārt gobu veselību un platību samazināšanos ietekmē grafioze jeb gobu Holandes slimība, kas ir sēņu infekcija, kura nosprosto koka zaru vadaudus, un koks vasaras laikā sažūst.

«Vērtība dabā abām sugām ir liela, jo vieni no vērtīgākajiem, ja uzskaita lielu sugu daudzveidību, ir tieši platlapju meži, kuros sastopamas abas šīs sugas. Piemēram, Lielbritānijā 2014. gadā veikts pētījums, ka ar parasto osi saistītas 953 sugas (augu, bezmugurkaulnieku, ķērpju u. c.), no kurām 44 spēj eksistēt tikai kopā ar osi,» skaidro I. Pušpure.

Dendrologi uzskata, ka ošu un gobu dzīvotspēju ietekmējušās slimības izplatījušās pārāk plaši. Latvijas Dendrologu biedrības prezidents Andrejs Svilāns norāda: «Līdz šim nav atklāts pietiekami efektīvs līdzeklis slimības uzņēmīgo ošu sugu aizsardzībai pret Chalara fraxinea infekciju. Tāpēc tuvākajās desmitgadēs prognozējama tālāka un praktiski neierobežojama infekcijas izplatīšanās visā Latvijā. Atkarībā no laikapstākļiem, koka vecuma un uzņēmības tas var iznīkt dažās nedēļās vai mēnešos. Tuvākajās desmitgadēs Latvijā vairs nebūs lielu ošu.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pēc tam būs kūka

Koncertzāles Cēsis mākslinieciskā vadītāja Inese Zagorska (66) par koncertzāles 10 gadu jubileju, kultūras harmoniju, vēstures mantojumu, jaunām tradīcijām un nākotni.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?