Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +15 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Kur laimīgo pensionāru zeme?

«Kamēr uz Sibīriju neved, tikmēr viss vēl ir labi,» uzskata lietuviešu mākslinieks Sauļus Kropis, kam līdz pensijai vēl 10 gadu. Bet viņa mammai ir 81 gads, un, dzīvojot pilsētā, nelielā divistabu dzīvoklītī, ziemā trešdaļa pensijas lietuviešu seniorei aiziet par siltumu vien... Kur tā zeme laimīgā, kur sirmgalvjiem vadīt puslīdz nodrošinātas, optimistiskas vecumdienas? Aptaujājot triju bijušās padomijas valstu - Čehijas, Ukrainas un Lietuvas - pensionāru bērnus jau solīdā vecumā par viņu vecākiem, izrādās, katram savas raizes un to risinājuma formulas.

Jāstrādā arī vecumā

«Mana mamma nav priecīga, jo 35 gadus nostrādājusi vienā darba vietā un savulaik saņēma lielāko algu - 120 rubļu. Taču, beidzot darba gaitas, viņas pensija netika diferencēta. Tagad viņa saņem apmēram 200 eiro. Pie tādām cenām!» sašutis Sauļus. Vasarā mamma mazliet ietaupot, bet ziemā samaksāt par dzīvokli esot grūti. Tomēr viss atkarīgs no cilvēka, uzskata Sauļus. «Ja cilvēks ir kulturāls un pieticīgs, viņš nesūrosies. Tas svarīgi, lai uzturētu garastāvokli. Bet ir ļaudis, kuriem domas aizplūst uz visām pusēm un viņi paši nezina, ko grib.» Sauļus domā, ka kārtības nebūs nekur. «Ne Latvijā, ne Lietuvā, jo te ir kā matemātikā: ja sākumā pieļausi kļūdu, kļūdains būs arī viss turpmākais. Jau pašos valsts atjaunošanas pirmsākumos tika pieļautas kļūdas,» valdību lēmumus kritizē mākslinieks, kurš jau 30 gadus praktizē indiešu filosofiju. Viņš noraizējies arī par pasaulē valdošo kārtību: «Nav ideālu, nav autoritāšu un nav vērtību. Viss ir tikai bizness.»

Kā Sauļus raugās uz vecumdienu perspektīvām? «Vecumā cilvēks ir pats gudrākais, viedākais. Bet kāda gan tev vērtība, ja nevari izdzīvot? Tāpēc senioru gados ir jākustas, jādara, jāstrādā, tad cilvēkam ir vērtība un tas palīdz dzīvot. Un tad vienmēr atrodas arī labi ļaudis, kas palīdz,» ir pārliecināts Sauļus.

Veselību apdrošina Vācijā

Mākslinieks Romāns Harevskis Čehijā, Karlovi Varos, dzīvo jau vairāk kā 20 gadus un atzīst, ka mūslaikos čehu pensionāri savā valstī, savā statusā jūtas komfortabli. «Viņiem ir nodrošinātas vecumdienas, viņi ir labā omā - valsts par saviem sirmgalvjiem rūpējas un ļaudis pensiju saņem. Turklāt tie, kam ir augstākā izglītība, saņem labākas pensijas,» novērojis Romāns. Lai gan īres maksa par dzīvokli pilsētā esot vismaz 200 eiro - tikpat, cik mazākā pensija -, seniori ir raduši izeju - viņi savus īpašumus izīrē, bet paši brauc dzīvot uz laukiem, uz vasarnīcām. Tas pēdējā laikā esot populārs piepelnīšanās veids.

Tiesa, veselības aprūpe nesot augstā līmenī un īpaši labāka nekā Latvijā. «Pazīstu daudzus pensionārus, kuri dodas uz Vāciju, lai tur veiktu veselības apdrošināšanu. Galvenā problēma - ārstu nevērība: sak', ko tu te nāc, droši vien esi simulants. Medicīniskā apdrošināšana Čehijā ir obligāta un par to katru mēnesi jāšķiras no 60 eiro. Pat biznesmenim darbspējīgā vecumā tas nav viegli, it īpaši, ja sieva nestrādā, sēž mājās ar bērniem,» neslēpj Romāns un piebilst: «Čehi, tāpat kā latvieši, strādā divos, trijos darbos. Bet ārzemniekam, ja viņš nesaņem pusotru tūkstoti eiro mēnesī, Čehijā vispār izdzīvot grūti.»

Atspaids ir mazdārziņi

Romāns savas dzīves pirmos 20 gadus pavadījis Ukrainā. Viņa vecāki (mammai 59 gadi, tēvam - 65) dzīvo Odesā, un Romāns brauc viņus apciemot. Vecāku dzīvi dzimtenē Romāns vērtē kā puslīdz nodrošinātu. «Pensionāriem labs atspaids ir mazdārziņi. No tā arī dzīvo - pensija paliek pāri. Izdzīvot var. Bet vispār jau cilvēks nedzīvo no naudas vien, vai ne? Turklāt mūsu, bijušā padomju rūdījuma, cilvēki tiešām pieprot izdzīvošanas mākslu,» komentē Romāns. Protams, ja gadās kādi lielāki izdevumi, tas ietekmē budžetu. «Bet par mašīnu, benzīnu - tās tomēr ir greznumlietas, bez kurām var iztikt.» Starp citu - ja Čehijā pensijas līmeni grib celt līdz 70 gadiem, par ko čehi, protams, sašutuši, tad Ukrainā Romāna mamma jau četrus gadus ir pensijā - sievietes šajā valstī pensionējas 55 gadu vecumā. «Sākumā cerēju, ka mani vecāki pārcelsies uz dzīvi Čehijā, bet viņi to nevēlas. Dzimtenē jūtas labāk,» atzīst Romāns.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kā ir citur






Čehijā
Vidējā pensija ap 300 eiro, zemākā - ap 200 eiro. Dzīvokļa īre pilsētā vien maksā ap 200 eiro.






Ukrainā
Pensijas līdz 200 eiro (tā skaitās laba pensija). Laukos ar to pilnīgi pietiekami, bet izdzīvošanai pilsētā par maz, jo visu «apēd» komunālie maksājumi.






Lietuvā
Vidējā pensija 200 eiro. Taču divistabu pilsētas dzīvoklī apkures sezonā par siltumu nākas atdot trešdaļu pensijas.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?