Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Lai būtu tikai vecs un laimīgs

«Cīņassparu un vēlmi mācīties, lai jaunatklāsmes prieks būtu liels!» Lattelecom senioru datorapmācības iniciatīvas Pieslēdzies, Latvija! 2014. gada atklāšanas pasākumā Labklājības ministrijā senioriem novēlēja Lattelecom valdes priekšsēdētājs Juris Gulbis.

Piecu gadu laikā, kopš tiek realizēts šis projekts, ko pamatoti var dēvēt par apjomīgāko sociālo kustību, darbam ar datoru ir apmācīti jau vairāk nekā 20 tūkstoši Latvijas iedzīvotāju vecumā no 50 gadiem. Tās ir divas trešdaļas no projektā paredzēto kopējo apmācāmo skaita - 30 tūkstošiem.

Atzinīgi vērtējot projekta rezultatīvos rādītājus, Labklājības ministrs Uldis Augulis pasākumā uzteica senioru ieinteresētību sekot līdzi tehnoloģiju attīstībai un vēlmi mācīties. Viņš uzsvēra arī socializācijas nozīmi šī projekta ietvaros. «Šad tad ne tikai nauda, bet arī pakalpojumi ir līdzeklis,» teica ministrs.

Arī šogad senioriem būs iespēja izmantot vērtīgo pakalpojumu - maijā Pieslēdzies, Latvija! uzsāks jau sesto mācību gadu. Līdz novembrim apmācības notiks visā Latvijā.

Jāņem ciet!

«Kad debesmanna krīt no gaisa, tā jāņem ciet!» saka aktieris Jānis Paukštello, kurš kopā ar Veltu Skursteni izraudzīts par Pieslēdzies, Latvija! sestā mācību gada vēstnieku. «Līdz šim uzskatīju, ka esmu atpalicis, vecs un laimīgs, bet no šīs dienas ceru, ka turpmāk būšu tikai vecs un laimīgs,» joko aktieris, neslēpjot, ka viņam neesot faktiski nekādu datorprasmju. «Es nezinu, kā rīkoties ar internetu. Zinu tikai, kā uzspiest kādu burtu uz datora klaviatūras. Līdz šim apzināti biju atteicies no šo iemaņu apgūšanas,» atzīstas Jānis Paukštello. Dalība Pieslēdzies, Latvija! projektā šogad aktierim būs jauns izaicinājums - kopā ar pārējiem senioriem tomēr iemācīties strādāt ar datoru. «Esmu pateicīgs, ka mani izvēlējās par šī projekta vēstnieku, un ceru, ka attaisnošu uz mani liktās cerības. Bet, kad ar to visu tikšu galā, tad es jums uzdziedāšu,» atklāšanas pasākumā smej aktieris.

Savukārt mediķi priecājas, ka tiem senioriem, kuriem samazinās vai zūd atmiņa, nu ir iespēja to uzlabot bez medikamentiem. «Savulaik atmiņas trenēšanai mācījās no galvas dzejoļus, tagad var apgūt datorprasmes. Ceru, ka drīzumā tās palīdzēs maniem pacientiem kļūt par e-pacientiem,» mācīšanās procesa visnotaļ pozitīvo ietekmi gan uz garīgo, gan fizisko veselību uzsver ģimenes ārsts Andris Lasmanis, mudinot seniorus aktīvi iesaistīties un izmantot projektā piedāvātās iespējas.

Kā ar karoti ieliktas

«Seniori, kuri apgūst datorprasmes, būtiski uzlabo savas dzīves kvalitāti - tā ir iespēja saziņai lietot Skype, norēķināties internetā,» norāda Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā vadītāja Inna Šteinbuka. Viņa apbrīno to senioru enerģiju un uzņēmību, kuri, noslēdzoties iepriekšējam mācību gadam, neapstājās pie sasniegtā un kā apliecinājumu iegūtajām prasmēm nolēma nokārtot eksāmenu, lai iegūtu starptautiskā e-Citizen jeb e-Pilsoņa sertifikātu. Pavisam to ieguva 300 senioru, sešiem no viņiem sertifikātus I. Šteinbuka pasniedza Labklājības ministrijā rīkotajā pasākumā.

Viens no šiem apņēmīgajiem senioriem ir rīdzinieks Aivars Kalniņš. Viņam ir 61 gads - projektā Pieslēdzies, Latvija! iesaistījies pērn, apgūstot otro un trešo apmācības līmeni. Pēc aroda Aivars ir santehniķis, un, būtiski uzlabojot datorprasmju līmeni, savos gados seniors cer atrast jaunu profesionālo nodarbošanos.

Aivars Kalniņš atceras pirmo datorkursu pieredzi pirms vairākiem gadiem: «Biju bezdarbniekos un mācījos Nodarbinātības valsts aģentūras kursos par noliktavas pārzini. Mums bija 120 stundu datorprogramma, no kuras, atzīšos, neguvu neko - tā bija milzīga programma, ko nespēju aptvert. Rezultāta nebija. Bet projekta Pieslēdzies, Latvija! kursos vispirms mums izsniedza grāmatu, pēc kuras strādājām - vienkārši perfekta! Arī no pasniedzēja daudz atkarīgs - zināšanas mums ielika kā ar karoti mutē. Kad pabeidzu trešo apmācības līmeni, varēja pildīt testu. Es to izpildīju - no 15 iespējamām ballēm dabūju 13,5!» gandarījumu pauž seniors.

Viņš atceras arī, kā klājies, kārtojot e-Citizen sertifikāta eksāmenu: «Nodomāju - ir jāmēģina to nokārtot. Jāsaka, tas bija ļoti grūts, ar 30 jautājumiem. Obligāti bija jāatbild uz 23 jautājumiem, es atbildēju uz 27. Pat necerēju! Man ir liels gandarījums,» priecājas A. Kalniņš.

Pieteikšanās ir sākusies

Tāpat kā pērn, arī šajā apmācību gadā Pieslēdzies, Latvija! datorkursos senioriem tiks piedāvātas trīs līmeņu apmācības atbilstoši dalībnieku līdzšinējai pieredzei un prasmēm. Pirmais līmenis paredzēts tiem, kas ar datoru saskaras pirmoreiz, savukārt trešajā līmenī iekļauta padziļināta apmācība par programmu lietošanu, e-pakalpojumu izmantošanu un datu apstrādi. Pieteikšanās ir sākusies!

Projektā aicināts iesaistīties ikviens interesents pēc 50 gadu vecuma. Mācības notiks visā Latvijā latviešu un krievu valodas grupās, kas tiks komplektētas pēc iespējas tuvāk senioru dzīvesvietai. Zvanot uz tālruni 80000822, projektā aicināti pieteikties arī skolotāji.

Vēl tikai jāpiebilst, ka ikvienam interesentam mājaslapā www.piesledzieslatvija.lv pieejama Pieslēdzies, Latvija! bezmaksas pašmācību programma Mācies pats. Zvanot uz projekta atbalsta tālruni 67201777, senioriem ir iespēja saņemt speciālistu konsultācijas datora lietošanas pamatos. Turklāt pirmos soļus datora apgūšanā palīdz spert arī īpaši izveidotas apmācību filmas, kas bez maksas pieejamas Lattelecom Interaktīvajā TV.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kā pieteikties?

Zvanot pa tālruni 80000822
Vai aizpildot reģistrācijas anketu internetā www.piesledzieslatvija.lv.
Aicināti pieteikties arī skolotāji!

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?