Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +15 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Lai blakus būtu mamma

Ieejot Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas Vecāku mājā, jāuzvelk čības, lai dotos tālāk. Bahilas ar slimnīcas atmosfēru paliek aiz durvīm. Te ir radīta mājas gaisotne, kas palīdz vecākiem justies mierīgāk. Kopš ar sabiedrības atbalstu pirms sešiem gadiem tika izveidota Vecāku māja, tajā palīdzību saņēmuši teju 3000 bērnu tuvinieku.

Kā vērtējat, vai sākotnējā ideja ir attaisnojusies?

Ideja ir ne tikai attaisnojusies, bet mūs visu laiku pārsteidz tas, cik daudziem vecākiem esam vajadzīgi. Pat vairāk, nekā sākumā bijām domājuši. Ir vecāki, kuri ne tikai grib pie mums nakšņot, bet arī labprāt izmanto mūsu virtuvi, izmazgā veļu. Dažreiz vienkārši atnāk, lai šeit pagaidītu kādas procedūras beigas.

Jau no sākuma jums bija vīzija, kā visam būtu jādarbojas un jāizskatās? Cik ļoti tas atbilst esošajai situācijai?

Es ienācu jau esošās telpās ar uzstādījumu, ka mums jāpalīdz vecākiem. To, kā organizēt darbu un kas tieši ir nepieciešamā palīdzība, mēs izdomājām kopā. Iespējams, tas ir tik labi izdevies, jo jau no paša sākuma ir bijusi laba komanda - gudri un spējīgi cilvēki, kas, sanākot kopā un apvienojot idejas, var izdarīt ļoti labu darbu. Tā arī ir veiksmes atslēga. Viens cilvēks visu paveikt nevar.

Mēs esam bijuši arī diezgan elastīgi. Mēs būvējām kaut ko jaunu, un neviens nevarēja pastāstīt, kā Vecāku mājai ir jāfunkcionē. Citur pasaulē tās ir citādākas - kā dzīvokļi vai viesnīcas ar koplietošanas telpām, bet katram ir arī sava privātā telpa. Mums ir 21 gultasvieta astoņās istabās, tāpēc nereti vecākiem nākas būt kopā. Dažkārt tas pat ir labi, jo ir cilvēki, kas līdz ar pārdzīvojumiem ļoti noslēdzas. Cilvēks blakus ir sava veida atbalsts, dažreiz pat vārdos nepateikts. Nav jābūt spējīgam speciālistam, superpsihologam, garīdzniekam vai sociālajam darbiniekam, lai sniegtu cilvēcīgu atbalstu.

Kas ir bijis lielākais izaicinājums šo gadu laikā?

Saglabāt nemainīgu kvalitāti gan tādā telpu un atmosfēras, gan attieksmes ziņā. Viena lieta ir sasniegt ļoti labu rezultātu, bet otra to saglabāt. Protams, laiku pa laikam mēs pārdomājam, vai tas, ko mēs darām, ir tas, ko cilvēkiem vajag. Vai sistēma, ko mēs esam radījuši, patiešām strādā. Mēs vairs neesam jauns un inovatīvs projekts un sabiedrībai jau esam pierasta lieta, bet katram unikālajam vecākam, kurš ienāk Vecāku mājā, esam pilnīgs jaunums un ļoti nepieciešami.

Ko vecāki sagaida?

Vecāku māja atspoguļo to, kas ir sabiedrībā. Ir cilvēki, kuri paši ar visu tiks galā, un viņiem vajag tikai gultasvietu. Nedzers ne tēju, ne kafiju, negatavos ēst. Bet ir cilvēki, kuri mēģina sev palīdzēt, saprotot, ka spēka resurss nav neizsmeļams. Taču mēs tikai negaidām, ka cilvēki vērsīsies pie mums, mēs paši ejam un palīdzam. Turklāt diezgan bieži tā nav klasiska konsultācija, bet, piemēram, saruna virtuvē vai viesistabā. Nereti cilvēkiem šeit ir nepieciešams vienkārši cilvēcīgs atbalsts. Viņi neprasa kaut kādu problēmu risinājumus. Bieži vienkārši ir jautājums - kāpēc?

