Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Kultūras prognoze

Pēdējā vēlēšanu reklāmas kampaņā kultūras un izglītības darbinieku līdzdalība bija mazāk manāma nekā pirms četriem gadiem (interneta vēstulē te būtu jāliek «smaidiņš»).

Diez vai tā bija kultūras cilvēku izvēle, drīzāk kampaņu plānotāji nebija atzinuši viņu (mūsu) iesaistīšanu par produktīvu. Vai tā ir laba vai slikta zīme kultūrai? Kas gaidāms pēc vēlēšanām?

Domāju, ka šo to var prognozēt, protams, bezatbildīgi. Vidējā termiņā gaidāms kultūras uzplaukums, es teiktu, ka pēc gadiem trim. Uzplaukums gan tādā pašā nozīmē, kā šobrīd var runāt par pieaugumu ekonomikā - salīdzinot ar iepriekšējo gadu, nevis 2007. Rīgas kā Eiropas kultūras galvaspilsētas gads - 2014. - patiešām varētu izrādīties notikums, protams, lokāls, tomēr uzmundrinošs un iedvesmojošs. Lokāls tāpēc, ka kultūras resursi krīzes laikā būs kopumā noplicināti. Un nav pamata domāt, ka vietā, kur ir tikai pāris tādu izstāžu zāļu, kas lielākas par dzīvojamo istabu, kur labu grāmatu vietā tiek izdoti ceļveži pašapmāna pasaulē un ieguldījums netaustāmās lietās tiek uztverts kā naudas izšķērdēšana, varētu atrasties pietiekams daudzums kultūras profesionāļu, kāds nepieciešams, lai Latvija kopumā varētu nopietni konkurēt kultūras jomā Eiropā. Tomēr ap 2014. gadu ekonomiskā krīze varētu būt pārvarēta (ja nenāks daudzkārt piesauktā nākamā krīze), un tiem, kuriem būs izdevies izdzīvot, kuri būs uzaudzējuši muskuļus ES projektos vai pārlaiduši liesos gadus ārzemju universitātēs, būs iespējas īstenot jaunas idejas.

Īstermiņā perspektīvas ir švakas. Tas, ka Latvijas ekonomika formāli ir izgājusi no krīzes, diez vai ir politiķu izdomājums vai statistikas triks, tomēr tas nenozīmē, ka pozitīvās pārmaiņas tuvākajos mēnešos vai pat gados izpaudīsies katra iedzīvotāja dzīvē vai katrā saimniecības nozarē. Un kultūra finansējuma ziņā, visticamāk, vēl nav sasniegusi zemāko punktu. Privātā mecenātisma tradīcijas Latvijā vēl nav paspējušas izveidoties, tā ka nav īsti pamata cerēt uz privātā biznesa atbalstu, bet lielā atkarība no valsts pašreizējā situācijā nozīmē tikai nepatikšanas.

Kultūras ministrija krīzes laikā ir bijusi diezgan kusla, lai gan jebkurš finansējuma grieziens ir pasniegts kā uzvara pār vēl lielāku griezienu un nespēja «apgūt» ES fondu naudu - kā liecība pasaules, nevis Kultūras ministrijas neizdarībai. Valsts kultūrkapitāla fonds tiek turēts uz grauda, sak, ja kaut kas nepatīk, varam jūs vispār likvidēt, lai tad pašvaldības lemj, kuras izstādes rīkot un kādu kultūras periodiku izdot. Šobrīd nav manāms neviens, kurš būtu spējīgs vai pat nopietni motivēts kultūras finansējumu pasargāt no kārtējās «griešanas». Varam sevi mierināt tikai ar domu, ka nekas labāks nebūtu gaidāms arī citu vēlēšanu iznākuma gadījumā, jo gan uzņēmēju, gan «darba ņēmēju» interešu aizstāvju attieksme pret kultūru ir bijusi diezgan vienaldzīga, ja ne nicīga. Veiksminieki ir tie, kuri viņiem var atbildēt ar to pašu kaut vai 2014. - 11. Saeimas vēlēšanu gadā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?