Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Latvieši copē ķīniešus

Ķīnieši ar jaunu sparu sākuši attīstīt savu jauno Zīda ceļu. Ar milzīgām investīcijām projektos Baltkrievijā tā tālāk meklē izeju uz Baltijas jūru. Latvijas ostām un dzelzceļam jo īpaši svarīgi šajā momentā ir parādīt savu pievilcību, jo pastāv reāla iespēja, ka gardākos kumosus mums varētu nocelt Lietuva.

Baltkrievijas galvaspilsētā Minskā šajās dienās notiek ikgadējā starptautiskā izstāde Transports un loģistika. Tajā piedalījās arī satiksmes ministrs Anrijs Matīss (Vienotība), va/s Latvijas dzelzceļš valdes loceklis Ēriks Šmuksts un citi loģistikas nozares uzņēmumu pārstāvji. Dienaskārtībā šogad īpašu vietu ieņēma arī dažādas tikšanās ar Ķīnas pārstāvjiem, tomēr arī Lietuva nesnauda - izstādē kaimiņvalsts dzelzceļa stendā iespaidīgu šovu sniedza trīs izskatīgas vijolnieces, arī biznesa sarunās ar ķīniešiem lietuvieši mēģināja būt tikpat pamanāmi. Kā Dienai norādīja Lietuvas Dzelzceļa pārstāvji, tad pirmie sadarbības protokoli jau esot parakstīti. Tajā pašā laikā Latvijas amatpersonas mierina - šādiem protokoliem neesot izšķirošas nozīmes.

Ķīna atvēzējas

Ķīnas un Baltkrievijas sadarbība uzplaukusi līdz tik eiforiskai stadijai, ka nākotnē Baltkrievijā tiek plānots izveidot īpašu ciematu, kurā varētu apmesties apmēram 200 000 ķīniešu. Mūsu kaimiņi tajā saskata milzu potenciālu rūpniecības attīstībai. Tagad Baltkrievijā tiek būvēts Ķīnas-Baltkrievijas industriālais parks Lielais akmens. Pašreizējā posmā tiks tērēti apmēram 150 miljoni eiro, tomēr kopējo projekta summu varētu nosaukt pat par astronomisku - astoņi miljardi eiro.

Kaut gan darbs pie vērienīgā projekta sākās 2010. gadā, lielākos apgriezienus tas sāk uzņemt tieši šogad. Pavasarī Ķīnas prezidents Sji Dzjiņpins bija atbraucis uz Baltkrieviju, lai tiktos ar tās prezidentu Aleksandru Lukašenko, pagājušajā mēnesī A. Lukašenko tādā pašā nolūkā devās uz Ķīnu. «Šīs tikšanās projektam deva jaunu impulsu. Darbs ir iesācies,» teic Latvijas vēstnieks Baltkrievijā Mārtiņš Virsis.

Lielais akmens darbosies pēc līdzīgas sistēmas kā speciālās ekonomiskās zonas Latvijā, proti, uzņēmumiem, kas savu darbību parkā atvērs, tiks piemēroti ievērojami atvieglojumi. Tiks ieviesta tā sauktā atbalsta formula «10+10». Tā paredz, ka uzņēmums, sākot no reģistrācijas brīža Lielajā akmenī, pirmos desmit gadus būs atbrīvots no visiem korporatīvajiem nodokļiem, bet vēl nākamos desmit uz šiem uzņēmumiem nodokļu slogs tiks attiecināts tikai 50% apmērā. Formula attieksies uz uzņēmuma peļņas, nekustamā īpašuma un muitas nodokli.

Zīda ceļš Eiropā

Zīda ceļa stratēģiskās valstis ir Ķīna, Krievija, Kazahstāna, Baltkrievija, un kā nākamais posms šajā ceļā iecerēta Eiropa. Lielais akmens varētu pavērt iespējas Latvijas dzelzceļam iesaistīties kravu plūsmas apkalpošanā. Tā kā Baltkrievijai nav izejas pie Baltijas jūras, baltkrievi kopā ar ķīniešiem mestos uz vienu roku, to meklējot. Tiesa gan, nav daudz alternatīvu - vai nu Latvijas, vai Lietuvas Klaipēdas osta.

Latvija tikmēr apzina jebkuras iespējas sadarbībai ar tālo Āzijas valsti, un varbūt tieši Zīda ceļš beidzot atdzīvinātu patlaban tik vienveidīgo kravu sortimentu, kas tiek pārvadāts pa Latvijas dzelzceļa sliedēm. Pašlaik par izredzēm, kam paveiksies vairāk - Klaipēdas vai Latvijas ostām, tiek runāts diezgan nekonkrēti. Pirmkārt, Klaipēda Minskai atrodas nedaudz tuvāk par Rīgu. Tas it kā būtu sīkums, tomēr ir daļa no fona, kas ķīniešu acīs Lietuvu padara pievilcīgu. Arī fakts, ka Klaipēdas osta pieder valstij, sarunu procesu padara krietni raitāku, jo nav jāveic lieki soļi, lai plānus saskaņotu, piemēram, ar pašvaldību. Turklāt Lietuvai atšķirībā no Latvijas katrā Zīda ceļa stratēģiskajā valstī strādā transporta atašeji.