Līdzekļus mājas izveidei cilvēki ziedoja. Vai joprojām mājas pastāvēšana ir atkarīga no ziedojumiem un uzņēmumu labvēlības?

Vecāku māja šobrīd tiešām dzīvo no ziedojumiem, un mēs esam milzīgu pateicību parādā Maxima, kas jau pusotru gadu mūs atbalsta. Atsevišķos momentos tas ir nenovērtējami. Viens ir tas, ka Vecāku māja tiek nodrošināta kopumā - esam visu laiku atvērti, te darbojas speciālisti, bet ir arī iespējams virtuvē nolikt produktus kopējai lietošanai.

Atbalsts joprojām ir arī no sabiedrības, īpaši caur brīvprātīgo darbu. Šādu cilvēku ir pietiekami daudz, bet izaicinājums ir radīt tādu vidi un atmosfēru, lai šie cilvēki gribētu nākt un palikt.

Bet, ja Vecāku mājas darbība ir atkarīga no uzņēmumu un sabiedrības labvēlības, vai tas nerada nedrošības sajūtu? Nevar paredzēt, vai ziedojumi būs vienmēr.

Man gribētos domāt, ka sabiedrība izprot Vecāku mājas nozīmīgumu un to atbalstu, ko tā grūtā brīdī sniedz, un būs cilvēki, kas atbalstīs arī turpmāk.

Minējāt brīvprātīgos. Kas ir šie cilvēki, un ar kādu motivāciju viņi nāk?

Mums ir 192 noslēgti līgumi, bet aktīvi katru mēnesi darbojas aptuveni 50 brīvprātīgo. Mūsu brīvprātīgais ir cilvēks brieduma gados ar ģimeni tādā plašākā nozīmē. Noteikti cilvēks, kuram ir savas intereses, darbs un hobiji, bet viņš vai nu pats kā bērns ir piedzīvojis atrašanos slimnīcā un tagad vēlas palīdzēt, vai nu kā vecāks ir bijis Bērnu slimnīcā, vai redzējis, ka cilvēkiem iet grūti. Mums ir pietiekami daudz brīvprātīgo, kuri paši ir zaudējuši savus bērnus. Tad, kad viņi ir šeit, būtībā viņi ir mājas saimnieki.

Tagad mēs saprotam, ka ir daudz tādu, kuriem pēc darba Vecāku mājā ir vēl papildu enerģija, lai palīdzētu arī bērniem. Viņi var doties uz rotaļu istabām slimnīcas nodaļās. Tas arī ir mūsu mērķis - šo iedzīvināt.

Kas vēl ir starp mērķiem?

Vecāku mājai noteikti viens no lielākajiem mērķiem ir turpināt būt saistošai, interesantai priekš sabiedrības un turpināt atbalstīt vecākus nemainīgā kvalitātē. Tas ir pietiekami sarežģīti. Jebkurš, kurš ilgstoši darbojas savā sfērā, sastopas ar šo problēmu.

Un Vecāku māja pēc 20 gadiem? Vai nevajadzētu jaunu, lielāku?

Tas ir interesants jautājums, ko tādā fantāziju līmenī vienmēr var pārrunāt, bet pagaidām tādu tālejošu plānu nav. Jautājums ir arī par to, vai to šobrīd vajag. Pēc 20 gadiem būs pēc 20 gadiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pēc tam būs kūka

Koncertzāles Cēsis mākslinieciskā vadītāja Inese Zagorska (66) par koncertzāles 10 gadu jubileju, kultūras harmoniju, vēstures mantojumu, jaunām tradīcijām un nākotni.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?