Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Latvju zeme tirgū stāv

Jau divdesmit gadu Latvijā ir brīvais zemes tirgus. Tautasdziesmās izteiktos principus: Uz ežiņas galvu liku,/ Sargāj' savu tēvu zemi un Ietaliņ, ietaliņ,/ Brāļi dala tēva zemi;/ Tekam abi šņoŗu grieztu,/ Lai paliek nedalīta pēc asām un bažu pilnām deputātu diskusijām, kuras, kā rāda atkal tautasdziesmas, mūsu vēsturē nav nekas jauns (Apaļš tēva novadiņis/ Kā viens vaska rituliņis;/ Kad dabūja bāleliņi,/ Stūŗu stūŗus izdalīja un Tā dzerdami mēs brālīši,/ Mēs godā neiesim,/ Tā mēs savu tēva zemi/ Drīz citam atdosim) nomainīja citā tautasdziesmā definētais un pēc iestāšanās ES caur latviešu ekonomisko emigrāciju realizējies princips: Pieder man še augot,/ Nepieder dzīvojot;/ Pieder man nolīgot/ Cit' āriņu maliņā.

1996. gada 10. septembra Dienas pirmo lapu greznoja liela LNNK deputātes Annas Seiles bilde ar paceltu roku: viena no lielākajām zemes pircēju loka paplašināšanas pretiniecēm tomēr nobalso par brīva zemes tirgus izveidi.

«Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšsēdētājs Jānis Rāzna pēc likumprojekta pieņemšanas žurnālistiem sacīja, ka likumprojekts krietni paplašina to juridisko un fizisko personu loku, kuras varēs iegūt zemi Latvijā,» Dienas ziņā rakstīja Juris Tihonovs. «Tas bijis nepieciešams, jo ārvalstu uzņēmumi un personas, kas ir gatavas investēt lielus līdzekļus Latvijā, nevēlas to darīt, ja nevar iegādāties īpašumā zemi.» Tēvzemei un brīvībai deputāts Leopolds Ozoliņš aktīvi iestājās pret likumprojektu, sacīdams, ka šis likums tautai noņems pēdējo svētumu - zemi - un ļaušot pārdot gan Gaiziņu, gan Zilo kalnu. Frakcijas Latvijai deputāts profesors Imants Liepa pauda viedokli, ka ar likuma pieņemšanu tikšot atņemts latviešu kā zemnieku tautas identitātes garants.

Cita starpā jāatzīmē, ka tās pašas Dienas pirmajā lapā bija kāda cita interesanta ziņa: Somijas Iekšlietu ministrija ir pret Baltijas valstu uzņemšanu Eiropas Savienībā, jo nobažījusies par… imigrantu skaita pieaugumu. «Ja dzīves līmenis Baltijas valstīs būs ievērojami zemāks nekā Somijā laikā, kad tās tiks uzņemtas ES, Somijā no Baltijas valstīm ieradīsies daudz cilvēku.» Ak, somi, somi, kā jūs esat pārvērtušies bēgļu jautājumā…

Bet nu atpakaļ pie mūsu zemes: nākamajā Dienā 1996. gada 11. septembrī zemes tirgus atbrīvošanu komentēja toreizējais laikraksta ekonomikas norišu komentētājs Sandris Točs, tēmā izceldams faktu «vēlā atbrīvošana»: «Zemes tirgus atbrīvošana gada nogalē praktiski sakritīs laikā ar Baltijas valstu savstarpējo robežu atvēršanu brīvai preču plūsmai, kad stāsies spēkā līgums par brīvo tirdzniecību ar pārtikas precēm. Nozīmīgai daļai cilvēku šie soļi joprojām izraisa ievērojamu psiholoģisku diskomfortu, līdzīgu tam, ko uz laiku izjūt cietumnieks, sabrūkot kameras sienām. Ar to mēdz spekulēt politiķi, pielejot eļļu ugunī par Zilā kalna izpārdošanu arābiem vai Lietuvas cūku leģioniem, kas jau soļo mūsu robežu virzienā.»

Atgādinājis, ka brīvs zemes tirgus, ārzemju pircējus ieskaitot, ir konceptuāls, lai Latvija varētu iestāties ES, un ka Igaunijā brīvs zemes tirgus pastāv jau kopš 1993. gada, bet Munameģis joprojām ir suverēnās Igaunijas neatņemama sastāvdaļa, Točs apgalvoja: faktiski brīvā zemes tirgus ieviešana bija iespējama jau 1991. vai 1992. gadā uzreiz pēc Latvijas faktiskās neatkarības atgūšanas, taču LPSR ievēlētā LR Augstākā padome izrādījās tam morāli negatava un 5. Saeima arī. «Paradoksāli, ka tieši 6. Saeima, kuru vairums politisko novērotāju tūlīt pēc ievēlēšanas diezgan vieglprātīgi kvalificēja kā kreisu, tagad aizlāpa tos likumdošanas caurumus, ko aiz sevis atstājuši iepriekšējo sasaukumu parlamenti.» Tā nu latvietis 1996. gadā smagu sirdi ķērās pie zemes andeles: Cērtu cirvi ozolā,/ Tēvu zemi dalīdams./ Ozolam skaida lēca,/ Man bir' gaužas asariņas, cerēdams uz labākiem laikiem: Turi, nelga, kad paņēmi,/ Mana tēva tīrumiņu;/ Dievs dod mani vīram būt,/ Gan tu vairs neturēsi. 2014. gada 1. maijā zemes tirgus Latvijā tika liberalizēts vēl vairāk: nu ES dalībvalstu pilsoņi un ES dalībvalstīs reģistrētas juridiskās personas zemi var iegūt īpašumā ar tādiem pašiem noteikumiem kā Latvijas Republikas pilsoņi. Teiksmās apdziedātais Zilais kalns gan vēl neesot pārdots, bet acīmredzot tikai tāpēc, ka neviens nezina, kurš no visiem Zilajiem kalniem ir tas īstais.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?