Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +16 °C
Apmācies
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Lāgeri veciem nūģiem, eils - hipsteriem?

Šobrīd jau būs par vēlu domāt par jāņalus brūvēšanu pašiem, tāpēc ir īstais laiks lūkoties, ko svētkiem sabrūvējuši citi, lai vasaras saulgriežos alu celtu goda vietā.

Šīgada Latvijas alus tendences ir izsakāmas ar trim vārdiem - nišas alus (craft beer), eils un Citra.

Nišas alus ir termins, kas radies kā pretreakcija uz nomācošo plašpatēriņa alus dominanci. Varētu arī teikt, ka tas ir alus, kas nav domāts, lai patiktu visiem un jebkurā situācijā, bet īpatnējāks un ar specifiskāku garšas paleti. Globālās tendences nav gājušas Latvijai garām - mājbrūvētāji iepriecina sevi un tuvākos draugus, mikrobrūži specializējas retākos, neierastākos alus stilos. Jauno tendenci ir uztvēruši arī lielie ražotāji, radot savas nišas alus sērijas. Ņemot vērā, ka tradicionāli Latvijā brūvēts lāgera tipa alus, kas arī joprojām ir visvairāk patērētais alus, eils (vēsturiski senākais alus tips, kas uzplaucis un attīstījies Britu salās) pie mums kļuvis par atribūtu kolorītam hipsteru stilam, atstājot lāgerus veciem nūģiem. Šobrīd vērojams, ka tieši eils ir teju sinonīms nišas alum Latvijā. Patiesībā neviens no abiem alus tipiem nav pārāks, labāks vai kvalitatīvāks. Tie atšķiras ar raudzēšanas veidu (eila raugi raudzē alu augstā temperatūrā īsāku laiku, savukārt lāgera raugiem tīk zema temperatūra un lēna rūgšana), kas atstāj ietekmi uz alus garšas buķeti. Lāgeri ir ar gludu, dzidru, sausu un vieglu garšu, savukārt eiliem piemīt spēcīgāka, pikantāka, augļaināka un daudzslāņaināka garša ar saldenām notīm. Tomēr svarīgi ir apzināties, ka abu tipu aliem ir neskaitāmi stili, kā arī gan gaišie, gan tumšie ali.

Patlaban toni nosaka Citra apiņi. Alus eksperti un aldari tos uzskata par tādiem, ar kuriem nevar kļūdīties, lai konservatīvo latviešu garšas kārpiņas sāktu pieradināt pie savādāka alus garšu profila. Apiņu ietekmei uz alu neesmu atradusi precīzāku salīdzinājumu par garšvielu ietekmi uz ēdienu. Turklāt visi apiņi nav vienādi, tiem ir dažādas šķirnes un katra ar savu garšas niansi. Maldīgi ir uzskatīt, ka apiņi alum piešķir tikai rūgtumu. Jā, tā tas ir ar savvaļas apiņiem, bet ir īpaši selekcionētas aromātisko apiņu šķirnes ar augstu aromātisko eļļu koncentrāciju, kas alum piešķir izteiktus aromātus no citrusu, augļu - persiku, meloņu, līčiju, līdz puķu, zāles un meža notīm. Citra apiņi ir samērā jauna šķirne, kas alus aromātam un garšai piešķir spridzīgas, svaigas, vēsas citrusu notis, ko papildina maigi tropiskie augļi. Labietis Pelašķu velns un Ganuzēns, Līgatnes alus eils Zaļā dabas taka, Lennewarden Ziedonis, Aldaris Rietumu eils un Samta eils un Lielvārdes Citra - tie visi ir ar raksturīgajām Citra apiņu notīm.

Lai labāk izbaudītu eiliem raksturīgo, tos ieteicams pasniegt atbilstošā pintes glāzē, palielinātā alus glāzē vai tulpes formas glāzē. Gaišie eili labi sader ar zivju, pastas un vistas ēdieniem, IPAs ar asiem un pikantiem ēdieniem, savukārt tumšie eili - ar šokolādes desertiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?