Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +18 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Lai vēlētāji noticētu, RP pašai sev jāticot

Pretēji gaidītajam sestdien Reformu partijas kongresa galvenais jautājums nebija pašvaldību vēlēšanas. Tikai tā beigās bija redzams, ka svarīgākais uzdevums bija novērst sarežģījumus, kas radušies ar partijas gada pārskata sagatavošanu iesniegšanai Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā. Kongresā apstiprinātajam finansiālās darbības pārskatam ir pievienots zvērinātā revidenta atzinums, kas ir pietiekami, bet pārskatu nav vērtējusi partijas Revīzijas komisija, jo tā bija atkāpusies. Kongresā ievēlēja jaunu Revīzijas komisiju, kas iepazīsies arī ar finanšu pārskatu.

Tās nav vienīgās ar Reformu partijas (RP) darba organizāciju saistītās likstas, kā atklāja atbildīgo personu ziņojumi. RP izpilddirektors Ivo Valdovskis atzina, ka partijas finansiālā situācija nav spīdoša un RP budžetā ir 28 000 latu deficīts. RP joprojām cīnās ar Klāva Olšteina sešu deputātu grupas atstātajām saistībām par priekšvēlēšanu kampaņu, kas ar partijas vadību nebija saskaņota. K. Olšteins ar domubiedriem jau apsver iespēju atgriezties pie agrākajiem kolēģiem Vienotībā. No ziņojumiem izrietēja, ka par finanšu situāciju atbildīgs bijis arī valdes loceklis, nodokļu konsultants Ainis Dābols, kurš lūdzis valdi viņu izslēgt no partijas, ko valde arī izdarījusi. A. Dābola iepriekšējā politiskā darbība saistīta ar Jauno laiku, no kura saraksta viņš kandidēja Saeimas vēlēšanās 2002. gadā. Savukārt Guntars Viziņš, kurš atkāpās no Ētikas komisijas, pirms iestāšanās RP bija darbojies Latvijas Pirmajā partijā. Tā sagadījies, ka RP nav iedzīvojušies tieši tie politiķi, kas kādreiz jau kādā partijā ir bijuši. Tiesa, ir arī izņēmumi - Kandavas novada domnieks Dainis Rozenfelds savā runā atzina, ka šis viņam jau ir kāds desmitais kongress un, viņaprāt, kongresam ir jābūt kā svētkiem, bet te tā priekšvakarā notikusi negatīva rakstura e-pastu izsūtīšana, ko minēja vairāki delegāti.

RP sestdien nebija savā labākajā formā. Kongresā nepiedalījās arī RP līderis Valdis Zatlers, kura runu nolasīja Rīgas mēra kandidāte Inga Antāne. Priekšsēdis uzteica katru no pieciem ministriem, bet atzina arī kļūdas. Liepājas nodaļas vadītājs Jānis Vilnītis līdera teiktajā bija saklausījis arī atvainošanos par piedalīšanos Liepājas metalurga akcionāra Sergeja Zaharjina jubilejas svinībās. Arī J. Vilnītis norādīja uz zināmu apjukumu: «Mēs vairs nesaprotam, vai esam visi vienā laivā un vai esam tai piederīgi.» Tas sasaucas ar Ingas Bites aicinājumu tiem, kas atrodas uz balkona, nokāpt lejā vai satikties kādā vietā, kur visi ir vienlīdzīgi. Kad V. Zatlers piedalījās RP forumos, starpbrīdī ap viņu pulcējās cilvēki, ar kuriem viņš runājās, bet tagad bija iespaids, ka no laukiem sabraukušie nezina, pie kā varētu pieiet parunāties.

Kāds delegāts atzina, ka viņam nākas atbildēt uz vēlētāju jautājumu, kāpēc būtu jābalso par Reformu partiju. Tas ir izaicinājums RP biedriem - vispirms jau deputātiem un ministriem - pateikt, kāpēc jābalso par partiju, kuras pārstāvji valdībā par galveno ministru no sava vidus izraugās ekonomikas ministru Danielu Pavļutu, kurš nemaz nevēlas RP iestāties, bet Latvijas Televīzijas raidījumā 100. panta preses klubs piektdien paziņoja: «Šobrīd man nav ilgtermiņa mērķu būt politikā.» Interesi par dalību RP darba organizēšanā ir zaudējis arī ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs, liecināja kongresā vērotais. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs, kurš reiz bija RP premjera kandidāts, tagad partijā vairs nejūtas tik labi, lai vēlētos piedalīties tās kongresā, pirms kura vadība saņēma E. Sprūdža lūgumu atbrīvot viņu no valdes locekļa pienākumiem. To cilvēku, kuru rokās tagad ir Reformu partijas vadība, nav daudz - vispirms jau Sandra Sondore-Kukule un Saeimas frakcijas vadītājs Vjačeslavs Dombrovskis, kuram līdzās tagad ir viņa vietnieks Edmunds Demiters. «Vēlētāji neticēs Reformu partijai, ja mēs paši sev neticēsim,» kongresā sacīja V. Dombrovskis un aicināja kolēģus reformas skaidrot tā, lai tās ir saprotamas ne tikai partneriem, bet ikvienam iedzīvotājam. RP biedru skaits gada laikā ir samazinājies no 2300 biedriem līdz 1973 biedriem. Kongress apstiprināja arī izmaiņas valdē, tajā Jura Viļuma vietā no Latgales ievēlot Daugavpils domes priekšsēdi Žannu Kulakovu, bet vakantajā Rīgas nodaļas pārstāvja vietā - I. Antāni.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?