Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Lai nevajadzētu pārmaksāt

Rīgas domes datortehnikas iepirkums par 7,2 miljoniem latu, Dienvidu tilts par 573 miljoniem latu - itin bieži medijos lasām par dārgajiem iepirkumiem konkursos un iespējamu finanšu līdzekļu izšķērdēšanu. Ar šo problēmu saskaras ne tikai valsts iestādes, bet arī privātie uzņēmumi. Nereti arī privātā sektora uzņēmumiem nākas krietni pārmaksāt par dažādu preču un pakalpojumu iegādi veiksmīgas uzņēmējdarbības nodrošināšanai.

Situācija, kad preču un pakalpojuma iegādes līgumcena ir augstāka par tirgus cenu, var rasties trijos gadījumos. Pirmkārt, privātā uzņēmuma rīcībā nav informācijas par citiem piegādātājiem, kas var nodrošināt nepieciešamo preci vai pakalpojumu, jo, meklējot piegādātāju dažādās tīmekļa vietnēs, tas ir laikietilpīgi un neefektīvi. Rezultātā uzņēmums sameklē trīs vai četrus piegādātājus, noskaidro viņu piedāvātās cenas un noslēdz līgumu. Tajā pašā laikā tirgū ir vēl vairāki uzņēmumi, kas var piedāvāt konkurējošu, daudzos gadījumos pat zemāku cenu, tomēr viņi netiek uzrunāti.

Otrkārt, uzņēmums sadarbojas ar vienu piegādātāju, noslēdzot līgumu, kas tiek pagarināts no gada uz gadu. Tas šķietami apmierina abas puses - pircējs pieradis pie esošās situācijas attiecībā uz esošo piegādātāju un ir pārliecināts, ka saņēmis labāko piedāvājumu, savukārt piegādātājs ir apmierināts, jo piegādā pasūtītājam preci vai pakalpojumu ilgtermiņā par augstāku cenu, nekā tā ir.

Treškārt, un uzņēmuma vadībai šis ir visnepatīkamākais gadījums, par kuru bieži netiek runāts skaļi - pastāv iekšēja vienošanās starp piegādātāju un to personu uzņēmumā, kura atbildīga par preču vai pakalpojumu iegādi. Vienošanās rezultātā piegādātājs iegūst līgumu par viņam izdevīgām cenām un arī atbildīgā persona gūst finansiālu labumu uz sava darba devēja rēķina.

Runājot par privātā sektora iepirkumu sistēmu, no šādām situācijām var izvairīties, izsludinot iepirkuma konkursu elektroniski. Mūsu klientu atsauksmes liecina, ka, veicot preču un pakalpojumu iegādes elektroniskā vidē, iespējams ietaupīt līdz pat 30% no plānotajām izmaksām. Konkursā piedalās ne tikai esošais piegādātājs, bet visi uzņēmumi, kuri var nodrošināt attiecīgo preci vai pakalpojumu un atbilst pasūtītāja prasībām - gluži tāpat, kā tas notiek publiskajā sektorā.

Lielākas konkurences rezultātā iesniegtās cenas atspoguļo reālo tirgus situāciju, un pircējam ir iespēja izvēlēties kvalitatīvāko un finansiāli izdevīgāko piedāvājumu vai arī pārliecināties, ka esošā piegādātāja cena atbilst reālajai tirgus situācijai.

Atšķirībā no valsts iestādēm privātie uzņēmumi var paši noteikt veidu, kā publiski izsludināt savu iepirkumu konkursu. Lai piesaistītu vairāk potenciālo piegādātāju, viens no risinājumiem ir informācijas ievietošana laikrakstā vai sava uzņēmuma mājaslapā. Šādi iespējams sasniegt to piegādātāju daļu, kas paši aktīvi seko līdzi jaunām biznesa iespējām, tomēr tādā veidā netiek atrisināta, piemēram, caurskatāmība lēmuma pieņemšanas procesā.

Jāatzīst, ka pēdējos divos gados arvien vairāk uzņēmumu kļūst atvērtāki un ir ieinteresēti izmantot jaunus, efektīvus risinājumus kvalitatīvākai iepirkumu procesa pārvaldīšanai un līdz ar to arī efektīvākai uzņēmuma līdzekļu izmantošanai.

* SIA Mercell Latvia vadītāja

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?