Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Labi, ka ieraudzīja liesmas kaimiņmājā

«Katrs dara savu darbu, to, ko viņš var darīt. Es nealkstu pēc publicitātes,» saka kaimiņmājas bērnus no uguns izglābušais Lielvārdes iedzīvotājs Aivars un kategoriski atsakās fotografēties. Kaut arī viņš pats izglāba divus bērnus un ugunsdzēsēji no degošā dzīvokļa izveda vēl vienu bērnu un trīs pieaugušos, uguns vēlā otrdienas vakarā tomēr paņēma vienu upuri - sešus gadus vecu puisēnu.

Ieraudzīja pa logu

«Ap vienpadsmitiem domāju iet vakara dušā, kad pa vannas istabas lodziņu skatos: kaimiņu mājas logos ir neparastas gaismas - liesmas, kuras visu laiku pieaug. Uzreiz izsaucu glābšanas dienestu un, paķerot savu ugunsdzēšamo aparātu, skrēju uz turieni, jo zināju, ka tur ir cilvēki. Uzskrienot otrajā stāvā, dzirdu, ka bērni bļauj, bet durvis ir aizslēgtas. Uzlauzu tās ar ugunsdzēšamo aparātu, vienu bērnu izdevās saķert aiz rokas, otru aiz kājas, abus izrāvu ārā,» atceras Aivars.

Kaut arī sapratis, ka dzīvoklī vēl ir cilvēki, tālāk viņš vairs nav varējis tikt, jo cēlušies ļoti kodīgi dūmi. Kamēr Aivars sameklējis sejas masku, liesmas jau pieņēmušās spēkā tik ļoti, ka vairs nav varējis ieiet dzīvoklī, tādēļ viņš izgājis uz ielas un sagaidījis glābējus.

«Viņi atbrauca desmit minūšu laikā, un pa to laiku satinu bērnus segās - temperatūra bija ap mīnus desmit grādiem, bet viņi bija basām kājām,» viņš stāsta. Ugunsdzēsēji, kuriem bijušas skābekļa maskas, iekļuvuši dzīvoklī un izglābuši vēl vienu divus gadus vecu bērnu un trīs pieaugušos - 32 un 72 gadus vecas sievietes un 41 gadu vecu vīrieti. Ceturtajam bērnam glābējus sagaidīt nav izdevies.

«Tomēr tur bija cilvēki iekšā. Varbūt arī mani kādreiz kāds izglābs un par to neko neprasīs. Cilvēks cilvēkam palīdz!» Aivars skaidro, kādēļ meties iekšā degošā mājā glābt svešiniekus.

Visi cietušie saelpojušies dūmus, daži arī guvuši apdegumus, tādēļ ievietoti slimnīcā. Vienīgi 41 gadu vecais vīrietis esot atteicies no hospitalizācijas. Laikā, kad noticis negadījums, ģimenes tēvs neesot bijis mājās, jo strādājis kādu gadījuma darbu, tomēr arī viņš pašlaik uzturoties slimnīcā kopā ar saviem bērniem. Ģimenei tiek sniegta arī psihologa palīdzība.

Varbūt reibums

Aizdomu par ļaunprātīgu dedzināšanu pašreiz policijai nav. Ļoti iespējams, ugunsgrēks izcēlies no elektroinstalācijas - pirmā apskate liecina, ka aizdegšanās vieta varētu būt bijusi pie televizora galdiņa, Dienai skaidroja policijas pārstāvis Toms Sadovskis. «Viņi māju ļoti regulāri kurināja, iespējams, viņiem nebija nodrošināta vilkmes sistēma, tādēļ māja regulāri bija dūmos. Iespējams, visi pie dūmiem bija tā pieraduši, ka nesaprata, ka izcēlies ugunsgrēks,» T. Sadovskis skaidro iespēju, kādēļ mājas iemītnieki paši neizsauca ugunsdzēsējus.

Bērnus izglābušais Aivars savukārt uzskata, ka pieaugušie vienkārši bijuši alkohola reibuma izraisītā miegā, tādēļ neko nav sajutuši. Tā domā arī Aivara sievastēvs Visvaldis: «Cilvēks var nesajust smaku, nejust dūmus, bet troksnis cilvēkam taču jādzird!» Policija šos pieņēmumus gan pagaidām nekomentē.

Pašvaldība jau esot ģimenei sameklējusi jaunu dzīvesvietu. Lielvārdes sociālais dienests sācis vākt palīdzību - nesen esot pienākusi humānās palīdzības krava no Zviedrijas, tādēļ ar apģērbu ģimene būšot nodrošināta. Cilvēku atsaucība esot liela - kāds pat esot piedāvājis ziedot gultu, skaidroja dienesta vadītāja Inese Gelte.

Viņa arī apstiprināja, ka ģimene jau ilgstoši bijusi dienesta uzmanības lokā, jo ir no tā dēvētajām nelabvēlīgajām ģimenēm. «Viņi ir trūcīga ģimene, saņēmuši arī pabalstus no mums - gan ēdināšanu bērnudārzā un skolā, gan malkas pabalstu, veselības pabalstu un pārtikas pakas,» skaidroja I. Gelte. Pēdējā laikā dienests neesot novērojis ģimenē tādus incidentus, kas liktu aizdomāties, vai vecāki spēj aprūpēt savus bērnus.

Vecāki, kuri strādājuši tā sauktajā simtlatnieku programmā, uz darbu esot gājuši kārtīgi un tā laikā alkoholu neesot lietojuši. «To, kas, iespējams, noticis vakarā ap pusnakti, - tur vairs sociālais dienests neko līdzēt nevarēja,» skaidro I. Gelte.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?