Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Latvijas sargājamā vieta

Atis Klimovičs

Liekot vienkopus visus beidzamo gadu izteikumus par milzu krīzi Eiropas Savienībā un bezcerīgam sabrukumam it kā nolemto eiro, varētu publicēt biezu grāmatu, taču tas nebūtu patiess stāsts, bet gan labs piemērs, cik daudz kļūdaina spējīgi sarunāt lielāka un mazāka kalibra eksperti. Tas nekas, ka vairākums no tiem ir atzīti speciālisti kā politikas, tā ekonomikas jomā. Tagad jau pavisam skaidri redzams, ka nekas slikts nav noticis ar Igauniju, kas agrāk par mums pārgāja uz eiro. Vai esat sastapušies ar cenu pieaugumu - sākotnēji tas bija viens no Latvijas žurnālistu galvenajiem „nopietnākajiem" jautājumiem pēc iebraukšanas ziemeļu kaimiņvalstī. Taču izrādījās, ka liela daļa igauņu notikušo uztvēra pavisam mierīgi un pārēju uz eiro uzskatīja pat par loģisku notikumu, lai gan cenas nedaudz bija pieaugušas. Varam prognozēt tālāk - arī Latvijā, lai kādi drošības līdzekļi tiktu sperti, pavisam neliels mīnusiņš katram maciņā iezagsies. Tāpat kā Igaunijā, arī pie mums tādēļ nekas traks nenotiks. Jāpiekrīt tiem ekspertiem, kas ar pašu eiro ieviešanu nesaista tiešus saimnieciskā stāvokļa uzlabojumus vai kritumus, bet drīzāk ar to, vai izveidosim inovatīvu ražošanu un augstas kvalitātes pakalpojumus.

Tomēr katrreiz, apspriežot ES un kopīgās valūtas likteni, der atcerēties, ka tas ir jautājums ne tikai par kopīgo tirgu. Vislabāk to dabiskā kārtā spēj novērtēt tie, kam darba vai ceļojumu braucienos beidzamos divdesmit gados sanācis pabūt valstīs kā uz rietumiem, tā austrumiem no Latvijas. Ar to vajadzētu būt pietiekami, lai pat tāds cilvēks, kas neorientējas starptautisko cilvēktiesību pamatprincipos, spētu salīdzināt vienā valstu klubā pastāvošo kārtību ar to, kas valda citur. Izpratne par tiesiskumu, attieksme pret likumu un respekts pret indivīdu ir tas, kas ir ES vienotības pamatā. Latvijas iedzīvotāju, kam nav nepieciešamības šķērsot robežas, būs grūti pārliecināt, ka iespēja no Rīgas nokļūt Lisabonā bez pasu kontroles ir ārkārtējs ieguvums. Taču tas nav jautājums tikai par dokumentu pārbaudi. Vienotām vērtībām pakļautā telpā esam vienādi pasargāti. To jānovērtē. Der zināt, ka Krievijā pat paši šīs valsts iedzīvotāji nejūtas tik brīvi. Piemēram, maskavietim, kas devies ceļojumā uz Tālajiem Austrumiem, obligāti nākas reģistrēt savu atrašanās vietu.

Atzīstot, ka ES ir ne vien unikāla, bet arī vēsturiski pamatota un tādēļ loģiski radīta organizācija, Latvijai pašlaik nepieciešams apzināties vismaz to, ka dalība tajā dod iespējas izpildīt galveno uzdevumu - nodrošināt savu izdzīvošanu. Šī savienība, un to saprot visās dalībvalstīs, pašreiz vērtējama kā daudzu nāciju kopīgs projekts, kurā viena no galvenajām pamatvērtībām ir tieši katras nācijas savdabības saglabāšana un stiprināšana. Un Latvijai tajā ir sava un sargājama vieta.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?