Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Lailas Pakalniņas Picas iegūst balvu Romas festivālā

Nedēļas nogale atnesa priecīgu ziņu - Starptautiskajā Romas kinofestivālā vienu no galvenajām balvām ieguvusi Lailas Pakalniņas spēlfilma Picas. Filma, kas startēja 16 citu filmu konkurencē 7. Starptautiskajā Romas kinofestivālā programmā Cinema XXI, saņēma žūrijas balvu - vienu no šajā sadaļā pasniegtajām trim balvām.

Cinema XXI programmā tiek demonstrētas novatoriskas filmas, kas bagātina pasaules audiovizuālo kultūru, - šajā ziņā Romas kinofestivāls atkārto to programmu struktūru, kas sevi ir apliecinājusi vadošajos Eiropas festivālos, veidojot divas konkursa programmas - vienu no tām atvēlot kinovalodas ziņā radikālākiem darbiem.

Romas festivālu pirmo gadu vada Eiropā atzītais Marko Millers, kurš astoņus gadus vadīja prestižo Starptautisko Venēcijas festivālu. Kopš Millera aiziešanas uz Romu Venēcijas festivāla kvalitāte ir kļuvusi pieticīgāka, bet Romas festivāls ieguvis līderi, kura spēkos ir realizēt plānu, kas pirms septiņiem gadiem inspirēja Romas festivāla izveidošanu, - Itālijā ir jābūt spēcīgam festivālam, kas var kļūt par alternatīvu nogurušajam, pasaules vecākajam festivālam Venēcijā. Lai nu kā, bet Romas festivāls pārliecinoši sāk iezīmēties starptautiskajā arēnā - gan aicinot A klases zvaigznes, gan veidojot spēcīgu filmu programmu. (Pamatkonkursā Romā uzvarēja pazīstamā amerikāņu režisora Lerija Klārka filma Marfa Girl/Marfas meitene.)

Picas - filma par diviem puišiem picu cepējiem, kuri savas muļķības dēļ izdara noziegumu un bēg, un katrs viņu nākamais solis tikai palielina kļūdu skaitu - ir neparasts stāsts Pakalniņas līdzšinējo darbu kontekstā. Picās ir daudz elementu, kas raksturīgi dēku un piedzīvojumu filmām. Vai tas ir apzināts solis? Pakalniņa uzskata, ka režisoram nevajag tulkot savu filmu norisēs un tēlainībā ieslēpto jēgu. Filma, kuras pamatā ir savulaik ziņu lentē pamanīts reāls notikums, piedāvā arī absurda elementu. Tieši varoņu - picu cepēju Oskara un Mārtiņa - rīcības absurds, nevis pašas vēlme strādāt noteikta žanra rāmjos arī esot bijis impulss filmai. Tās vēstījums ir rada XX gs. autsaideru stāstiem, kura analogus varam meklēt gan senā, gan ne tik senā kinovēsturē - filmās Mežonīgie sirdīs (D. Linčs), Dzimuši nogalināt (O. Stouns) un citos stāstos par autsaideriem, sabiedrības vērtību, tikumu un likumu impulsīvajiem opozicionāriem, kuri izbauda dzīvi kā piedzīvojumu, kā adrenalīna piesātinātu dēku, kuras noteikumus diktē nevis loģika, bet gan ceļš un robežu pārkāpšana, kas šķir morālo no amorālā, likumpaklausīgo no likumpārkāpēja. Picas pārsteidz ar izsmalcinātu vizuālo faktūru un krāsu dramaturģiju - sākotnēji šķietami monohromais attēls tikai pakāpeniski ielaiž krāsu (operators Uldis Jancis), un, protams, tā tracinās skatītājus, kuri audiovizuālo tēlu uztverē balstās tikai un vienīgi uz priekšstatiem par Holivudas klasiskā stila formulām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?