Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +15 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Lauvas nāve mudina rīkoties

Viens no pēdējo nedēļu emocionāli uzrunājošākajiem stāstiem, kas guvis plašu izplatību sociālajos tīklos, medijos un uzkurinājis protestus, ir no nacionālā parka teritorijas izmānītā lauvas nogalināšana Zimbabvē. Šis bēdīgais notikums un reakcija uz to ne tikai pievērsusi uzmanību lielo savvaļas dzīvnieku medībām azarta vai trofeju iegūšanas dēļ un noziedzībai, kas iegūst līdzekļus, izmantojot dzīvnieku nogalināšanu un kontrabandu.

Tas rosinājis arī diskusijas, cik ētiski ir uztraukties par lauvas nogalināšanu laikā, kad ik dienas tūkstošiem cilvēku tiek nogalināti bezjēdzīgā karadarbībā un miljoni saskaras ar izdzīvošanas problēmām.

Lauva ar vārdu

Lauva Sesils mira nožēlojamā nāvē no amerikāņu zobārsta rokas, taču viņa nošaušana izsauca sašutuma vētru pasaulē, izraisot reakciju pat ASV Senātā un ANO, kā arī liekot ASV aviokompānijām paziņot, ka tās atsakās no lielo dzīvnieku trofeju transportēšanas no Āfrikas, raksta The Christian Science Monitor.

Sesils nebūt nav vienīgā lauva, kas Āfrikā mirusi kāda rietumvalstu šāvēja azarta pēc. Taču šoreiz globālā sašutuma līmenis pārsniedzis visu līdz šim pieredzēto. Viens no iemesliem ir, ka Sesils bija Zimbabvē plaši pazīstams 13 gadu vecs lauvu tēviņš, kurš dzīvoja Hvanges nacionālajā parkā un bija tā lepnums. Viņa kaklasiksnai bija pievienots raidītājs, kas palīdzēja Oksfordas Universitātes zinātniekiem pētīt lauvu paradumus. Sesils bija ļoti populārs parka apmeklētāju vidū, jo ļāva to automobiļiem piebraukt sev klāt pat 10 metru attālumā un apskatīt un fotografēt viņu.

Jūnijā zobārsts no Minesotas ASV Volters Palmers samaksāja 50 tūkstošu ASV dolāru profesionālam mednieku gidam Teo Bronkhorstam, lai varētu nošaut lauvu.

Sesils tika izmānīts no aizsargājamās teritorijas un sašauts ar arbaleta bultu. Pēc tam ievainoto dzīvnieku izsekoja un 40 stundu vēlāk nošāva ar medību karabīni. Sesilu nodīrāja, un viņa galvu atdalīja no ķermeņa. Kad izmeklētāji atrada viņa bezgalvaino skeletu, no tā bija pazudusi arī kaklasiksna ar raidītāju.

V. Palmers izplatījis paziņojumu, kurā norādījis, ka paļāvies, ka gids sagādājis nepieciešamās atļaujas, savukārt Zimbabves varasiestādes paziņojušas, ka atļaujas nav saņemtas.

Mediju ziņas par notikušo izraisīja īstu nosodījuma cunami Facebook, Twitter un citās sociālās saziņas platformās. BBC vēsta, ka mednieks pats uz brīdi kļuva par medījumu visnežēlīgākajiem viņa apvainotājiem un izsmējējiem internetā un par pasaules nožēlojamāko personu. Simtiem cilvēku metās rakstīt negatīvas replikas amerikāņu zobārsta klīnikas mājaslapā. Kāds atsauksmju sadaļā rakstīja: «Šis gļēvulis un pēc asinīm izslāpušais trofeju mednieks iemānīja mani savā zobārstniecībā, kur ar loku iešāva bultu.» Klīnika drīz vien bija spiesta slēgt savu profilu Facebook un Yelp.

Diennakts laikā tēmturis CecilTheLion Twitter tika lietots vairāk nekā 250 tūkstošu reižu. Nosodījumu sociālajos tīklos izteica daudzas slavenības.

ASV senatoru grupa ierosinājusi apspriest likumprojektu, kurā paredzēts ierobežot dzīvnieku nogalināšanu trofeju dēļ.

ANO Ģenerālā asambleja pieņēmusi rezolūciju, kurā aicināts pastiprināt starptautisko sadarbību pret noziegumiem, kas skar savvaļas dzīvniekus, vēsta New Scientist. Tā paredz, ka dzīvnieku nelikumīgās medības un to orgānu kontrabanda pielīdzināma cilvēku, ieroču, narkotiku nelegālai pārvadāšanai un tirdzniecībai.

Konkrētas lauvas ar vārdu nošaušana pievērsa cilvēku uzmanību dzīvnieku aizsardzībai vairāk nekā ziņas par desmitiem tūkstošu ziloņu nogalināšanu pēdējos gados ilkņu dēļ vai degunradžu izslaktēšanu, lai iedzīvotos, pārdodot to ragus.

Morālā dilemma

Tiesa, Miami Herald komentētāja Frida Gitisa uzdod jautājumu, kāpēc cilvēki tik ļoti uztraucas par lauvas nomedīšanu, ja tūkstošiem cilvēku cieš un mirst vardarbīgā nāvē ik dienu. Vai tas nozīmē, ka «mūsu relatīvā klusēšana par citām likstām pasaulē atklāj defektus mūsu cilvēces morāles kompasā»? Viņa arī citē kādu «sērošanas par lauvu» kritiķi, kurš jautā: «Kas ir šausmīgāk - VIENA lauvas nāve vai 30 tūkstošu bērnu miršana no bada ik dienas?»

«Sašutums un līdzjūtība, ko pauž cilvēki par lauvas bezjēdzīgo nogalināšanu, ir apsveicams atgādinājums, ka neesam zaudējuši cilvēcību. Taču nav pieņemams, ka to neizrādām par tūkstošiem Sīrijā nogalināto, miljoniem bēgļu un badā mirstošajiem ikdienā,» raksta F. Gitisa.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?