Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +18 °C
Apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Kultūra astoņos sāmu gadalaikos

Zinātkāre un kaisme (Curiosity and Passion) astoņu gadalaiku zemē - tā skan Zviedrijas ziemeļu pilsētas Umeo - Eiropas kultūras galvaspilsētas 2014 - devīze. Skandināviem raksturīgajā vizuālajā lakonismā to ilustrē smaidoša sirds kā atvērtas sadarbība simbols. Vienlaikus ar Rīgu Latvijā netālu no polārā loka esošā Umeo jau pēc nepilniem diviem gadiem būs Eiropas kultūras galvaspilsētas statusā. Vienu no iespaidīgajiem šoviem - ziemeļblāzmu -tur ikdienā piedāvā pati daba.

Ielikt Eiropas kartē

«Vēl nekad līdz šim Eiropas kultūras galvaspilsēta nav atradusies tik tālā ziemeļu punktā,» lepojās Umeo kultūras galvaspilsētas programmu koordinatore Margareta Linga un administratīvā rīkotāja (administrative manager) Helēne Brūvere. «Mums ir ne tikai tumšas, aukstas ziemas un sniegs, bet arī baltās naktis un smilšaina pludmale. Vasarās divus mēnešus 24 stundas diennaktī spīd saule un var peldēties ezeros. Pilsēta jau daudzus gadus strādā, lai kultūra būtu tās vadošais, sabiedrību attīstošais spēks. Ielikt Umeo Eiropas kartē ir viens no mūsu mērķiem. Sevišķi tāpēc, ka Umeo ir jauna pilsēta. Bet tikpat svarīga ir arī pieredzes un ideju apmaiņa, kas kalpos kā dzinējspēks ilglaicīgai pilsētas un visa reģiona kultūras attīstībai,» stāsta Helēne Brūvere. Kultūras galvaspilsētas programma tiekot veidota tā, lai katrs var aktīvi piedalīties, iesaistīties. Īpaši jau tāpēc, ka Umeo dzīvo daudz jaunu cilvēku, īpaši studentu. Umeo ir tikai 120 000 iedzīvotāju, taču pilsētā ir liela universitāte un sabiedrībā ir spēcīgi jūtamas jaunatnes, studentu, feminisma kustības un underground subkultūra. Pilsētā pat ir Sieviešu vēstures muzejs, kurā notiks dažādi pasākumi un būs skatāma ekspozīcija par feminisma kultūru.

Fokusā sāmi

Kultūras galvaspilsētas Umeo 2014 programmas gada rits dalīsies astoņos gadalaikos, kā tas ir senajā sāmu kalendārā. Gadalaiku ierastā skaita dubultojumā iegūstam smalkākas nianses: vienkārši ziemai seko dziļa ziema, agram pavasarim seko īstais pavasaris utt. «Šie gadalaiki nav vienāda ilguma, jo ievēro pašas dabas diktēto ritmu. Sāmu kalendārs ir kultūrvēsturisks, un tajā atspoguļojas sāmu tautas dzīve saskaņā ar dabu.» Viešņas no Umeo stāsta, ka sāmu gadalaiki iedvesmojuši Eiropas kultūras galvaspilsētas programmas koncepcijai un struktūrai gan ar klimatisko laika apstākļu dažādību, gan noskaņu daudzveidību un, protams, arī cilvēku daudzveidību un dažādību, kādā viņi šeit var pavadīt un piepildīt laiku. «Katram gadalaikam ir viņam vien piemītošas, atšķirīgas kvalitātes un īpatnības, un tieši tāpat būs ar Eiropas kultūras galvaspilsētas programmu gada gaitā,» paskaidro H. Brūvere.

