Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Lai tēriņi nepārsniedz izdevumus

Divu pašmāju futbola smagsvaru - Skonto un Daugavpils Daugavas - netikšana pie LFF-A licencēm, kas nozīmē, ka tiem nav tiesību startēt virslīgā, no vienas puses, norādīja uz to, ka pat sportiski sekmīgākajiem futbola klubiem ir grūti turēties virs ūdens Latvijas apstākļos, bet, no otras, - mudināja paanalizēt, kā un kāpēc citiem Latvijas klubiem tomēr izdodas ievērot noteikumus un prasības. Skonto nesaņēma licenci finansiālu problēmu dēļ. Diena papētīja, kādā veidā ar tām tiek galā citi Latvijas klubi.

Runājot par klubu finansiālo stāvokli, jāsaprot, kāda ir profesionāļu un amatieru statusa futbolistu attiecība Latvijas spēcīgākajos klubos. FIFA dokumentos rakstīts, ka profesionāls līgums ar futbolistu ir tad, ja viņš par savu spēlēšanu saņem vairāk naudas, nekā personīgi iztērē nodarbes vajadzībām. Faktiski lielākā atšķirība starp abiem statusiem ir vienkārša - amatieris jebkurā brīdī drīkst pamest klubu un doties prom, bet profesionāļa statusa īpašniekam nākas rēķināties ar to, ka klubam pieder tiesības uz viņa pakalpojumiem.

Futbolistam ar profesionālu līgumu jābūt vismaz minimālajai algai, un attiecīgi tad arī nodokļi tiek maksāti valstij. «Cik man zināms, Lietuvas augstākajā līgā visiem futbolistiem ir profesionālie līgumi. Kāds varbūt pēc būtības ir amatieris un saņem mazāk vai vispār neko, bet viņš oficiāli skaitās profesionāls un neiebilst. Latvijā mēdz būt arī amatieru līgumi, droši vien lai optimizētu nodokļu izmaksas. Reāli varbūt spēlētājam ir kāda mutiska vienošanās ar klubu par samaksu, bet uz papīra - amatiera līgums,» Dienai atklāja futbola aģents Edgars Ikstens.

Pārskatot virslīgas klubu spēlētāju pieteikumu 2013. gada čempionātā, redzam, kāda situācija bija katrā klubā. Piemēram, lejasgala komandā Metta/LU nevienam futbolistam nebija profesionāla līguma, bet viņu konkurentiem Jelgava un Ilūkste - tikai pa vienam. Tātad šajos klubos nodokļu izmaksas par spēlētāju algām bija ļoti minimālas. Turpretim vadošajiem klubiem Ventspils un Skonto profesionāli līgumi bija attiecīgi - 21 un 29 spēlētājiem. Bronzas ieguvējiem Daugavpils Daugavai - tikai 11, turklāt pārsvarā vadošajiem spēlētājiem bija amatieru līgumi. «Es nevaru komentēt, kāpēc Daugava klubā bija šādi, bet pieļauju, ka varbūt tas saistīts ar to, ka leģionāriem ir cits likums par minimālo algu Latvijā. Ap 1000 eiro uz rokas, ja nemaldos. Tātad diezgan liela summa par katru nodokļos, un, ņemot vērā, cik daudz viņiem leģionāru, kopā sanāktu pieklājīga summa,» norādīja Ikstens.

Teorētiski Skonto klubs varēja ievērojami atvieglot savu finansiālo situāciju, ja vien pērn ar visiem futbolistiem būtu parakstījis amatieru līgumus, bet tādā gadījumā viņi riskētu zaudēt savus futbolistus bez transfēra naudas, ko klubs iegūst, pārdodot spēlētājus. Ņemot vērā, cik daudz labu futbolistu bija Skonto rīcībā, šāds solis noteikti neatmaksātos.

Saistībā ar Rīgas klubu jāpiemin, ka šī ir pirmā sezona, kad UEFA vairs nedod atlaides klubiem par sava jaunā likuma Financial Fair Play neievērošanu. Iepriekšējās trīs sezonās UEFA ieviesa pārejas periodu, kad visiem Eiropas klubiem tika dots laiks, lai sakārtotu un atrisinātu savas finanšu lietas tā, lai kluba izdevumi nebūtu lielāki kā peļņa. Tagad UEFA nekādas atlaides vairs nedod, un Skonto, šķiet, vēl nav bijis gatavs tik ātrai pārejai pie jaunā likuma. Latvijā jau gadiem ilgi funkcionāri skandina, ka te nav iespējams izveidot peļņu nesošu klubu. Tas varot strādāt tikai ar zaudējumiem. Jautājums vienīgi par to, vai ir kāds, kas tos zaudējumus «aizlāpa».

Četriem klubiem Latvijas virslīgā palīdz vietējās pašvaldības: Ventspils, Liepāja, Jelgava, Daugavpils. Pārējām atliek «lāpīt» caurumus ar sponsoru palīdzību vai privātiem līdzekļiem. Kā vārdā? Futbola mīlestības vārdā, protams. Dažiem - patiešām, citiem - tikai kā lozungs, aiz kā slēpt patieso motivāciju. Kam nav ne viena, ne otra, jācer uz spēlētāju pārdošanu. Skonto cerēja. Bet ar to vien nepietika.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Virslīgas 2013. gada sezonai pieteiktie spēlētāji

Ventspils 21 profesionālis - 2 amatieri
Skonto 29-2
Daugava 11-16
Daugava Rīga 19-4
Liepājas metalurgs 17-8
Jūrmala 15-10
Spartaks 5-21
Jelgava 1-23
Metta/LU 0-25
Ilūkste 1-24

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?