Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +18 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Krustvārdu mīkla un Gārfīlds - 20.02.2013

Gaisā virmo svaigi ceptas maizes, kafijas un kūstošas marmelādes smarža, zem koka ēnas no karstas dienvidu saules slēpjas bērni, kamēr viņu vecāki rosās aiz krodziņa letes - tāda dienvidu valstu ainiņa uzburas prātā, izdzirdot pieminam ģimenes biznesu. Arī daudzi mūsdienās pasaulslaveni uzņēmumi kā Lego vai daudzi modes zīmoli izauguši no neliela ģimenes mēroga ražotāja. Kāds skats paveras Latvijā mazo jeb ģimenes uzņēmumu vidē? MiniDiena viesojas pie uzņēmējiem un noskaidro, kā rodas dzīvotspējīgas biznesa idejas.

Dabiska vide, veselīgas lietas bērniem

Uzņēmumu BB Factory un Grauda spēks īpašnieki Raimonds un Ieva Biedrīši ir trīs bērnu vecāki: vecākajam dēlam ir deviņi, vidējai meitai četri gadi, bet pastarītei vien septiņi mēneši. Bizness radies, domājot par dabisku un bērniem labvēlīgu vidi. «Meitiņa piedzima alerģiska, mēģinājām dažādus dabiskus līdzekļus, lai mazinātu alerģijas sekas, jo ārsta izrakstītās zāles neapmierināja - tajās bija daudz ķīmisku vielu. Dabiskais palīdzēja atveseļoties mūsu meitai, un iedomājāmies, ka mūsu pieredze derētu arī citiem vecākiem, un tā radās BB Factory, kas nodarbojas ar dabiskas kosmētikas sastāvdaļu un gatavu produktu tirdzniecību,» stāsta Raimonds. Pēc pāris gadiem ģimene atvēra graudaugu, garšvielu un miltu veikaliņu Grauda spēks, kurā var iegādāties gan tikko ceptu maizi, gan tikt pie svaigi gatavotiem makaroniem. Mājās cepuši maizi, bet bijis grūti nopirkt kvalitatīvus miltus, tāpēc sākuši ražot paši.

Biedrīši uzskata - brīvais laiks, ja strādā to, kas tev patīk, integrējies darbā un otrādi. Abi strādājuši arī kā algoti darbinieki pie citiem un manījuši - ne vienmēr darbam ir taustāms rezultāts. Pašu uzņēmumā uztaisa lūpu balzamiņu, izcep maizi - to nopērk, un uzreiz redzama atdeve. Bet kā ar atpūtu: kino, grāmatām un ceļojumiem? Ieva ikdienā lasa jaunākās zinātniskās grāmatas par kosmētiku, ķīmiju. Ceļošana gan esot kā sapnis! Kaut arī uzņēmumā daudz darāmā, turklāt Ieva lasa lekcijas Kosmetologijas koledžā, viņai un Raimondam svarīgi pavadīt laiku ar bērniem: «Arī bērniem ir aktīva ikdiena - dēlam skola un pulciņi, trīs reizes nedēļā džudo treniņi, meitai bērnudārzs un angļu valoda, dejošana. Vakaros ap sešiem visa ģimene sapulcējamies mājās un līdz deviņiem, kad bērni iet gulēt, kopā gatavojam vakariņas, spēlējamies, dziedam, dejojam, zīmējam. Brīvdienās braucam uz laukiem 60 kilometrus prom no Rīgas, Zemgalē, kur mums ir saimniecība. Atpūšamies, lasot ogas un ābolus, pļaujot zāli.» Bērniem patīkot piedalīties arī uzņēmumu darbā. Ģimene sākusi makaronu ražošanu, bērni nāk līdzi uz ražotni un skatās, kā viss notiek. «Mēs piedāvājam šo to padarīt uzņēmumā un par to viņiem maksājam. Ja grib kādu mantu nopirkt, ko mēs uzskatām par pārāk dārgu, bērnam ir iespēja paveikt darbiņu un nopelnīt. Puika aiznes sūtījumus uz pastu, meita salīmē iepakojumiem etiķetes… Pats sāku strādāt, kad man bija 13 gadu - pieteicos tirgū pārdot dārzeņus. Mans tētis bija miris, un mamma nevarēja atļauties nopirkt visu, ko es kāroju, tāpēc nolēmu, ka pelnīšu pats,» stāsta Raimonds. Ģimenē un biznesā sadalījuši atbildības sfēras: Ievai - radošā, Raimondam - tehniskā. Atzīst, ka svarīgi esot vienam otru papildināt, ja gribas konkurēt, tad ģimenes uzņēmums nebūs veiksmīgs projekts. Uzsākot jaunu lietu, daudz darot paši - lai sajustu kontaktu ar cilvēkiem, saprastu, kas patīk, ko vēlas. Peļņa esot svarīga, bet ne galvenais faktors: «Mums patīk radīt jaunas lietas un skatīties, kas no tā sanāks.»

