Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Latvija par Sīriju nogaidoša

Vienīgā skaidrā Latvijas nostāja saistībā ar Sīrijā notikušo ķīmisko ieroču lietošanu pret civiliedzīvotājiem ir nosodījums par šādu rīcību, kuru jau paudis gan aizsardzības ministrs Artis Pabriks, gan ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs. Tajā pašā laikā aktualizējies ir jautājums par Latvijas pozīciju iespējama militāra trieciena Sīrijai gadījumā.

Tā vien šķiet, ka Latvijai neizdosies izvairīties no skaidras nostājas formulēšanas, jo ASV prezidents Baraks Obama jau ieguvis Kongresa Senāta Ārlietu komitejas atbalstu ierobežotam militāram triecienam pret Sīriju, lai sodītu prezidenta Bašāra el Asada režīmu par ķīmisko ieroču lietošanu. Jāņem vērā, ka šis militārais trieciens notiktu bez ANO mandāta, jo Drošības padomē to bloķē Krievija un Ķīna, kurām ir veto tiesības.

Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs kopā ar citu Baltijas valstu un Ziemeļvalstu ārlietu ministriem kopējā paziņojumā līdztekus stingram ķīmisko ieroču lietošanas nosodījumam jau ir izteicis nožēlu, ka ANO Drošības padome izrādījusies nespējīga risināt traģisko situāciju Sīrijā, ņemot vērā plašākas perspektīvas. «Šāda rīcība ir jānosoda ne tikai nenoteiktos terminos, bet ir jāsper atbilstoši soļi un vainīgie jāsauc pie atbildības. Ja nesekos atbildes reakcija, tas vājinās cieņu pret ķīmisko ieroču aizliegumu un mazinās pašas Drošības padomes autoritāti,» teikts ministru paziņojumā.

Aizsardzības ministrs Artis Pabriks Dienai atzina, ka, viņaprāt, militārs trieciens Sīrijai visdrīzāk notiks, kaut arī tam nebūs ANO mandāta. «Situācija ir daudz sarežģītāka par jautājumu, ir vai nav ANO mandāta, kura iegūšanu kavē Krievija un Ķīna,» norādīja A. Pabriks. Ministrs uzsvēra, ka jebkurā gadījumā runa nevar būt par militāru Latvijas līdzdalību šādā operācijā Sīrijā, jo «mums nav tādas kapacitātes. Runa ir tikai par politisku Latvijas atbalstu». A. Pabriks pastāstīja, ka Aizsardzības ministrijā bija ieradies Francijas vēstnieks, kura valsts atbalsta militāru līdzdalību triecienam Sīrijai, lai dalītos ar izlūkinformāciju. Ministrs pauda, ka vēlētos šādu informāciju saņemt arī no ASV. Tajā pašā laikā A. Pabriks uzsvēra, ka ķīmisko ieroču lietošanas aizlieguma pārkāpums nedrīkst palikt nesodīts. «Tas būtu bīstams precedents un varētu iedrošināt citas valstis uz ķīmisko ieroču lietošanu, tieši tādēļ ir tik svarīgi starptautiskajai sabiedrībai strikti reaģēt,» norādīja ministrs.

«Latvijai ir jāspēj arī modelēt, kā uz iespējamo militāro triecienu Sīrijai reaģēs Krievija, kura bieži darbojas pēc principa - slikti Rietumiem, labi mums. Viens no redzamiem Krievijas politologiem jau izteicies, ka atbilde varētu būt Krievijas iebrukums Baltijas valstīs. Un es gribētu teikt, ka nav dūmu bez uguns,» norādīja A. Pabriks.

Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Ojārs Kalniņš Dienai atzina, ka Latvijai vismaz pagaidām vajadzētu ieņemt nogaidošu pozīciju, jo mums ir pārāk maz informācijas. «Gan britiem un frančiem, gan vāciešiem ir vieglāk pieņemt lēmumus, jo viņiem ir pieejama tāda izlūkdienestu informācija, kādas mums vienkārši nav. Kamēr mums nav zināms viss par plānoto triecienu un tā mērķiem, Latvijai ir vienkārši jānogaida,» pauda O. Kalniņš. Deputāts arī atzina, ka viņam personīgi esot ļoti daudz jautājumu saistībā ar iespējamo ASV militāro triecienu.

«Ir neiespējami, ka Latvija nosodītu ASV militāru triecienu Sīrijai. Vai to vajadzētu atbalstīt? Tas ir atkarīgs no šā trieciena rakstura,» Dienai pauda politologs Toms Rostoks. Viņš norādīja: ja trieciens būs tāds, kā iecerējis Kongress, - līdz 90 dienām bez ASV karavīru klātbūtnes Sīrijā -, tas būtu pieņemami. «Šāds trieciens nenodarītu lielu ļaunumu Asada režīmam un nebūtu izšķirošs pavērsiens Sīrijas konfliktā, taču tas būtu skaidrs norādījums Asadam, ka ķīmisko ieroču lietošana nepaliek nesodīta. Domāju, ka šādā gadījumā Latvijai to vajadzētu atbalstīt, jo arī mēs esam ieinteresēti, lai tiktu ievērots ķīmisko ieroču lietošanas aizliegums.»

Savu atbalstu militāram triecienam Sīrijai jau paudusi Francija un Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kamerons, savukārt britu parlaments, tāpat kā Vācijas bundestāgs, ir noraidījis militāru līdzdalību šādā operācijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?