Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Lai palīdzētu aug uzņēmumiem

Šogad notiekošās valsts budžeta diskusijas rezultātā tiks veiktas vairākas nodokļu izmaiņas ar mērķi palielināt valsts ieņēmumus. Lai arī šīs izmaiņas ir samērā nelielas, no uzņēmējdarbības viedokļa jebkuras neplānotas izmaiņas liecina par nodokļu politikas nestabilitāti. Bez nodokļu ieņēmumu palielināšanas valsts budžeta pieaugums sasniedzams arī, veicinot uzņēmējdarbības izaugsmi. Sākoties jaunajam Eiropas Savienības (ES) fondu plānošanas periodam, paredzētas plašas iespējas jauno uzņēmēju atbalstam, taču kas nepieciešams ilgtspējīgas ekonomikas izaugsmes attīstībai?

Patlaban satraucošs ir fakts, ka Latvijas ekonomika un tās uzņēmumu attīstība nespēj radīt pietiekamu nodokļu masu, lai apmaksātu valsts izdevumus. Saskaņā ar Valsts ieņēmumu dienesta datiem pērn Latvijā bija nedaudz vairāk nekā 170 tūkstoši uzņēmumu, bet nodokļi tika iekasēti tikai no aptuveni 86 tūkstošiem uzņēmumu. 37% Latvijas uzņēmumu pērn ar nodokļiem apliekamu ieņēmumu nebija vispār un nebija arī darbinieku.

Latvijā ir arī vairāk nekā 40 tūkstoši mikrouzņēmumu, kas attiecīgi maksā samazināto 11% nodokļa likmi un kuros var nodarbināt tikai piecus darbiniekus, un to apgrozījums nedrīkst būt lielāks par 100 000 eiro.

Budžeta kopainā šie uzņēmumi nozīmīgus nodokļu ieņēmumus valstij nerada. Vairāk nekā deviņas desmitdaļas visu uzņēmumu nomaksāto nodokļu samaksā tikai daži procenti uzņēmumu. Šie fakti parāda, ka Latvijas ekonomikas problēma nav radīt jaunus uzņēmumus - problēma ir tiem attīstīties, izaugt no mikrouzņēmuma un nekļūt par mirušo dvēseli, kā tas visdrīzāk izdevies tiem 63 997 uzņēmumiem, kas pērn joprojām eksistēja, bet aktīvu saimniecisko darbību faktiski neveica.

Nesen EY publiskotais jaunās uzņēmējdarbības veicināšanas pētījums No skolas sola līdz valdes zālei uzsver nepieciešamību veidot sistēmisku pieeju jaunās uzņēmējdarbības ekosistēmas veicināšanai. Jaunas uzņēmējdarbības izaugsmes ekosistēma sastāv no pieciem attīstības pīlāriem: pirmkārt, nodokļu un likumdošanas politikas piemērošana jauna biznesa izaugsmes atbalstam, otrkārt, jaunu uzņēmējdarbību atbalstošas kultūras izveide sabiedrībā, kas palīdzētu pārvarēt neveiksmes un sekmētu riska uzņemšanos, treškārt, izglītības un apmācību veidošana specifiski jaunu uzņēmumu attīstībai, ceturtkārt, kapitāla pieejamības stiprināšana, lai jaunie uzņēmumi spētu spert soli no mazā uz vidējo un lielo uzņēmumu un, piektkārt, atbalsta koordinēšanas stiprināšana, kuras ietvaros būtu gan mentori, gan dažāda veida klāsteri, biznesa parki un inkubatori.

Katrs pīlārs ir vienlīdz svarīgs un saistīts ar citiem. Atsevišķi pīlāri Latvijā darbojas diezgan labi - privātajā sektorā ir mentoru klubi, darbojas atsevišķi biznesa inkubatori, augstskolas apmāca arvien kvalitatīvākus vadītājus un veicina uzņēmējdarbības kultūras attīstību. Taču valsts līmenī noderētu šī jautājuma sistemātiska analīze, kurai sekotu atbalstošu risinājumu kopums.

* EY vadības konsultāciju nodaļas direktore

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Miljoniem robotu asinsvados

Sekmīgs eksperiments ar nanorobotu armiju truša organismā varētu veicināt nozīmīgu izrāvienu medicīnā.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?