Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Lai tā ir tirgotāju atbildība

Esat sagatavojis vairākus likuma grozījumus psihotropo vielu tirdzniecības ierobežošanai. Cik reāli, ka tos pieņems?

Tas, manuprāt, ir pirmais gadījums, kad koalīcijas pārstāvji ne tikai parakstījuši opozīcijas rosinātus likumu grozījumus, bet arī tos aktīvi aizstāv no Saeimas tribīnes. Es uzskatu, ka ierobežot šo vielu tirdzniecību veikalos, vārtu rūmēs, internetā, ar kurjeriem ir iespējams, bet tam ir jābūt ļoti plašam pasākumu kompleksam. Un jābūt gribai. Koncepciju, ko tagad atbalstīja koalīcijas deputāti, es piedāvāju gan veselības ministrei, gan arī iekšlietu ministram pusgadu iepriekš. Man visa sarakste saglabājusies.

Faktiski visu laiku bijusi tāda atrakstīšanās, šobrīd beidzot sākuši kaut ko darīt?

Jā. Ministrijas pagājušā gada oktobrī atbildēja, ka galvenais akcents ir uz pagaidu aizliegumiem. Bet tie nestrādā!

Kāds konkrēti ir jūsu priekšlikums, un kā tas atrisinās problēmu?

Mēs (likuma grozījumus iesniedza astoņi deputāti, tostarp arī no valdošajām partijām) piedāvājam ieviest vispārīgo aizliegumu, paredzot administratīvu un kriminālatbildību kā par psihotropo vielu lietošanu, tā arī par to tirdzniecību.

Konkrēti likumā Par narkotisko un psihotropo vielu un zāļu likumīgās aprites kārtību rosinām definēt, kas ir sintezēta psihoaktīva viela. Un noteikt, ka šādu vielu un to saturošu izstrādājumu izgatavošanai, iegādāšanai, glabāšanai, pārvadāšanai, pārsūtīšanai vai izplatīšanai būs noteikta kārtība un nepieciešama speciāla atļauja. Ja to dara bez atļaujas, būs paredzēts administratīvs un kriminālsods.

Tas nozīmē, ka jāiziet sertifikācija?

Komisijā secinājām, ka sertifikācija nav pieņemams vārds, jo sanāk, ka kāda psihotropa viela varētu tikt sertificēta kā laba, kas ir principā nepareizi. Nekas netiks atļauts vai legalizēts. Drīzāk tā ir sava veida autorizācijas prasība, tāda lieliski darbojas, piemēram, Rumānijā.

Tagad sanāk, ka skrienam notikumiem nopakaļ, - kamēr vienas vielas iekļaujam pastāvīgi vai uz pārbaudes laiku aizliegto sarakstā, tikmēr komersanti ārzemēs pasūta, lai tiem sintezē citas vielas, un turpina apsmidzināt salmus vai sausu zāli, un to visu tirgo. Sintezētās vielas mainās ātrāk, nekā tās spēj fiksēt un aizliegt, līdz ar to pēc tagadējās kārtības viņiem neko nevar izdarīt.

Ja kāda viela nav dokumentos, tā nav uzskatāma par narkotiku?

Tieši tā. Līdz ar to mūsu koncepcija ir absolūti pretēja pašreiz valstī noteiktajai - mēs vēlamies, lai nevis valsts skrien pakaļ tiem ražotājiem un tirgotājiem, bet lai ir vispārējs aizliegums un komersantam ir pienākums pārliecināties, ka viņš tirgo nekaitīgu preci. Ja viņam rodas šaubas par nekaitīgumu, preces jāuzrāda veselības inspekcijā, nomaksājot valsts nodevu, izejot visas nepieciešamās pārbaudes un testus. Ja izrādīsies, ka produkcijā ir psihotropas vielas, tās, protams, brīvi tirgot nevarēs.

Tātad pierādīšanas nasta tiek pārlikta uz tirgotājiem. Var paredzēt, ka viņi pat negriezīsies neko pārbaudīt. Veselības inspekcija mums ir apliecinājusi, ka iespēja, ka kaut kas varētu būt atļauts, ir 0,0000...%.

Sanāk, ka viss šobrīd plaukstošais bizness vienā mirklī pajuks. Cik ilgs laiks nepieciešams, lai ieviestu jauno kārtību?

