Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Laba ziņa Latvijai

Lisabonas līgumam ir enciklopēdisks raksturs, bet pamatā tas nodrošinās efektīvāku Eiropas Savienības pārvaldību, vienlaikus dodot Latvijas tautai un visu tautu vēlētajam Eiropas Parlamentam lielākas pilnvaras. Šajos ietvaros varēsim censties pilnvērtīgāk nodrošināt Latvijas intereses.

Īrijas apziņa par ES ekonomisko solidaritāti bija spēcīgs faktors, kas noveda pie pārliecinoša «jā» balsojuma Lisabonas referendumā. Vai Lisabona arī Latvijai sola labumu? Vai 66%, kuri pēc EP vēlēšanām Latvijā atbildēja, ka nepiedalījās, jo «mana balss neko nemaina» vai «man nav uzticības politikai», būtu gatavi grozīt savu attieksmi nākotnē?

Varam prognozēt, ka vairāk nekā puse no Latvijas likumiem būs jāpiemēro no Eiropas Parlamenta pieņemtajiem ES likumiem. Savukārt divi nozīmīgi jauninājumi stiprinās lielāku saikni ar tautu Latvijā. Tie ir: 30% no nacionālajiem parlamentiem (arī Saeima) varēs apturēt jebkuru likumdošanu, kas pārkāpj subsidiaritātes principu, kur lietderīgāk lemt valsts parlamentiem; miljons ES pilsoņu varēs iesniegt likumdošanas iniciatīvas, kas Briselei būs obligāti jāizskata. Tātad tie, kas ir noraizējušies par «demokrātijas deficītu» Eiropā, varēs būt gandarīti par jaunajām iespējām.

Līguma galīgā ratifikācija vēl ir apturēta, kamēr Čehijas Konstitucionālā tiesa izšķir, vai līgums nepārkāpj Čehijas suverenitāti. Ja tiesa atbildēs noraidoši, Čehijas eiroskeptiskajam prezidentam Klausam būs grūti atteikt savu parakstu. Līdz ar viņa parakstu Latvijā apstiprinās devīto deputātu Eiropas Parlamentā - jau trešo no Pilsoniskās savienības. Strauji iedarbosies mehānismi, lai ievēlētu Eiropas Savienības pirmo prezidentu, kas koordinēs Eiropas Savienības Padomes (Eiropadomes) darbu. Eiropadome izraudzīs kandidātu, kas strādās 2,5 gadus ar iespēju tikt atkārtoti ievēlētam. Prezidentu arī varētu raksturot kā pastāvīgo ES seju, lai gan sešu mēnešu prezidējošo valstu sistēma paliks spēkā. Eiropas Komisiju turpinās vadīt Ž.M.Barrozo.

Līdz ar prezidentu izraudzīs EK viceprezidentu - «augsto pārstāvi» ārlietu vadīšanai, kuru apstiprinās Parlaments. Tādējādi ES būs radījusi redzamāku vadību. Līgums arī paredz, ka EP viedoklis būs jāņem vērā, veidojot Eiropas Savienības ārpolitiku, tā paplašinot Eiropas tautu vēlētās institūcijas tiesības ietekmēt attiecības ar ES kaimiņiem. Savukārt 32.pants norāda, ka «katrai dalībvalstij būs jākonsultējas ar Eiropas Padomi vai Padomi», iekams jebkura valsts uzņemas jebkādas saistības vai rīkojas jautājumā, «kas varētu ietekmēt Savienības intereses». Laiks rādīs, cik stingri tiks ieviestas šī un citas prasības.

Jauni panti, kas noteiks lielāku rīcības saskaņošanu, jauni vadītāji, kā arī paplašinātas Eiroparlamenta koplemšanas (ar Eiropadomi) tiesības nodrošinās ne tikai lielāku rīcībspēju Briselei, bet arī lielāku kontroli no Eiropas Parlamenta puses. EP turpmāk arī atbildēs par galīgo balsojumu par ES budžetu.

Līgumam ir atsevišķas daļas, kuras pakļaujas interpretācijām. Ir skaidrs, ka Eiropas Parlaments ir apņēmies maksimāli izmantot savas jaunās tiesības, lai pilnveidotu EP ietekmi lauksaimniecības, tirdzniecības u.c. jautājumos. Vai patiess izrādīsies bijušā EP deputāta Ģ.Kristovska teiktais, ka «spēcīgāks Eiropas Parlaments varēs labāk pasargāt Latvijas nacionālās intereses»? Enerģētikas sadarbībai un solidaritātei ir veltīti skanīgi panti, bet konkrētie darbi būs atkarīgi no mūsu ministru, kā arī no Latvijas deviņu EP deputātu darba ar saviem sadarbības partneriem.

Jauna «kvalificētā vairākuma» balsošana Eiropadomē no 2014.gada Latvijai dos lielāku svaru, nekā mums tagad ir. Vienlīdz svarīga būs gan Latvijas, gan lielas valsts balss. Konsensa princips kļūs retāks. Balsojumos pietiks ar piekrišanu no 55% no valstīm (15 no 27), kas pārstāv vismaz 65% no iedzīvotājiem. Lisabonas līgums racionalizēs ES vadību un dos Eiroparlamentam un Latvijai lielākas iespējas ietekmēt ES politiku.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?