Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +16 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Lai mājoklis kalpotu ilgāk

Remonts mājoklī jāveic ne biežāk kā reizi trīs gados - intensīvi ekspluatējamām telpām, teic viens no Latvijā atzītākajiem būvniecības ekspertiem būvinženieris, inženierzinātņu doktors Juris Biršs.

Ja remonts mājoklī veikts kvalitatīvi, tas kalpos ilgāk nekā trīs gadus. Tāpēc būvinženieris norāda, ka remontu nevajadzētu veikt ar domu -lēti un labi. Tāda remonta rezultāts būs - pavirši un būs ātri vien jāveic atkārtota telpu «uzkope». Tāpēc ir divi ceļi - uzticēt remontu speciālistiem vai pašam konsultēties un izglītoties būvniecības jautājumos.

Biršs norāda, ka remonts būtu jāveic divos gadījumos - pirmais, ja dzīvoklī nav siltumizolācijas un veidojas mitras sienas. Otrkārt, remonts ir vajadzīgs tad, kad apnicis iepriekšējais telpu iekārtojums, krāsojums, tapetes, interjers. Viņš gan teic, ka šāda situācija ir reta, jo sliktās remonta kvalitātes dēļ tas ātri vien «nodrūp vai noplūk» pats.

Pret pelējumu

Dzīvokļa temperatūra, kas parasti ir plus 20 un vairāk grādu, ir labvēlīga pelējuma attīstībai. Ja ir parādījies pelējums, tas nozīmē, ka ārsiena ir tik auksta, ka uz tās kondensējas iekštelpu siltais, mitrais gaiss un uz sienas virsmas rodas mitrums, stāsta eksperts. Tīrs ūdens pats par sevi pelējumu nerada, vēl ir vajadzīga barotne, uz kuras pelējuma sēne var attīstīties. Uz sienas tās var būt, piemēram, tapešu vai kādu organisku vielu paliekas. Tāpēc pirmais, kas jādara, veicot jebkādu remontu, ir telpu dezinfekcija. Lai to darītu, telpas jāatbrīvo no visa liekā, jāaizver durvis, logi un jāveic dezinfekcija. To var darīt ar kādu no antibakteriāliem - fungicīdiem (fungi) - preparātiem. Tie nobeidz pelējumu un citas baktērijas. Kad līdzeklis izsmidzināts telpā, tas jāatstāj uz divām stundām. Pēc divām stundām izsmidzinātā viela ir nekaitīga, un var sākties tapešu plēšana un virsmu tīrīšana. Kad tas izdarīts, labi būtu fungi izsmidzināt vēlreiz, iesaka Biršs.

Lai būtu silti

Tikai tad, kad sienas dezinficētas un notīrītas, tās var siltināt. Vislabāk būtu sienas siltināt no ārpuses, stāsta būvnieks, taču daudzstāvu daudzdzīvokļu ēkās tas ir problemātiski, jo nevar iztikt tikai ar to, ka tiek nosiltināta viena dzīvokļa siena. Šādā situācijā neatliek nekas cits, kā siltināt no iekšpuses. «Sienas siltinām ar putu poliuretāna vai polistirēna plātnēm, kuras ir neelpojošas, bet plānas - tikai 2-3 cm biezas. Tās var plāni nolīmēt, bet jāatceras, ka līmē tikai pie ārējām sienām. Protams, var siltināt arī ar citu materiālu, izvēle atkarīga no tā, cik daudz pieļaujams zaudēt no telpas platības,» iesaka eksperts.

Dzīvoklī svarīgi parūpēties arī par to, lai nesvīstu logi. Tie svīst, ja telpas gaisā esošais ūdens tvaiks kondensējas uz vēsākas virsmas. Logu rūts istabas puses virsma noraso, ūdens lāses notek līdz pat palodzei un tur uzkrājas. Tas rada lieku mitrumu, pelējumu. Galvenais veids, kā novērst logu svīšanu (rasošana), ir ventilācija un telpas vēdināšana. Biršs iesaka parūpēties par to, lai, mainot logus, tajos būtu ierīkota ventilācijas sistēma. Bet, ja tādas nav, iesaka iebūvēt. Kā to izdarīt? Zinās paveikt logu meistari. Juris Biršs norāda, ka labi ir tie logi, kas nesvīst ne iekšpusē, ne ārpusē. «Ārpusē drīkst svīst pie -60 grādiem, un to nosaka laboratoriski, jo dabā tāds aukstums nav sastopams.»

Krāsas, kas attīra gaisu

Pirms tapešu līmēšanas sienas jāšpaktelē un jāizlīdzina. Ja grib nevis līmēt tapetes, bet sienas krāsot, jāveic gruntēšana. «Pārējais smukums tiek panākts ar kārtīgumu un subjektīvu spriedumu par skaistumu,» saka meistars.

Pirms remonta sākšanas viņš iesaka izpētīt materiālus - krāsas, tapetes. «Lai gan pašreiz ir tendence izvēlēties dabai draudzīgus materiālus, tādu tikpat kā nav. Tiek uzskatīts, ka koks ir draudzīgs dabai. Es teiktu, ka tas ir neitrāls. Mūsdienu tehnoloģiju laikmetā citviet pieejami tā saucamie VIP materiāli, kuru Latvijā tikpat kā nav - tos neieved un netirgo. Pie tādiem, piemēram, pieskaitāmas krāsas, kas fotosintēzes iespaidā attīra gaisu,» stāsta Juris Biršs.

Kādu grīdas segumu izvēlēties, ja mājās ir mājdzīvnieks? Nevajadzētu likt mīkstā auduma grīdas - ne sintētiska, ne dabiska. Nederēs arī korķa grīdas, parkets, ja tas nav lakots ar īpaši cietu laku. Šajā gadījumā uz tā paliks nagu pēdas, nosaka meistars. Tāpat jāsargājas no mīkstajām durvīm - ar pildījumu. «Dzīvniekiem vislabākais ir flīžu grīdas segums. Tādu grīdu var arī apsildīt. Flīzes nevajag uzskatīt par vannasistabu materiālu. Galvenais ir pareizs musturs - salikums,» norāda inženierzinātņu doktors.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Remonta izmaksu plānošana

Iesaka emeistars.lv
Iepazīstieties ar celtniecības materiālu cenām

Iepazīstieties ar darba izmaksām atsevišķiem celtniecības un apdares darbiem

Izvērtējiet, vai ir darbi, kurus varat veikt pats saviem spēkiem

Pieprasiet detalizēti izstrādātu tāmi, remonta izcenojumus

Pievērsiet uzmanību katram izdevumu postenim

Noslēdziet sabalansētu un detalizēti izstrādātu līgumu

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?