Daudzas idejas smeltas no sāmu kultūrvēstures, turklāt programmas galvenā ideja ir kopradīšana, visu iedzīvotāju piedalīšanās. Vērienīgam Eiropas kultūras galvaspilsētas atklāšanas pasākumam janvārī turpmākajā gada gaitā sekos arī katra jauna gadalaika atklāšanas notikums. «Katram gadalaikam ir savs raksturs, un katrā būs aptuveni 20 dažādu projektu - viens galvenais projekts, daudzi festivāli un neatkarīgās programmas. Daži projekti un aktivitātes vīsies cauri visiem astoņiem gadalaikiem. Ikreiz tiks atvērta kāda mākslas izstāde Laikmetīgās mākslas muzejā un notiks īpašs gadalaika koncerts,» stāsta Margarēta Linga.

Simfonija visam gadam

«Vairāku komponistu darba rezultātā top jauna simfonija astoņās daļās, kuras pirmatskaņos gada gaitā dažādu zemju diriģentu vadībā. Šo projektu pašā 2014. gada nogalē, decembrī, vainagos vērienīgs visas simfonijas pilns atskaņojums. Tās muzikālais saturs būs ļoti plašs: no «pārkomponēta» Bēthovena līdz digitālām skaņām un pankrokam. Gadalaikus un tēmas komponisti jau izlozēja loterijā. Top arī īpašs skaņdarbs Stadiona mūzika, izmantojot slavenu sportistu radītos trokšņus,» klāsta H. Brūvere.

Par saistošu kultūrtūrisma galamērķi Umeo pilsētu darīs gada gaitā plānotie daudzie un dažādie festivāli. To vidū arī daži neparasti, neikdienišķi notikumi, kā, piemēram, starptautisks šausmu teātra festivāls. «Domājam, ka arī rīdziniekiem to būtu interesanti vērot. Kaut kas tāds, ko citur nevar redzēt, būs arī sāmu tradicionālās mākslas rokdarbu festivāls. Senā sāmu tradīcija strādāt ar kaulu, ādu un koku šodien turpinās arī mūsdienīgi. Ceram šo unikālo izstādi atvest arī uz Etnogrāfisko brīvdabas muzeju Rīgā,» - tā M. Linga. Daļa no festivāliem pilsētā ir ikgadēji, bet būs arī jauni, piemēram, cirka festivāls. Atdzimšanu piedzīvos kinofestivāls, kurš vairākus gadus vairs nenotika. Ļoti plaša būs dejas notikumu aina.

Vizuālajā mākslā intriģējošākās būs pasaules mākslinieku sirreālistu un laikmetīgās ķīniešu mākslas izstādes. Tās būs skatāmas Umeo tikko jaunuzceltajā Mūsdienu mākslas muzejā, ko atklās šopavasar, 19. maijā. Top arī jauns kultūras centrs Kultūras stelles, kuru atklās 2014. gada beigās. Tajā būs arī neliela koncertzāle. Nākamgad tiks pabeigti reģionālā muzeja pārbūves (paplašināšanas un modernizēšanas) darbi. Nacionālais Mežu muzejs gatavo sāmu kultūras ekspozīcijas. Gatavojoties kļūt par Eiropas kultūras galvaspilsētu, Umeo izmantos izdevību uzbūvēt dažas jaunas viesnīcas, trīs jaunas dzelzceļa stacijas un jaunu apvedceļu. Labiekārtotajā parka teritorijā, dēvētuāpar pilsētu starp tiltiem, notiks kultūras un sporta aktivitātes jauniešiem. Plānots arī festivāls bērniem. «Umeo lepojas ar saviem starptautiski pazīstamajiem XX gs. rakstniekiem: Sāru Līdmani, Torgni Lindgrēnu, Pēru Ūlavu Enkvistu, kurus popularizēsim literatūras festivālā. Būs arī sāmu kultūrai raksturīgais stāstu stāstīšanas festivāls,» stāsta M. Linga. Rīgā redzētais laikmetīgās mākslas festivāls Survival Kit iedvesmojis veidot Umeo vērienīgu kopīgu festivālu, kura kuratore būs Solvita Krese. Jau pērn Umeo «iestādīta» arī festivāla Staro Rīga ideja.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

Plašāk: www.umea2014.se

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?