Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Kur paliks Gara gaisma?

Augusta beigās vakari jau pastiepušies garāki, savukārt tumši zaļajās debesīs zvaigznes divkārt spilgtas. Braucot vēlu vakarā no laukiem, gar automašīnas logu vairākas reizes tumšpelēkus spārnus novēdī pūce, ceļš sen greiderēts. Velk dzestrums. Pēc Aglonas svētkiem vasara jau beigusies - šos vārdus pie mums Latgalē esmu dzirdējusi jau daudzreiz. Kādreiz domāju, ka tas ir tikai mans izgudrojums - pabeigt vasaru ar zilo debesi un augstajiem gubu mākoņiem virs Aglonas 15.augustā, pēc tam nolikt malā vasaras drēbes un sapņus un doties uz rudeni.

Šogad virs Aglonas torņiem mākoņu bija vairāk nekā citus gadus. Brīžiem karsēja saule, brīžiem uzpūta ledains ziemeļvējš. Varbūt man tikai tā likās - kad Valsts prezidents teica sakramentālos vārdus par tautas morālo pagrimumu un negausīgo tērēšanu, kas jau atgādināja pastarās tiesas un elles uguņu solīšanu par grēkiem, man blakus stāvošā vienkārši ģērbusies sieviete ar četriem mazuļiem, no kuriem tikai lielākais varētu būt jau skolas vecumā, salīgi nodrebēja. Kalsnajā sejā gan neietrīcējās ne vaibsts. Iespējams, viņa tai brīdī domāja, ka negausīgi tērējusi savu mīlestību un laiku, dzemdējot četrus Latvijas pilsoņus.

Šogad pirms 1.septembra lielākā drūzma ir grāmatu veikalā un lietoto apģērbu un apavu bodēs, kur draudzīgi iepērkas gan skolēnu mammas, gan skolotājas. Atceros, vēl pirms kāda laika šie veikali bija zaudējuši popularitāti, daudzi pat kaunējās tajos iegriezties. Laucinieki bažījas par to, ka vagās pūst kartupeļi, ka labība aizlijusi. Tomēr par trūkumu vēl nesūdzas un pastaro dienu negaida.

«Es nekad neesmu domājusi par to, ka varētu kādreiz aizbraukt projām no savas valsts,» kādas Ilzeskalna pagasta trīs bērnu mammas teiktajā nav ne mazākās pompozitātes vai uzspēlētības. Uz šādiem cilvēkiem balstās valsts. Šogad 1.septembris ciematā atnāks drūms, jo negaidot īsi pirms jaunā mācību gada sākuma tiek slēgta par nodokļu maksātāju naudu nesen rekonstruētā skola. Kur likt bērnus? Autobusā un uz kaimiņu pagastiem! Tas nekas, ka gan līdz vienai, gan otrai tuvākajai skolai ceļš ir kalnains un neasfaltēts, ka ik ziemu tieši Ilzeskalna ceļi ir tie, kur grāvjos slīd satiksmes autobusi, ka mazajiem būs jāceļas jau tumsā un jāskrien uz autobusu tā vietā, lai atnāktu savā gaišajā, jaunajā skolā. Mamma nesaprot - par ko viņi sodīti? Ko tad viņa būtu negausīgi tērējusi?

Visās skolās 1.septembris kā parasti sāksies ar Dievs, svētī Latviju! Tur, kur tas vispār sāksies. Šis būs skumjākais pirmais septembris pēdējos gadu desmitos, vismaz Rēzeknes novadā, kur tumši logi būs sešās skolās: Strūžānu, Ilzeskalna, Daugaviešu, Lūznavas, Vītolu... Solus un grāmatas izvāks. Nez kur paliks mākslinieka nelaiķa Jāņa Gailuma glezna, kas izvietota Ilzeskalna pamatskolas vestibilā. Gleznā ir baltas baznīcas torņi, pār kuriem līst gaisma. Gara gaisma.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?