Taču tai ir arī savi mīnusi. Piemēram, Latvijai ir tiešais dzelzceļa savienojums ar Krieviju, kamēr lietuvieši kravas var pārkraut tikai caur Baltkrieviju. Kā Dienai stāsta A. Matīss, tad Klaipēdas osta ir samērā ierobežota. Rīgas un Ventspils ostās brīvas vietas esot krietni vairāk. Tagad svarīgākais jautājums - vai Latvija spēs piedāvāt izdevīgus tarifus? «Jāsaprot tas, ka starp Ķīnu un Baltkrieviju ir tikai viena - Kazahstānas un Ķīnas - robeža, līdz ar to preces šeit var nonākt daudz ātrāk un ar daudz mazākiem tehniskajiem ierobežojumiem, nekā tas notiek citviet. Baltkrievija var apgādāt gan Rietumeiropu, gan Ziemeļeiropu. Protams, mūsu interesēs ir, lai šīs piegādes Ziemeļeiropai notiktu caur Latviju,» teic ministrs.

Saistībā ar Zīda ceļu Lietuvai jau ir konkrēti sadarbības līgumi. Lietuvas dzelzceļa vadītājs Stasis Dailidka Dienai nemaz neslēpj, ka kļūt par šīs ķēdes sastāvdaļu valstij būtu ļoti svarīgi. «Esmu pārliecināts, ka par to domājam ne mēs vien. Tā mums būtu liela uzvara, bet, lai līdz tai tiktu, priekšā vēl ir milzīgs darbs, piemēram, jāievieš dažādi tehnoloģiskie risinājumi un, protams, jāiegulda arī pamatīgas un dažāda veida investīcijas. Zīda ceļš ir tā vērts, jo tas paver milzīgu tirgu un milzīgu pieprasījumu,» atklāj S. Dailidka. Cīņu ar Latviju viņš gan neizceļ kā būtiskāko. «Tikpat labi var piesaukt arī Sanktpēterburgu, Somiju vai Ukrainu, jo virzieni ir dažādi. Viss atkarīgs no tā, kurš labāk spēs noorganizēt šo loģistikas ķēdi,» viņš skaidro.

Brauks uz Latviju

Vizītes laikā A. Matīss tikās gan ar Ķīnas Dzelzceļa inženiergrupas CRCC pārstāvjiem, gan ar Ķīnas vēstnieku Baltkrievijā Ciu Ciminu. Kā zināms, Ķīnas uzņēmēji pat izceļas ar to, ka cieši sadarbojas un konsultējas ar vēstniecību. C. Ciminam daļa informācijas par Latvijas loģistikas iespējām bija jaunums. «Viņi bija dzirdējuši, bet līdz šim nebija zinājuši, ka šādas sadarbības iespējas pastāv. Protams, lietuvieši šeit ir ļoti aktīvi, viņi vēstniecībā bija viesojušies vairākkārt. Uzaicinājām vēstnieku un viņa kolēģus uz Latviju, lai viņi iepazītos ar tām iespējām, ko varam sniegt mēs,» atklāj ministrs.

Uz Latviju grasās doties arī inženiergrupa CRCC. Viens no tās vadītājiem Čžens Vejs Dienai atzīst, ka pašreizējā Ķīnas politika ir virzīta uz jaunu tirgu iekarošanu visā pasaulē. Viņš nemaz neslēpa, ka uzņēmums interesējas arī par Latviju: «Mēs vēlētos būt daļa no Latvijas infrastruktūras, palīdzēt tai attīstīties. Tas mums būtu liels gods un gandarījums.»

Runājot par nākotnes plāniem, Čžens Vejs norāda, ka uzņēmums jau tuvākajā laikā ir gatavs tikties ar Latvijas dzelzceļa vadību, lai «saprastu, kā lietas virzīsies tālāk un kā mūsu uzņēmums varētu īstenot savu potenciālu». Zināms, ka CRCC ir izrādījis interesi gan par dzelzceļa elektrifikāciju, gan par projektu Rail Baltica.

Uz jautājumu, kurai valstij - Lietuvai vai Latvijai - uzņēmuma skatījumā ir lielāks potenciāls sadarbībai, Č. Vejs atbild negribīgi: «Mums vispirms uz šīm valstīm ir jāaizbrauc un jāizpēta vietējie tirgus apstākļi. Tas nav tā, ka tagad kaut kas būtu iegrožots laikā un mums steidzami būtu jāpieņem kāds lēmums. Mēs vēlamies attīstīties, un, ja redzēsim tur tādas iespējas, tad, protams, to darīsim.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Bagāts, mītisks un nesodāms? II daļa

Izveidojis vispopulārāko sociālo tīklu Krievijā, kura novērtējums 2014. gadā svārstījās diapazonā viens līdz trīs miljardi dolāru, Pāvels Durovs izjuta milzīgu spiedienu no miljardieru, vals...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?