Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Kuzbasa ogļraču nemieri satrauc Krievijas vadību

Kuzbasa ogļu ieguves reģionā palielinās ogļraču neapmierinātība ar bīstamo darba vidi, kuras dēļ viņiem jāriskē ar dzīvību, kamēr šahtu īpašniekiem tiek nodrošināta milzīga peļņa. Ogļrači vērsušies pie raktuvju vadības un vietējām amatpersonām ar prasību palielināt darba algu un uzlabot darba drošību. Pretējā gadījumā iespējamas jaunas protesta akcijas.

Kremlis ar bažām vēro notikumu attīstību šajā reģionā. Valdošā vara raizējas, ka Kuzbasa reģionā varētu sākties tikpat vērienīgas ogļraču protesta akcijas kā 1989. gadā, kad ogļraču streiki iedragāja valdošās kompartijas pozīcijas.

Traģēdijas atbalss

Ogļraču neapmierinātība palielinājusies pēc nesenās traģēdijas Krievijas lielākajā šahtā Raspadskaja, kur sprādzienā dzīvību zaudēja 90 cilvēku. Dažas dienas pēc nelaimes gadījuma netālās Meždurečenskas pilsētas ielās izgāja tūkstošiem cilvēku, galvenokārt ogļrači un viņu tuvinieki, kas pieprasīja tikšanos ar uzņēmuma vadību un vietējām amatpersonām. Kad amatpersonas vilcinājās ierasties uz tikšanos, pūļa dusmas kļuva nekontrolējamas. Pūlis devās uz dzelzceļa sliedēm, kur uz vairākām stundām apturēja vilcienu satiksmi. Varas iestādes uz notikuma vietu atsūtīja OMON vienību, kas metās izdzenāt protestētājus. Miliči tika apmētāti ar akmeņiem un citiem priekšmetiem.

Zīmīgi, ka Krievijas lielākie televīzijas kanāli atturējās sniegt saviem skatītājiem jebkādu informāciju par nemieriem Meždurečenskā. Kemerovas apgabala gubernators Amans Tuļejevs apgalvo, ka protesta akcijas sarīkojuši provokatori, kuru mērķis ir atkārtot Kirgizstānas vai Grieķijas nemieru scenāriju. Varas iestādes apgalvo, ka aizturētie protestētāji lielākoties bijuši nevis ogļrači, bet gan «bezdarbnieki un bandīti». Aculiecinieki apšauba šos amatpersonu paziņojumus.

Jāriskē, lai nopelnītu

Tikmēr internetā parādījies kādas noslēpumainas «Kuzbasa iedzīvotāju savienības» aicinājums, kas faktiski uzskatāms par ultimātu Krievijas prezidentam Dmitrijam Medvedevam. Aicinājuma autori prasa trīskāršot ogļraču algas un izpildīt citas prasības, pretējā gadījumā draudot ar jauniem nemieriem.

Kā liecina žurnāla Forbes dati, Raspadskaja šahtas īpašnieka Genādija Kozovoja bagātība ir vismaz 950 miljoni dolāru. G. Kozovojs izraisījis ogļraču sašutumu, jo žurnālistiem centās iestāstīt, ka viņa šahtās ogļrači saņemot pat 80 000 rubļu (1500 latu) mēnesī. Ogļrači vēsta, ka patiesībā par bīstamo darbu saņem tikai ap 40 000 rubļu (750 latu) mēnesī. Turklāt šādu algu iespējams saņemt tikai tad, ja izpildīts ogļu ieguves plāns. «Neizpildīšu plānu, saņemšu 15 līdz 20 tūkstošus rubļu. Bet mums ir kredīti, arī bērni jābaro,» laikraksts Komsomoļskaja pravda citē ogļraci Andreju. Šāda sistēma rosina pārkāpt darba drošības noteikumus, jo ogļrači nereti ignorē detektorus, kas brīdina par paaugstinātu metāna gāzes saturu šahtā. Krievijas premjers Vladimirs Putins solījis pastiprināt kontroli pār ogļraktuvēm, piemēram, piešķirot inspektoriem tiesības slēgt bīstamās šahtas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?