Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +15 °C
Apmācies
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Labākajiem darba netrūkst

Latvijas Kāzu fotogrāfu asociācijas (www.lkfa.lv) prezidents Dmitrijs Mokejevs stāsta, ka Latvijā vidējā kāzu fotogrāfu cena svārstās 300-800 eiro robežās. Protams, var atrast lētāk un arī dārgāk. Viņaprāt, 90% gadījumu cena atbilst kvalitātei, jo to veido paši klienti. «Tiklīdz fotogrāfs jūtas pieprasīts darba tirgū, viņš ik pa laikam paaugstina cenu par saviem pakalpojumiem, kas ir pamatoti ar pieredzes gūšanu, labākas tehnikas iegādi un citu tehnisko nodrošinājumu, ko fotografēšanas karjeras sākumā nav iespējams iegādāties uzreiz.

Šobrīd lielākā daļa kāzu fotogrāfu izmanto līgumus, jo tie tikpat lielā mērā palīdz arī klientiem. Tajā tiek atrunāti fotogrāfa pienākumi un tiesības, avansa vai depozīta maksājuma apmērs. Tāpat arī bilžu apstrādes termiņi, ņemot vērā katra fotogrāfa spējas. Vienam tās ir 30 dienas, citam 60 un pat 90 dienu. Mūsu asociācijā ir 46 biedri un 16 biedra kandidātu - šie ir spēcīgākie un zināmākie, pārsvarā gados jauni fotogrāfi. Kopumā kāzu fotogrāfu skaits Latvijā varētu būt nedaudz virs 200 cilvēkiem,» stāsta D.Mokejevs. Savukārt to, kā izvēlēties īsto kāzu fotogrāfu un kas pāriem noteikti jāņem vērā, iesaka viena no Latvijā atzītākajām kāzu fotogrāfēm Linda Brīnums.

Ir tik daudz jomu, kuras fotografēt, kādēļ tu izvēlējies sevi attīstīt tieši kāzu fotogrāfijā?

Sākotnēji man šķita, ka mode un portreti ir virziens, kurā vēlos doties, taču kāzu skaits vasarās arvien auga, līdz es beidzot sapratu, ka šīs lietas ir iespējams veiksmīgi apvienot. Man šķiet, ka portretu fotografēšanas gadi man ir iemācījuši atrast pareizos leņķus, tā teikt, skatīties uz cilvēkiem ar uztrenētāku aci.

Kāds, tavuprāt, ir labs kāzu fotogrāfs?

Labs kāzu fotogrāfs ir tieši tāds, kādu katrs pāris ir izsapņojis. Katram tas ir citāds, kas nozīmē, ka labs kāzu fotogrāfs ir atvērts pret visiem un visu. Man šķiet, ka fotogrāfam būtu jābūt svarīgai katrai uzņemtajai bildei - sākot no pucēšanās un beidzot ar dejām, jādomā par stāstu kopumā, nevis atsevišķām bildēm. Būtu vēlams, lai viņš pievērstu uzmanību detaļām un domātu radoši - lai nofotografētu ne tikai gredzenus kastītē, bet arī izietu pagalmā, saplūktu puķes un saliktu tās kompozīcijā riņķī gredzeniem. Labam fotogrāfam ir skaidrs, kur jātaisa kopbilde vēl pirms ceremonijas, lai nebūtu lieki jākavējas, kā arī viņš spēj aši sasmīdināt viesus jautrākai bildei. Kāzu fotogrāfs būtībā ir cilvēks, kurš var tikt galā ar visām problēmām, kuram nekas netraucē, kurpe nespiež, peļķē sēdēt ērti, skriet līdzi rikšojošam zirgam pa pļavu ar garu zāli atpakaļgaitā - jautri, kāpt kokos, lēkt pāri grāvjiem, bradāt pa strūklakām - ikdiena.

Cik kāzu vidēji tu gada laikā fotografē?

Pērn vasarā tās bija 32 kāzas, pirms tam - 37, šogad rezervētas ir jau 25. Katrs fotogrāfs izvēlas tik daudz kāzu, cik pats grib, bet man personīgi ir ļoti grūti atteikt lieliskiem cilvēkiem, tāpēc man bieži sanāk upurēt visa veida vasaras pasākumus. Lielākoties kāzās jūtos kā viesis, mans mērķis ir iejusties kompānijā, lai sanāktu lieliskas bildes.

Kā tu raksturotu konkurences līmeni Latvijas kāzu fotogrāfu vidū?

