Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Labas domas un garīgās vērtības

Reiz biju spiesta noklausīties kāda padzīvojuša kunga žēlabās: «Man ir plaša, skaista māja, kurā dzīvoju viens. Bērni, mazbērni izvēlējušies dzīvot atsevišķi. Jūtos nevienam nevajadzīgs. Kādreiz domāju - veselība vēl turas, varbūt pārdot to visu, salikt naudu koferī un aizbraukt uz siltākām zemēm, kur sildīt vecos kaulus, malkot vīnu un nepazīt raižu.

..» Kad taujāju kungam, vai nevēlas mūžā sakrāto tomēr novēlēt pēcnācējiem, atbilde mazliet pārsteidza: «Man ir četri bērni, trīs mazbērni, un diviem jaunākajiem bērniem gan jau arī būs pēcnācēji - visi tad plēsīsies manas mantas dēļ? Tad labāk pārdot un naudu notērēt pašam.»

Iespējams, vietā būtu jautājums - kādēļ lai bērni plēstos un kāpēc gan vecais vīrs ir atstāts viens? Varbūt šerpā rakstura dēļ? Varbūt tāpēc, ka bērniem uzsvēris potenciālā mantojuma vērtību kā vienīgo, ko spēj sniegt? Tomēr noklusēju - katram sava izvēle. Tieši tolaik manās rokās bija nonākusi Robina Šarmas grāmatiņa Septiņi patības atmodas posmi - kādā no lappusēm izlasīju visnotaļ iederīgu, šī kunga attieksmei atbilstošu citātu: «Mēs katrs ienākam šai pasaulē tukšām rokām un tukšām rokām no tās aizejam. Bērēs aiz katafalka vēl nevienam nav redzēts mantu pārvedēja treileris...» Neapšaubāmi šim kungam ir tiesības savu mantību notriekt, tomēr kā pretstats viņam ir Silvijas kundze, ko satiku attālā Latvijas pagastā. Viņas mūžā lielākā vērtība vienmēr bijusi grāmatām.

Silvija stāsta: «Jau padomju laikos mani grāmatu plaukti bija pilni - enciklopēdijas, vārdnīcas, ārzemju literatūras klasika. Kad pati pirmoreiz nokļuvu ārzemēs, pirmais gājiens bija uz grāmatnīcām - kā apburta raudzījos greznajos sējumos par mākslu, vēsturi, dabu. Fascinējoša šķita bērnu literatūra - tolaik vai visus savus ceļojumam paredzētos līdzekļus iztērēju bērnu grāmatiņās.»

Silvijas kundzes mājās grāmatas ir ne tikai plauktos, bet arī uz palodzēm, krēsliem un pat uz grīdas. Seniore ir mazliet noskumusi: «Man nav greznu īpašumu. Vienmēr domāju, ka vērtība piemīt garīgajai bagātībai un caur grāmatām spēšu to nodot mazbērniem. Taču mūsu jaunākā paaudze grāmatas nelasa! Es varu to saprast, jo daudz informācijas atrodams internetā. Un tomēr - tikai grāmatai piemīt tas īpašais izziņas valdzinājums. Man ir skumji, jo saprotu, ka manējiem šāds mantojums drīzāk būs apgrūtinošs.»

Savs viedoklis par mantojumu ir Mārai, aktīvai seniorei no Vidzemes: «Uzskatu, vislielākā vērtība, ko varu dot mazbērniem, esmu es pati. Kad auga mani bērni, abi ar vīru bijām aizņemti darbā, mums neatlika daudz brīvu brīžu, tāpēc jūtos šo laiku parādā mazbērniem. Tagad, kad esmu jau pensijā, ik vienu brīdi, ik stundu, ko pavadām kopā, izdzīvoju no sirds. Mēs kopā braucam ekskursijās, ejam uz teātri, kino, dodamies izpētīt dabu, zīmējam un cepam bulciņas ar novēlējumiem, ko esam sagudrojuši svētdienu rītos. Mūsu laiks ir piepildīts ar smiekliem, sirsnību, uzticības pilnām sarunām. Mani mazbērni man pačukst pat tos noslēpumus, ko nestāsta saviem vecākiem, un es jūtos lepna, ka varu dot gan savu laiku un enerģiju, gan savu gudrību. Domāju, ka viņiem vērtīgākais būs atmiņas par mani, par kopā piedzīvoto, bet taustāmajām vērtībām ir pārejoša nozīme, un, ko viņi iesāks ar tām, mani neuztrauc. Galvenais - atstāt mantojumā labas domas par sevi.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?