Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +17 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Laba saderība - garneles ar zemenēm, lasis ar jāņogām

Uz Mārtiņiem ceptu zosi vai gaili latvieši pilda ar skābiem āboliem, varbūt piešauj arī saujiņu brūkleņu. Taču citi augļi un ogas, kas dārzos nogatavojas visas vasaras garumā, kā arī tie svešzemju augļi, kas citādi iekļaujas mūsu ēdienkartē, savienojumā ar gaļu vai zivīm tiek ignorēti. Bet velti! Visu veidu gaļa ar tiem lieliski sader, tikai katrai jāatrod paši saderīgākie augļi un ogas.

Visplašāk gaļas savienošana ar svaigiem un kaltētiem augļiem un ogām dokumentēta persiešu kulinārijā, kas tālāk izplatījās Ziemeļāfrikā. Taču arī Eiropas zemēs ap Vidusjūru zivju vai gaļas un augļu savienība nav sveša.

Tiek izmantots augļu un ogu dabiskais skābums, kas pilda etiķa funkciju, taču tikpat bieži cieņā ir gaļas salikums ar saldsāļu mērci - kombinācija, kas latviešu virtuvē pazīstama kā putraimdesas un brūkleņu ievārījuma saderība. Bez zoss cepeša un ābolu saderības vecākās pavārgrāmatās atradu arī citas receptes: mēle baltajā mērcē ar rozīnēm; ar cidonijām sautēta liellopa gaļa; vistas veltnis ar ābolu un plūmju pildījumu.

Daudzās receptēs gaļa tiek sautēta kopā ar augļiem, tādējādi tie termiskas apstrādes procesā daļēji izšķīst un garšas harmoniski sajaucas. Kauleņi (persiki, aprikozes, plūmes, kā arī āboli un bumbieri) bieži vien tiek grilēti gluži kā paprika vai kabači, kļūstot par salātu sastāvdaļu vai gaļas ēdiena piedevu. Tikpat bieži ogas un augļi kļūst par cepešu pildījuma sastāvdaļām vai tiek cepti uz vienas pannas ar to. Visbeidzot tie ir glazūru sastāvdaļas, ar ko cepešus pārsmērē un ierīvē. Taču izmanto arī svaigus augļus - skābos augļos (citrusi, rabarberi, jāņogas, negatavas ērkšķogas, aličas) marinē zivis un gaļu. Svaigus augļus pievieno salātiem, kuru sastāvdaļas ir gaļa vai zivis. Tāpat svaigus augļus izmanto aukstajās mērcēs un salsās, ko pasniedz kopā ar gaļas un zivju ēdieniem. Gaļas ēdieniem izmanto arī kaltētus augļus - rozīnes, bārbeļogas, aprikozes, plūmes, dateles, ķiršus.

Pīlei, fazānam un medītiem putniem (meža pīlēm, irbēm, rubeņiem) piestāv skābie ķirši, granātāboli, kazenes, mandarīni un apelsīni, it īpaši sarkanie apelsīni. Vistai piestāv āboli, bumbieri, aprikozes, vīnogas un rozīnes. Zosij - skābi āboli, dzērvenes un upenes. Paipalām un tītaram piestāv dzērvenes. Trusim - brūklenes, arī mellenes un saldie ķirši.

Cūkgaļai piestāv āboli, vīģes, līčijas, persiki, kazenes. Treknākiem cūkgaļas gabaliem piestāv kumkvati un plūmes. Liellopa un jēra gaļa lieliski sader ar rabarberiem gan sautējumos, gan to skābumu izmantojot marinēšanā, kā arī droši var pievienot skābos ķiršus un aivas. Jēram piestāv arī dateles, aprikozes - gan svaigas, gan kaltētas. Ar briedi sader upenes. Ar dzīvnieku aknām - avenes.

Zivis, protams, sader ar citrusiem, bet vasarā iesaku izmantot laša un jāņogu, skumbrijas un negatavu ērkšķogu un tunča un svaigu zemeņu kombināciju. Arī garneles labi sader ar zemenēm.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Labotāja ar lielo sirdi

Mēs esam viņu redzējuši daudzos seriālos un kinodarbos. Viņa ir jauna, spara pilna, pasauli redzoša. Ar ienākumiem, izglītību, dzīvesvietu, mīļoto vīrieti, ar kuru izveidojies attiecību kala...

Sārtie dzērveņu uzlējumi

Tik izcilu dzērveņu ražu kā šogad "savā" purvā – ne dārzā mākslīgi veidotā, bet tuvākajā savvaļas purvā –, līdz kuram no mājas visvieglāk aizbraukt ar mašīnu, sen neesmu redzējis. Ogas bur...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?