Risks, kas atmaksājas ar gandarījumu

Sanitas un Mareka Gipteru ģimenē ideja par savu uzņēmumu ienāca vēl pirms mazuļa. Tapa Dip Dap divriteņi, kam piepulcējušās arī atraktīvas leļļu mājas.

«Jau kādu laiku bijām prātojuši, ka gribam veidot kaut ko savu, bet ideju noķērām nejauši. Pastaigas laikā redzējam mazuli, kurš brauca ar dīvainu velosipēdu, kādu līdz šim nebijām manījuši. Mums tas trakoti iepatikās! Mareks ir kokapstrādes meistars, un izdomājām, ka varētu ražot ko līdzīgu,» atklāj Sanita.

Apzinājusies - veidot ko jaunu ir risks, iespējams, tas atmaksāsies, bet varbūt ne. Daudzi, kam stāstījuši par savu ideju, bijuši skeptiski, bet radu bērnu sajūsma, kad tiem devuši testēt divriteni, iedrošinājusi. Sanita uzskata - kopīgs uzņēmums parāda, kādas īstenībā ir pāra attiecības, jo prasa lielu paļaušanos, uzticēšanos un spēju uzklausīt.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

Spēle loģikai
Katram uzņēmējam vajadzīga loģiskā domāšana, un attīstiet to jau kopš mazotnes ar spēļu palīdzību. Šī ar roku apgleznotā spēle attīsta loģisko domāšanu, sistematizācijas spēju un trenē matemātisko domāšanu. Atslēga lieliskai laika pavadīšanai ir grūtības pakāpes pakāpeniska paaugstināšana. Vispirms mudiniet bērnu sasistematizēt attēlus, pēc tam pievērsiet uzmanību skaitļiem, bet vēlāk mudiniet tos kārtot pēc tabulas principa. www.kokaspeles.lv
Aplikācija matemātikas apguvei
Ace Kids Math ir krāsaina, saistoša un noderīga spēle, kas pieejama Apple produktu lietotājiem. Ar vizuālu tēlu palīdzību veicina spējas iepazīt visas četras matemātiskās pamatdarbības: saskaitīšanu, atņemšanu, reizināšanu un dalīšanu. Piemērota mazuļiem jau no trīs gadu vecuma, taču iespējams paaugstināt spēles sarežģītības līmeni atbilstoši bērna zināšanu attīstībai.
www.itunes.apple.com

Dariet kopā!
Prasmes rodas praktizējot, tāpēc, gatavojoties ikgadējiem skolas vai bērnudārza tirdziņiem, iesaistiet arī bērnus. Mudiniet pagatavot kādu rokdarbu vai kopā izcept pīrādziņus un tirgot grupiņas kafejnīcā. Daļu nopelnītās naudas, visticamāk, nāksies ieguldīt skolas fondā, bet par atlikušo ļaujiet bērnam iegādāties kādu kārotu lietu. Audziniet bērnā pašcieņu, ļaujiet pēc iespējas vairāk viņam paveikt pašam, atbalstiet idejas!

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?