Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Labākā mācību klase - daba

Izpratne par dabu un tās procesiem veidojas ne vien dabaszinību stundās skolā, bet jau agrā bērnībā ar pirmo uz smilgas savērto zemeņu rindu vai ieraudzīto varavīksni. Tāpēc ir svarīgi doties ārā, iepazīt mežu, pļavu, jūru, lai cilvēks jau no pirmajiem soļiem apzinātos arī savu lomu dabā un atbildību pret apkārtējo vidi. Papildus skolas mācību grāmatai dabaszinībās arī ģimenei jāatrod laiks, lai ļautu bērnam būt pētniekam, un lieliski, ja ir kāds pieaugušais, kurš mazo zinātnieku var iedvesmot lieliem atklājumiem. Dabas Diena pēta, kur meklēt labākās dabas izziņas programmas bērniem.

Kļūt par dabas draugu

Dabas aizsardzības pārvalde ne tikai īsteno projektus vides aizsardzībai, bet regulāri organizē dažādas aktivitātes arī bērniem visā Latvijā, tajā skaitā ģimenei draudzīgu ikgadēju izglītojoši izklaidējošu koncertuzvedumu ar zinātniski radošām darbnīcām Dabas koncertzāle. «Jāmaina mūsdienu tendence - augšana telpās, jo sekas tam ir uzmanības deficīts, hiperaktivitāte, aptaukošanās, samazinās sajūtu, maņu izmantošanas nepieciešamība, notiek atslēgšanās no realitātes. Pozitīva pieredze mijiedarbībā ar dabu ir neaizstājams faktorsveselīgai un harmoniskai bērna attīstībai. Tā arī var uzlabot mācīšanās rezultātus, palīdz labāk apgūt valodas, mākslu, matemātiku, sociālās un dabaszinības un citus skolu mācību satura elementus,» uzsver Dabas aizsardzības pārvaldes pārstāvis Andris Soms. «Bērniem, kuri ir tuvu dabai, tā ir brīnumu, prieka un bijības avots. Nevis grāmatās izlasītais vai teorētiski apgūti fakti, bet klātbūtnes efekts nodrošina izglītības sekmes agrā bērnībā. Bērniem viņu pirmajos dzīves gados jāveido cieņa un rūpju sajūta pret dabu, apkārtējo vidi. Pretējā gadījumā ir liels risks, ka šādas attieksmes neizveidosies vai vēlāk tās izkopt būs ārkārtīgi sarežģīti.» Ne katru dienu pilsētnieks var tikt uz mežu, bet arī turpat pie mājas vai skolas esošo apkārtni var padarīt izpētei interesantāku, izliekot putnu būrus vai barotavas ziemā, vēja zeķes vai dzirnaviņas, ierīkojot puķu un dārzeņu dobes, koka štābiņu, ar idejām dalās A. Soms, uzsverot, ka svarīga arī pašu pieaugušo ieinteresētība visos šajos izziņas procesos.

Mācās caur maņām

«Iemācot bērnus būt saudzīgiem pret dabu, ir cerība, ka arī pieaugušie tādi kļūs.» Tas ir citāts no kādas pirmsskolas izglītības iestādes skolotājas pieteikuma a/s Latvijas valsts meži sociālās atbildības projektam - šogad uzsāktajai bērnudārzu ekoprogrammai Cūkmena detektīvi. Lai arī sākumā ekoprogrammā bija plānots uzņemt 100 pirmsskolas izglītības iestāžu grupu, šogad tajā piedalīsies jau 224 grupas, ļaujot par pētniekiem kļūt gandrīz 5000 bērniem visā Latvijā. «Jaunizveidotajā programmā bērni kopā ar pedagogu soli pa solim atklās meža noslēpumus,» stāsta ekoprogrammas pārstāve Lolita Jēkabsone-Mētele, norādot, ka pieteikumos pedagogi bieži min bērnu lielo vēlēšanos pētīt, darboties un secināt. «Daba ir labākā mācību klase, tāpēc programmā iekļāvām aktivitātes brīvā dabā. Bērni mācās rotaļājoties, izmantojot visas maņas. Svaigs gaiss un pašatklāsmes prieks padara bērnu laimīgāku un veselāku. Diemžēl bērni arī ierauga skaudro patiesību - izmestus atkritumus, kas ir kaitējums dabai un dzīvniekiem.» Pamatlietas, ko bērns apgūs ekoprogrammā, ir apziņa, ka mežā atkritumiem nav vietas, ka koks ir viens no dabai draudzīgākajiem materiāliem, no kā top arī rotaļlietas, ka mežs dāvā ne vien gardas meža veltes, bet arī veselīgu gaisu, un prasme nošķirt labu rīcību no sliktas, aktīvi darbojoties ārpus telpām Cūkmena izpētes gājienos, rūpējoties par tīru mežu.