Reizēm kāzu fotogrāfi ir vairāk nosaucami par kolēģiem, nevis konkurentiem - būtībā galavārds vienmēr ir pārim, tāpēc konkurence ir nosacīta. Uzskatu, ka katram ir jāizkopj savs stils un jāsaprot sava mērķauditorija, kuru attiecīgi jācenšas piesaistīt. Gaume ir dažāda - ir klasiskāki cilvēki, ir modernāki, ir vecāki un jaunāki, protams, arī budžets atšķiras, taču viņiem visiem iespējams piemeklēt īsto meistaru, jo mums tādu ir daudz. Mana mērķauditorija, piemēram, ir dažāda vecuma mūsdienīgi pāri, kuri nebaidās svinēt kāzas neordinārās vietās, fotosesiju labprāt organizē vēl pirms ceremonijas un neievēro klasiskas kāzu tradīcijas, bet mičošanu gatavi organizēt plkst. 22.00, jo tad vasarā ir skaists saulriets.

Kas pārim jāņem vērā, izvēloties savu kāzu fotogrāfu?

Pirmkārt, jābūt gatavam nosaukt precīzu kāzu datumu. Ja nav precīza datuma, fotogrāfu izvēlēties varētu būt grūti, jo lielākā rezervēšana vasaras sezonai notiek, sākot no iepriekšējā gada septembra līdz attiecīgā kāzu gada februārim martam, un fotogrāfi noteikti nevarēs pierezervēt laiku kāzām augustā. Šobrīd ir kļuvis populāri precēties ne tikai klasiskajās nedēļas nogalēs, bet arī visās pārējās dienās, tāpēc, pat ja kāzas paredzētas otrdienā, iesaku neatlikt fotogrāfa rezervēšanu. Kad fotogrāfs rezervēts, tikšanās ir obligāta. Jārēķinās ar to, ka fotogrāfs, lai arī cik pieredzējis nebūtu, neprot lasīt domas, tāpēc visas vēlmes attiecībā uz bildēm noteikti jāizstāsta. Svarīgi ir atrunāt precīzu darbalaiku un attiecīgi sagaidāmo bilžu apjomu un termiņus, kā arī noskaidrot, kā bildes tiks nodotas. Ieteicams arī izlasīt un parakstīt līgumu, kā arī iemaksāt drošības naudu. Vēl jāvienojas ar fotogrāfu par bilžu izmantošanu - nevēlaties, lai tās tiktu publicētas internetā, tas noteikti laicīgi jāatrunā, iespējams, fotogrāfam par to ir kāda papildu maksa. Kā saprast, kurš ir īstais kāzu fotogrāfs? Ir daudz un dažādu variantu - jautāt draugiem, skatīties paziņu kāzu bildes, konsultēties ar kāzu aģentūrām šajā jautājumā vai vienkārši meklēt internetā. Galvenais, uz ko, manuprāt, būtu jāskatās, izvērtējot fotogrāfu portfolio, - pilnas dienas reportāža un tās apjoms. Ir skaidrs, ka katrs fotogrāfs spēj radīt piecas skaistas bildes dienas laikā, taču svarīgāk, manuprāt, par dažiem labiem portretiem ir viss stāsts kopumā - no ģērbšanās līdz mičošanai. Jāizvērtē, vai fotogrāfs spēj noķert ne tikai jaunā pāra emocijas, bet pievērš uzmanību arī viesiem, kāzu detaļām, kopīgajai noskaņai un dažādiem jaukiem sīkumiem.

Kas nosaka un veido kāzu fotogrāfa vidējo cenas līmeni?

Kāzu fotogrāfa darbadiena lielākoties ilgst 12-16 stundu, kā arī vismaz divas pilnas darbadienas, līdz ar to Latvijā laba kāzu fotogrāfa honorārs sākas no 600 līdz 700 eiro. Skaitļi šķiet lieli, taču saprotams, ka šādi fotogrāfi nav domāti visiem, kā arī tos iespējams nolīgt uz nelielu stundu skaitu, kurā var paspēt nofotografēt galvenās kāzu aktivitātes, izlaižot vakara ballīti, tad tas ir lētāk.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pēc tam būs kūka

Koncertzāles Cēsis mākslinieciskā vadītāja Inese Zagorska (66) par koncertzāles 10 gadu jubileju, kultūras harmoniju, vēstures mantojumu, jaunām tradīcijām un nākotni.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?