Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Latvija pildīs saistības

Krievijas agresija Ukrainā pierāda, ka ģeopolitiskie jautājumi atgriezušies dienas kārtībā «un ne tikai kaut kur pasaulē, bet tepat pie Latvijas robežām», ceturtdien Saeimas ārkārtas sēdē sacīja Aizsardzības ministrijas parlamentārais sekretārs Andrejs Panteļējevs (ZZS). Viņš aicināja atbalstīt pakāpenisku finansējuma palielināšanu aizsardzībai, lai tas 2020. gadā sasniegtu 2% no iekšzemes kopprodukta (IKP). Latvijas nacionālajai drošībai bija veltīts arī valdības vadītājas Laimdotas Straujumas (Vienotība) ziņojums Saeimā.

Pieņemot Valsts aizsardzības finansēšanas likumu, Saeima ceturtdien noteica pakāpenisku aizsardzības finansējuma palielināšanu līdz 2% no IKP, nākamajā gadā šim mērķim paredzot 1% no IKP, kas prasīs papildus no valsts budžeta 30 miljonus eiro. Lielāko daļu no šīs summas plānots izlietot pretgaisa aizsardzībai. Nākamās prioritātes ir Zemessardze un infrastruktūras izveidošana, lai nodrošinātu NATO spēku klātbūtni Latvijā. Nauda paredzēta arī speciālo uzdevumu vienībai, žurnālistiem paskaidroja A. Panteļējevs. Viņš debatēs uzsvēra: «Pēdējo dienu Putina izteikumi par tā saucamās krievu pasaules aizstāvēšanu nozīmē, ka lietas, manuprāt, ir pat daudz sliktākas, nekā dažs no mums varbūt iedomājās vēl pirms nedēļas.» Ministrijas parlamentārais sekretārs norādīja - ja Latvija vēlas starptautisko spēku klātbūtni Latvijā, tad tai ir jāpilda starptautiskās saistības un jānodrošina finansējums valsts aizsardzībai.

Atbildot Andrejam Elksniņam (SC), kurš ironizēja par 80. gadu bruņutehniku, kuru iepērk Latvijas bruņotie spēki, A. Panteļējevs norādīja, ka modernas tehnikas iegādei būtu nepieciešams jau šogad nodrošināt 2% no IKP aizsardzībai. Savukārt reaģējot uz pārmetumiem par to, ka Latvija, Igaunija un Lietuva neveic kopīgus iepirkumus, ministrijas pārstāvis atgādināja uz atšķirībām šo valstu finansiālajās iespējās, kas kaimiņvalstīm ir lielākas.

Tas, ka notikumi pasaulē strauji mainās, pēc vairāku deputātu domām, ir atstājis iespaidu uz valdības vadītājas ziņojumu par nacionālo drošību. Kārlis Seržants (ZZS) debatēs šo dokumentu raksturoja ar vārdiem, ka tas ir «apaudzis ar pēlējumu». Runājot par drošības riskiem, K. Seržants vērsa uzmanību uz Krievijas iespējamo investoru reputāciju, mudinot to rūpīgi izvērtēt. Viņš arī aicināja valdības vadītāju nepieņemt ielūgumu apmeklēt Jauno vilni.

Premjere savā ziņojumā runāja arī par drošības riskiem. «Nav pamata uzskatīt, ka Krievija Latvijā varētu īstenot tādas darbības kā Ukrainā. Latvija ir NATO dalībvalsts, un ar to ir jārēķinās. Tomēr vienlaikus Krievijas mērķis ir palielināt savu ietekmi Latvijā,» sacīja premjere L. Straujuma. Viņa uzskata, ka dažādu ar Krievijas īstenoto tautiešu politiku saistītu nevalstisko organizāciju darbība ir vērsta pret Latvijas sabiedrības saliedētību. «Par galveno finansējuma sadales mehānismu pēdējos gados kļuvuši Krievijas institūciju dibinātie un kontrolētie specializētie fondi,» teica premjere. Starp riskiem viņa minēja arī Latvijas un Baltijas gāzes tirgus atkarību no vienas piegādātājas - Krievijas. Sarunās ar kaimiņvalstīm un Eiropas Komisiju tiek meklēti alternatīvi risinājumi dabasgāzes apgādē, lai veicinātu reģiona neatkarību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?