Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Krustvārdu mīkla un Gārfīlds - 18.05.2016

Neviena augu tirdzniecības vieta neiztiek bez košu ziedu stādiem, un nemainīgu popularitāti saglabā pelargonijas un puķpodi ar nokarenajiem ziediem. Taču, domājot par terases vai balkona apzaļumošanu, der atcerēties, ka, tāpat kā apģērbu jomā, arī vasaras atpūtas vietas iekārtojumā valda mode, kura ik gadu ienes jaunas nianses un iezīmē jaunas tendences. Apzaļumošanas uzņēmuma Telpaugi.lv vadītāja Ilze Gulbe stāsta, ka šogad, līdzīgi kā pērn, dominē Vidusjūras noskaņas un gaisīgums.

Dominē Vidusjūras sajūtas

Aktuālas ir augu kompozīcijas, kurās dominē dažādas graudzāles, tās ir spurainas, dažādu krāsu un izmēru, plandošas vējā - šķietami radot šādu sajūtu un reāli ļaujoties vēsmām. Aktuāli arī audzēt terasēs garšaugus gan praktiskam nolūkam - ēšanai, gan kā dekoratīvu kompozīciju sastāvdaļas, kas valdzina gan ar izskatu, gan smaržu, piemēram, rozmarīns, timiāns, baziliks un īpaši moderna ir lavanda, kurai arī ir dažādas šķirnes un nokrāsas. Stādīt kompozīcijās var arī dekoratīvās bietes un citus ēdamus augus, maurlokus, kas zied ar violetiem bumbulīšiem, un pa vidu - mazas, gaisīgas puķītes maigi rozā, lillīgos, baltos toņos.

«Latvietim pelargonija balkonā ir teju svēta lieta, bet patiesībā ierastie nokarenie puķpodi pieder pagātnei, tajos vairs nav nekā interesanta. Arī pļavas imitācija ar šķietamu mežonīgumu un dabisku nekārtību ir vakardiena. Šosezon lielu un košu ziedu ir maz, vairāk dominē zaļums ar maigām noskaņām, spilgto akcentu - nedaudz,» stāsta I. Gulbe.

Vasarā terasē labi dzīvo augi, kas citkārt mūsu acis priecē vienīgi telpās, - tās ir dažādas palmas - Latvijas vasarām īpaši piemērotas ir Phoenix Canarienis, Chamaerops, Phoenix Roebelini, lauru un olīvu koki, citrusi, lielas agaves, kaktusi un citi sukulentu veidi, ko var kombinēt ar sīkziedu puķītēm un graudzālēm, kurām ir desmitiem šķirņu. Agavēm un kaktusiem gan vajadzētu atrasties zem jumta, jo mūsu vasaras lieti tos var nopūdēt.

Veidojot kompozīcijas, rūpīgi jāizlasa, cik lieli izaugs stādi, jo ir graudzāļu šķirnes, kuras sasniedz pat pusotra metra augstumu, līdz ar to tās jāstāda tā, lai nenomāc citus augus. Puķpodā vai kastē augi jāstāda divas reizes retāk nekā gribat, lai tie piepilda vietu, jo līdz rudenim tie saaugs gan platumā, gan izpletīsies sakņu sistēma.

Lielākoties visas palmas, kaktusi un citrusi pārziemo, ja ir novietoti telpās +10 līdz +15 grādu temperatūrā, tāpēc jāapdomā, vai būs vieta, kur puķpodu ar augu novietot.

Puķpodi - neitrāli

Arī puķpodi ir kā akcents vidē, ne tikai utilitārs priekšmets, kurā atrasties augam. Aktuāli ir lieli, apjomīgi podi, kuros aug samērā nelieli, proporcionāli vertikāli stādījumi, kompozīcijas, kas atklāj arī puķpodu kā estētisku objektu. Moderni ir kombinēt dažādu izmēru un formu puķpodus, novietojos tos citu citam līdzās terases stūrī vai, piemēram, kāpņu vai durvju abās pusēs nesimetriski un dažādus, kuros atrodas arī atšķirīgu augu kompozīcijas. Māla podi ir ērti un glīti, taču tie kļūst plankumaini, tāpēc Ilze Gulbe iesaka izvēlēties modernu keramiku melnos, pelēkos, baltos, krēmkrāsas toņos. Spilgtie puķpodi sevi neattaisno, ja telpa, kurā tie atrodas, nav dizainiski perfekta un pat sterila, turklāt tiem ir risks akcentu no auga novērst un dominēt vidē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?