Ar pētnieka garu

Bērnu un jauniešu vides izglītības centru Rīgas dabaszinību skola var dēvēt arī par zaļo oāzi Āgenskalnā, jo tā ir viena no daudzām interešu izglītības iestādēm Rīgā, bet vienīgā vides interešu izglītībā. Šogad tā īsteno 25 vides izglītības programmas sadarbībā ar Latvijas Universitāti, Latvijas Dabas muzeju, Nacionālo Zooloģisko dārzu un Rīgas Centrālo bibliotēku. Starp pieprasītākajiem individuālajiem pulciņiem ir zooloģijas programmas, vides eksperimenti, arī puķkopība un pat dabas teātra pulciņš. Skolā darbojas arī Ķīmijas un dabas izpētes laboratorija un Dabaszinību laboratorija, kur grupas nodarbībai var pieteikties visa klase. Šogad izveidota jauna programma vidusskolēniem - bioķīmijas pulciņš.

«Pulciņu pamatdoma ir ieinteresēt bērnus attiecīgajā dabaszinātņu virzienā vai dabas izpētē kā tādā. Pamatskolas vecuma posmā īpaši neakcentējam konkrētus virzienus. Piemēram, pulciņš Vides eksperimenti saista kopā visas zinātnes, veidojot kopainu par dabaszinātnēm kā vienotu veselumu. Vidusskolas vecumu bērniem piedāvājam pulciņus, kas jau specializējas konkrētā virzienā - bioloģijā, ķīmija vai fizikā,» uzsver Rīgas dabaszinību skolas direktors Ilmārs Rikmanis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

Dabas aizsardzības pārvalde izveidojusi dabas izglītības centrus īpaši aizsargājamās dabas teritorijās, kur pieejamas izglītojoši izklaidējošas aktivitātes vides izglītībā. DAP teritorijās notiek arī sezonāli pasākumi gan lieliem, gan maziem dabas draugiem, piemēram, Starptautiskā Mitrāju diena, Ūdens diena, Sikspārņu naktis jeb sikspārņu iepazīšanas pārgājieni, putnu vērošana u. c. Apmeklējums vairumā centru un pasākumos bez maksas. Informācija par pieteikšanos: www.daba.gov.lv.
Ekoprogramma Cūkmena detektīvi. Šogad pieteikšanās bērnudārzu ekoprogrammai noslēgusies, bet tiešsaistē www.cukmens.lv ikvienam bez maksas pieejami tematiski mācību materiāli bērnudārza vecuma bērniem.
Rīgas dabaszinību skolas vides izglītības pulciņu saraksts pieejams skolas interneta vietnē www.rds.lv. Pieteikties var, sazinoties ar pulciņa vadītāju un aizpildot iesniegumu, izvēloties vecumam atbilstošu pulciņu. Atsevišķiem pulciņiem ir dalības maksa.
Latvijas Dabas muzejs piedāvā gan izglītojošas nodarbības muzejā, gan izbraukuma nodarbības Muzejs mūsu bagāžā uz Latvijas skolām dažādām klašu grupām. Plašāka informācija: www.dabasmuzejs.gov.lv. Maksa par programmu no 9,96 līdz 14,23 EUR.
Konkurss Tīrai Latvijai! ir iespēja pirmsskolas, vispārējās, profesionālās, interešu un augstākās izglītības iestādēm piedalīties nolietoto elektrisko un elektronisko iekārtu, izlietoto bateriju vai makulatūras vākšanas konkursā un sacensties par vērtīgām balvām. Lai pieteiktos, jāreģistrējas Zaļās jostas mājaslapā www.zalajosta.lv. Dalība un izglītojoši materiāli bez maksas.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Miljoniem robotu asinsvados

Sekmīgs eksperiments ar nanorobotu armiju truša organismā varētu veicināt nozīmīgu izrāvienu medicīnā.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?