Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +16 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Latgalē apdalītie prasa savu

Vairāk nekā desmit Latgales novadu pašvaldības, kas vasarā nesaņēma papildu finansējumu no valsts budžeta, jau augustā vēstulē premjeram Valdim Dombrovskim (Vienotība), Saeimas Budžeta un finanšu komisijai, vairākām ministrijām lūdza paskaidrot kritērijus, pēc kuriem sniegts atbalsts daļai Latgales pašvaldību.

Līdz šim atbildi tās neesot saņēmušas, Dienai teica Kārsavas novada domes priekšsēde Ināra Silicka. Ne premjers, ne vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs (RP) par vēstuli vēl pirmdien neko nezināja. Budžeta komisijas priekšsēdētājs Jānis Reirs (Vienotība) to bija pārsūtījis visiem Saeimas deputātiem, uzskatot, ka atbildēt ir valdības kompetencē, jo Ministru kabinets sagatavo valsts budžetu un tā grozījumus, pēc kuriem arī sekoja neapmierināto reakcija.

Jau 15. augustā Aglonas, Baltinavas, Ciblas, Dagdas, Ilūkstes, Kārsavas, Riebiņu, Rugāju, Vārkavas, Viļakas, Viļānu un Zilupes novadu vadītāji vēstulē amatpersonām, kā arī Latvijas Pašvaldību savienībai, norādīja, ka valdības politika nav vērsta uz līdzsvarotu valsts attīstību. Pašvaldības atzinīgi vērtē kolēģiem sniegto atbalstu, ko no programmas Nacionālās un reģionālās nozīmes attīstības centru izaugsmes veicināšana līdzsvarotai valsts attīstībai kopsummā par 17,9 miljoniem latu saņēmuši Daugavpils, Rēzeknes, Ludzas, Balvu, Preiļu un Krāslavas novadi. Aprēķini liecinot, ka sanāk 150 latu uz vienu iedzīvotāju. Tāpēc vēstules parakstītāji augustā aicināja valdību atrast vēl 9,1 miljonu latu, lai šos 150 latus uz vienu iedzīvotāju saņemtu arī pārējie 12 novadi. Vēstulē nav minēts Līvānu novads, kurš savukārt kopā ar Rēzeknes un Daugavpils pilsētām no papildus pieejamā virssaistību finansējuma saņēma 3,8 miljonus latu.

Dagdas novada domes priekšsēdim Viktoram Stikutam neskaužot Līvānu iespējas izcīnīt naudu, ko varot skaidrot ar šīs pašvaldības spēcīgo lobiju varā. Arī valdību varot saprast - Līvāni ir valsts vizītkarte, jo caur šo pašvaldību iet tranzītceļš. «Jautājums ir, ar ko atšķiras atbalstīto novadu iedzīvotāji no mūsu iedzīvotājiem. Visām pašvaldībām likumā ir noteiktas vienādas funkcijas - tagad vienus mākslīgi paceļ, bet otrus mākslīgi gremdē,» Dienai teica V. Stikuts, kuram tas atgādinot padomju laikus, kad «arī rajonu centri noslauca visu naudu». Viņam neviens nav pierādījis, ka ieguldījumi lielākajos centros radītu jaunas darba vietas. Kārsavas novada priekšsēde I. Silicka domā, ka šādā veidā pašvaldības tiekot šķeltas. Viņai nešķiet, ka Kārsavai kā centram būtu mazākas tiesības uz attīstības veicināšanu ar valsts atbalstu, savukārt Rēzeknes novadu par attīstības centru esot grūti uzskatīt, jo tajā centra nemaz neesot. Novadā apvienojās 25 pagasti, bet tā mītne ir izvietota citas pašvaldības - Rēzeknes pilsētas - teritorijā.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas valsts sekretārs Aleksandrs Antonovs Dienai paskaidroja, ka finansējumu varēja piešķirt tikai tām pašvaldībām, kuras iekļautas Eiropas Reģionālās attīstības fonda pretendentu sarakstā, kas ir noteikts 2006. gadā. Tāpat pilsētvides programmas finansējumu varēja saņemt tikai tās pašvaldības, kuras ir šo iepriekš noteikto attīstības centru vidū. Pašvaldību ministrs E. Sprūdžs risinājumu redz valsts investīciju programmas atjaunošanā, ko jau piedāvājis nākamā gada valsts budžeta sagatavošanas laikā, taču valdībā tam nav bijis atbalsta. Tagad ministrs cer panākt, ka valdība vismaz konceptuāli vienojas, ka šāda programma ir iespējama, kad valsts finansiāli to atkal varēs atļauties. Viņaprāt, šīs naudas dalīšana varētu notikt nevis pēc ministriju ieskatiem, bet pēc pašu pašvaldību priekšlikumiem, taču - pēc skaidri noteiktiem kritērijiem. Piemēram, paredzot noteiktu minimālo no jauna radīto darba vietu skaitu. Arī E. Sprūdžs uzskata - tā patiešām nevarot būt, ka novadi, kuri nav izveidoti ap rajonu centru pilsētām, nekā nesaņem. «Ir jāatbalsta attīstības centri, bet nevar nelikties par pārējo teritoriju ne zinis,» uzsvēra E. Sprūdžs.

Budžeta un finanšu komisijas priekšsēdis J. Reirs un premjers V. Dombrovskis neredz iespēju atjaunot valsts investīciju programmu. J. Reirs norādīja, ka tajā piešķirto līdzekļu izlietojumu grūtāk kontrolēt, jo nav stingru projektu iesniegšanas prasību. Viņaprāt, mazās pašvaldības arī nevarēšot konkurēt ar lielajām projektu kvalitātē, kas ietekmē līdzekļu sadalījumu. V. Dombrovskis uzskata, ka pašvaldību mērķdotāciju programma būtu laba, bet tā ir jāvērtē budžeta iespēju kontekstā, un 2013. gada budžetā šādai programmai līdzekļu neesot. Taču premjers Dienai atgādināja, ka zināmu atbalstu Latgales pašvaldības saņems no papildu dotācijas, kuru 5,6 miljonu latu apmērā valdība paredzējusi 89 pašvaldībām ar zemāk vērtētajiem ieņēmumiem - no šī priekšlikuma tieši Latgales novadi būšot vislielākie ieguvēji.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?