Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Latvijai derētu reālas reformas

Plānojot to, kas jāizdara 2013. gadā, ikvienam galvenais ir saprast, ka nekādu brīnumu nebūs. Nebūs izrāviena ekonomikā. Izrāvienam vienkārši nav pamata. Neviens nav izdomājis neparastas inovācijas un arī neizdomās. Nav tāda Latvijas produkta, kuru pirktu visa pasaule un mēs kļūtu pasakaini bagāti. Neviens neinvestēs mūsu valstī miljardus, jo apstākļi šim nolūkam pie mums ir ievērojami sliktāki nekā citur.

Nevajag ar fantāzijām novērst tautas uzmanību no vitāli svarīgām problēmām. Mums steidzami nepieciešamas reālas reformas valsts pārvaldē, pašvaldībās, medicīnā, zinātnē, izglītībā, enerģētikā un citās jomās, pretējā gadījumā turpināsies šī pati smagā un nabadzīgā dzīve. Reformu nolūkam jābūt ar iespējami mazākiem izdevumiem sasniegt labāko rezultātu.

Naivi būtu cerēt, ka visi ar sajūsmu un entuziasmu uzņems reformas. Kā vienmēr, tām būs milzīga pretestība. Piemēri tālu nav jāmeklē. Jāatceras kaut vai tas, kāds troksnis izcēlās, kad vienotā līnijā pret izglītības un zinātnes ministru reformatoru nostājās iepriekš savā starpā ja ne naidīgi, tad noteikti arī ne vienoti dažādu akadēmiju, universitāšu, koledžu rektori. Turklāt vērsās pret ministru agresīvi, uzstājīgi un neatlaidīgi. Premjers solīja tikt skaidrībā ar ministru. Bet kas gan jāskaidro? Nav noslēpums, ka izglītība pie mums pamatā papīra, t. i., diploma, dabūšanai, nevis zināšanu dēļ.

Tomēr izglītības reforma ir nepieciešama, pretinieku spiedienam nevar pakļauties. Mūsu valsts vērtība ir speciālisti - cilvēki ar ļoti labu profesionālo izglītību, nevis mācību iestāžu komercmērķi.

Līdzīga situācija ir ar medicīnu un dzīvības apdrošināšanu, bet tiesu reformas nepieciešamība ir pat neatliekami nobriedusi. Kas uzņemsies veikt šīs reformas? Vai tiešām spriešana vilksies līdz nākamajām vēlēšanām? Dzīvojam no vienām vēlēšanām līdz nākamajām un neko nedarām. Starplaikos izstrādājam dažādus likumus, dažus muļķīgus vai pat kaitīgus. Rodas iespaids, ja arī ko darām, tad laiski, bez enerģijas. Tauta klusē, it kā nekas neinteresētu: atņēma pensijām uzkrāto sociālo fondu un nosauca par liekēžiem - klusēja. Viss ierēdņu rokās - dara, kā grib, un jāatskaitās nav. Pārdeva valsts obligācijas ar procentu likmi augstāku par saņemtā kredīta un, pretēji veselajam saprātam, saka, tas ir labi. Kam labi? Tautai būs jāmaksā vēl vairāk.

Pretēji valdības darbībai, tieši par spīti, pamazām augs iekšzemes kopprodukts. Bet tas nenovedīs pie kardinālām izmaiņām.

Nav grūti uzminēt, ka 2013. gadā būs liela noņemšanās ap pāreju uz eiro. Kā vienmēr tādos gadījumos, aktivizēsies eiro jautājumā mazāk zinošie cilvēki, kurus vairāk interesēs vienīgi pašu versija. Nekas, ja tai nav nekā kopīga ar patieso realitāti. Atcerēsimies kaut vai eiro krišanas pareģotājus. Un kā patiesībā notika? 2012. gada beigās kritās ASV dolārs. Ja runājam nopietni, tad valūtu kursi ir spēle, kas neatspoguļo īstenību. Daudzu Rietumeiropas valstu sliktais ekonomiskais stāvoklis nav attiecināms uz pašu valūtu eiro. Bet tas ir cits stāsts. Latvijai, bez šaubām, ir izdevīga pāreja uz eiro. Tādā veidā mums beidzot būs iespēja tikt vaļā no paaugstinātā lata.

Šogad Latvijai redzu tikai vienu ceļu - reformu ceļu.

Ekonomikas doktors, profesors, a/s Dzintars valdes priekšsēdētājs

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?