Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Kusiņu atbalsta vienbalsīgi

Saeima ceturtdien vienbalsīgi ar 93 klātesošo deputātu atbalstu apstiprināja Saeimas Juridiskā biroja vadītāju Gunāru Kusiņu par Satversmes tiesas tiesnesi. Viņš 23 gadus ir vadījis Saeimas Juridisko biroju, par kura jauno vadītāju G. Kusiņš Saeimas prezidijam ieteicis apstiprināt Dinu Meistari. Amata pienākumus Satversmes tiesā jaunais tiesnesis sāks pildīt tikai pēc zvēresta nodošanas Valsts prezidentam Andrim Bērziņam.

Dienā, kad Saeima nobalsoja par G. Kusiņa apstiprināšanu Satversmes tiesas (ST) tiesneša amatā, desmit gadu pilnvaru termiņš beidzās Satversmes tiesas priekšsēdētājam Gunāram Kūtrim. Taču viņš turpinās pildīt amata pienākumus līdz brīdim, kad G. Kusiņš nodos zvērestu. G. Kūtris amatu vēl neatstāj arī tāpēc, ka tiesnesim ir jāturpina veikt pienākumus līdz sprieduma pasludināšanai lietās, kuru izskatīšana tiesas sēdē uzsākta ar viņa piedalīšanos. Tādas lietas ir divas - vienā no tām paredzēts pasludināt spriedumu piektdien, bet otrā - nākamajā nedēļā. G. Kusiņš ir minēts arī kā kandidāts uz Satversmes tiesas priekšsēdētāja amatu, ko tiesneši izraugās no sava vidus. Par šo tematu viņš nebija gatavs izteikties, bet norādīja, ka ar tiesnešiem nav runājis un šis jautājums esot priekšlaicīgs. Līdz ar G. Kusiņa apstiprināšanu Satversmes tiesā ir novērsta vēl kāda problēma - tajā pēdējos gados nebija neviena konstitucionālo tiesību eksperta, bet pēc Vinetas Muižnieces pilnvaru apturēšanas - arī neviena, kam ir parlamenta darba pieredze. G. Kusiņš bija arī Valsts prezidenta Konstitucionālo tiesību komisijā, bet no tās nesen Valsts prezidents A. Bērziņš atteicās.

Satversmes tiesā ir septiņi tiesneši - G. Kūtris, viņa vietniece Aija Branta, Sanita Osipova, Uldis Ķinis, Kaspars Balodis, Kristīne Krūma, kā arī V. Muižniece, kuras tiesneses pilnvaras ir apturētas, jo viņa ir apsūdzēta dienesta viltojumā - Juridiskās komisijas protokola viltojumā laikā, kad V. Muižniece vadīja Saeimas komisiju. Trīs Satversmes tiesas tiesnešus apstiprina pēc ne mazāk kā desmit Saeimas deputātu priekšlikuma, divus izvirza Ministru kabinets, divus - Augstākās tiesas plēnums. Martā beigsies arī tiesneses A. Brantas pilnvaras. No Augstākās tiesas Satversmes tiesas tiesneša amatam pieteikusies Krimināllietu tiesu palātas tiesnese Ludmila Poļakova un Civillietu departamenta tiesnesis Aldis Laviņš, ziņo aģentūra LETA. AT plēnums vienu kandidātu izraudzīsies 21. februārī.

G. Kusiņš Dienai atzina, ka nešaubās par Saeimas Juridiskā biroja spēju profesionāli strādāt arī turpmāk, jo šajos gados izveidots labs kolektīvs. Ja līdz šim G. Kusiņš bija Saeimas pārstāvis arī Satversmes tiesā, turpmāk šos pienākumus varētu uzņemties Jānis Pleps vai Edgars Pastars. Saeimas Juridiskās komisijas priekšsēdētāja Ilma Čepāne (Vienotība), kura atceras G. Kusiņu vēl kā studentu un Juridiskā biroja konsultantu Augstākajā Padomē, Dienai kā nozīmīgu jaunā ST tiesneša īpašību minēja to, ka «viņš nekad nav locījies neviena spēka priekšā un ar vienādu attieksmi izturējies pret ikvienu deputātu, neatkarīgi no tā, kādu politisko spēku viņš pārstāv». G. Kusiņš arī nekad nav gājis uz Satversmes tiesu pārstāvēt Saeimu, ja kāda likuma pieņemšanas gaitā pret to bija iebildis, pastāstīja I. Čepāne. Tādā gadījumā Saeima algoja advokātu, kas to var pārstāvēt tiesā. Juridiskās komisijas priekšsēdētāja arī uzsvēra, ka biroja vadītājam bija autoritāte kā deputātu, tā darbinieku vidū - viņš nav bijis kā uzraugs un nekad neskatījies, cikos kurš ieradies darbā, bet vienmēr birojā viss bijis laikus izdarīts. Juridiskās komisijas priekšsēde teica, ka «Gunārs ar saviem spēcīgajiem argumentiem varēja atļauties ikvienu iebāzt maisā tā, ka pat skeptiķi no opozīcijas nevarēja viņam iebilst». G. Kusiņš ir arī pasniedzējs Latvijas Universitātes Juridiskajā fakultātē, kur esot iemantojis popularitāti.

Atstājot Saeimas namu pēc tik ilgiem gadiem, G. Kusiņš atzina: «Nevaru pat īsti definēt, kā es jūtos.» Pa šo laiku ir arī sakrājies milzum daudz dokumentu, kurus nav iespējams ievietot tajā čemodānā, kuru ceturtdien viņš bija paņēmis līdzi uz darbu. Ar parlamentu G. Kusiņš ir saistīts jau kopš Neatkarības deklarācijas gatavošanas brīža, kad viņu kā konsultantu bija pieaicinājis viens no Neatkarības deklarācijas autoriem Romāns Apsītis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?