Šo ceturtdien Saeimā skata pirmajā lasījumā. Steidzamību nav paredzēts piešķirt, līdz ar to jāskata visos trijos lasījumos. Domāju, ka divos mēnešos - līdz skolas brīvdienām - jātiek ar to visu galā.

Ir daudz rekomendāciju, ar visiem to iesniedzējiem sēdīsimies pie galda un visus priekšlikumus izdiskutēsim.

Kādi ir alternatīvie priekšlikumi?

Piemēram, aizliegt tirgot konkrētā vietā. Nu, labi, šodien viņi nedrīkst tirgot adresē A, rīt tirgos adresē B. Jautājums tikai, pēc cik ilga laika uz jauno adresi atnāks policija un pieņems lēmumu.

Nākamais ierosinājums - ēku īpašnieku atbildība. Bet ko mēs darīsim ar to preci, ko izplata caur internetu? Es negribu nevienu apvainot, bet, piemēram, Daugavpilī redzēju, ka pie tirgotavas piebrauc taksisti, - ko darīsim ar taksistiem un kurjeriem, kas, iespējams, iesaistīti izplatīšanā? Ne viņiem tirdzniecības vietu, ne adreses, ne viņi īpašnieki kādai konkrētai tirgotavai.

Esat pētījis, kāda ir šo vielu izplatība un kas tās lieto?

Ja Rīgā tā pārsvarā ir jaunatne un tirdzniecības vietu skaits, ja nemaldos, ir vismaz 50-60, reģionos lietotāji ir 40-50 gadu veci vīrieši.

Kāpēc pēkšņi radies tik daudz šāda veida narkotisko vielu lietotāju?

Sociālā spriedze, nelabvēlīgie sociālekonomiskie apstākļi, pieejamība (tā dēvētais spaiss ir lētāks par alkoholu), izplatības tīkls, kas strauji aug nesodāmības dēļ.

Šonedēļ televīzijā rādīja sižetu par kādu tirgotavu, kur naudu iemet caur metāla durvīs izveidotu cauruli un preci saņem caur otru...

Biju tajā vietā. Sava veida bankomāts. Briesmīgi. Izskatās, ka izveidots, lai, piedodiet, ieņirgtu par tiesībsargājošām iestādēm un Valsts ieņēmumu dienesta spēju pārbaudīt. Pēc principa: te neviena nav, mēs pat ne ar vienu nerunājam. Tā nesodāmības un visatļautības sajūta ir aizgājusi tik tālu, ka tikai ar specvienību var tikt klāt.

Vai nevar noteikt - ja tā ir tirdzniecības vieta un iekšā kases aparāts, šādā veidā tirgoties principā nedrīkst?

Formāli Valsts ieņēmumu dienestam un arī Ekonomikas policijai saskaņā ar likumu arī šajā situācijā ir tiesības ieiet apsekot. Bet... Šo sestdien Daugavpilī bijām pie vienas tirdzniecības vietas. Izsaucām policiju. Kamēr tā atbrauca, tirdzniecības vieta tika slēgta...

Tirgotāji zināja par policijas izsaukšanu?

Negribētu tam ticēt, bet es to pieļauju. Pirmdien tikos ar iekšlietu ministru, mēs izrunājām šo jautājumu. Kamēr nav pieņemti likuma grozījumi, kamēr Veselības ministrija atgaiņājas no papildu funkcijām un Ekonomikas ministrija spriedelē par brīvā tirgus ierobežošanu, nav citas iespējas, kā pretī tirgotavai nolikt policijas mašīnu. Demonstratīvi. Tas gan būtu pagaidu risinājums.

Sanāk, ka mums ir darīšana ar tādu kā mafiju?

Es domāju, ka jā. Ar to nodarbojas organizētās noziedzības pārstāvji. Tas saplūst arī ar valsts varu. Esmu par to pārliecināts. Uzņēmumu reģistrs reģistrē uzņēmumus. Valsts ieņēmumu dienests izsniedz PVN maksātāja apliecības, atļaujas pārdevējiem strādāt ar kases aparātu. Valsts iekasē no viņiem nodokļus, un pēc tam ministrijas sūdzas, ka viss ir slikti, mēs zaudējam jaunatni veselās paaudzēs. Kādas citas alternatīvas valsts piedāvā? Izglītības ministrija ar bukletiem tos bērnus audzinās?

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?