Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +12 °C
Smidzinošs lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Lauva ziemā un Rīgā. Innas Čurikovas iznāciens

Trīs dienas, 18.-20. oktobrī, uz Dailes teātra skatuves notiks, kā tagad mēdz reklamēt, leģendārā Maskavas teātra Ļenkom sezonas jauniestudējuma Akvitānijas lauvene Rīgas pirmizrāde. Luga, kuru ne viens vien Latvijas teātrmīlis paturējis gaišā atmiņā kopš slavenās izrādes Nacionālā - toreizējā Drāmas - teātra Mazajā zālē, kur tālajos padomju gados gluži novatoriskiem - nesaudzīga psiholoģiskā tuvplāna - apstākļiem mazajā spēles telpā spoži pielāgojās latviešu teātra un kino pirmā lieluma zvaigznes - Lidija Freimane un Elza Radziņa pārī ar saviem karaļiem Hariju Liepiņu un Intu Burānu.

Paralēli atcerei par šo izcilo Mihaila Kublinska izrādi sāp sirds par laika nežēlību - un to laimi, ka man, jaunam kritikas «gurķim», liktenis bija lēmis vairākkārt redzēt visus izrādes tēlotāju sastāvus un kopā ar drāmiešiem piedzīvot mūsu populāro aktieru triumfa Lauvas ziemā viesizrādēs Maskavā 1980. gadā!

Amerikāņu dramaturga Džeimsa Goldmena 1965. gadā tapusī luga Lauva ziemā ir teātra un kino pasaulē slavens sacerējums. Pirmkārt, tā pieder Brodvejas standartiem atbilstošajam well made piece (labi sakonstruēts gabals) kanonam, kurā itin visas sastāvdaļas ir efektīvas. Efektīvs sižets par viduslaikiem - Anglijas karalis Henrijs II savā Šinonas pilī Francijā gūstā tur «nepaklausīgo» sievu Akvitānijas Elinoru, kamēr trīs viņu dēli - Ričards, Džefrijs un Džons - kopā ar augstdzimušu franču ciemiņu Filipu II (Elinoras bijušā vīra Francijas karaļa Luija VII dēlu) pin savstarpējas nodevības, asiņu un seksa pilnās intrigas cīņā par varu un troni tuvākā nākotnē, jo «senči taču veci». Stāsta darbība risinās ikvienam kristietim tik svētā laikā - 1183. gada Ziemassvētkos -, kad «cilvēkiem labs prāts un miers virs zemes», tikai ne Henrija un Leonoras ģimenē - odžu midzenī, kurā valda mīlas/naida iznīcinošās kaislības. Kaislības un intrigas Šinonā zvēro.

Gandrīz nemainīgi gan lugas sižets, gan virtuozie dialogi divkaujas ir pārceļojuši uz kinoekrāniem (pat divkārt - 1968. un 2003. gadā, kur Elinoras lomā kvēlojušas leģendārā Ketrina Hepbērna, kas par šo lomu saņēma Oskaru, bet nesenajā britu TV filmā, ko režisēja Androns Končalovskis - ne mazāk izcilā Glena Klouza).

Tātad galvenokārt luga Lauva ziemā, kas Ļenkoma versijā pārtapusi par sievišķīgāko Akvitānijas lauveni, ir iespēja lieliskai solo lomai teātra vadošajai vecākās paaudzes aktrisei. Šādu lomu savai dzīvesbiedrei Innai Čurikovai sarūpējis kinorežisors Gļebs Panfilovs. Kaut arī sākotnējais partneris Čurikovai arī bija iecerēts tikpat karalisks - Oļegs Jankovskis -, ģeniālā aktiera pāragrā nāve Henrija lomu «piespēlēja» jaunākam partnerim Dmitrijam Pevcovam, manam talantīgajam studijbiedram.

Jau pati Goldmena lugas Lauva ziemā pārdēvēšana par Akvitānijas lauveni režisora Gļeba Panfilova versijā pārvieto tās darbības akcentus, izvirzot priekšplānā Innas Čurikovas varoni. Čurikova, stiprā un maigā Akvitānijas lauvene, valda uz skatuves, apmāti aizstāvot savus niķīgos, varaskāros bērneļus un baiļojoties par viņu neprognozējamo rīcību. Dzelzs sievietes Eleonoras skatienu aptumšo vienīgā kaislība, kura tiek saudzīgi izcelta no apkaltās lādītes - kronis viņas galvā laistās rubīna krāsā: «Mēs esam barbari, mēs esam slepkavas. Mēs izraisām karus. Mēs nēsājām tos sevī kā lipīgu slimību. Vai mēs patiesi nespējam kaut mazliet vairāk mīlēt viens otru? Mēs taču varētu izmainīt šo pasauli...»

Gļebs Panfilovs pārdarinājis pretrunīgo stāstu, kurā notiek cīņa par varu un uzvaru mīlestībā, viduslaiku balādē ar kaislībām, nolādējumiem, skandāliem, kā arī dziedājumiem - rečitatīviem, īru dejām un oriģinālu orķestri skatuves dibenplānā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?